۱۵ دی ۱۳۸۹، ۰:۰۱
کد خبر: 7191862
T T
۰ نفر

کمبود میدان جلوه گری برای هنرمندان فارس

۱۵ دی ۱۳۸۹، ۰:۰۱
کد خبر: 7191862
کمبود میدان جلوه گری برای هنرمندان فارس ..................................................
تهران ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/10/15 فرهنگی.هنری.تئاتر بادست ها درفضای خالی ؟ شکل کمان کشیدن،برپنجه های پاها راه رفتن،گاهی کلماتی برزبان آوردن که بیانگر یک شعر است، لباس های سپید در صحنه کاملا تاریک، این سوتر نگاه پرسشگر و بهت زده مردم که این حرکت ها چه معنا دارد و به آنان گفته شود هرکس داستانی را به پندار خود از این حرکت ها خلق کند.
این صحنه هایی است که در زمان هایی اجرا می شده و چه بسا هنوز هم اجرا می شود و برخی از مردم و اکثر جوانان، از تئاترچنین تصوری دارند و برپایه این پندار، گرایشی برای تماشای این هنر نمایشی ندارند.
گاهی برخی یا شاید بسیاری از اجراهای تئاتر،باحرکاتی و جمله هایی بسیار دور از ذهن بر روی صحنه می رفته و می رود و تئاتر نامیده شده و بدین گونه برخی مردم و جوانان می گویند تئاتر بیانگر حالاتی است که بیرون از زندگی رخ می دهد و درد مردم رابازتاب نمی دهد.
براین پایه گفته می شود که استقبال نشدن از تئاتر به دلیل کارهایی است که بیش از حد ذهنی و به گفته برخی هنرمندان ؟ انتزاعی است.
اما اگر این حرکات و رفتارها و اجراها را بیانگر تعریف تئاتر بنامیم، ظلمی آشکاردرحق هنرمندان تئاتر است.
با این حال گویا دلیل رکود تئاتر به گفته یکی از هنرمندان این عرصه،کمبود و نبود سالن تئاتر است.
او گفت که سالن تئاتر؟ میدان جلوه گری هنرمندان است که نبود آن، رکود تئاتر را در استان فارس و شهر شیراز موجب شده است.
این هنرمند عرصه نمایش و دیگرهمکاران او از اینکه سالن و جایگاه نمایش مناسب برای عرضه تئاتر ندارند، گلایه دارند ودلیل رکود تئاتر در شهرستانی همانند شیراز را که خاستگاه این هنر دانسته می شود، نبود سالن نمایش مناسب می دانند.
دو نفر ازهنرمندان تئاتر و نمایش در شیراز، نبود متن و سوژه را دلیل رکود تئاتر در این شهر نمی دانند بلکه نبود سالن مناسب برای اجرا را دلیل رکود تئاتر شیراز اعلام کردند.
یکی دیگر از هنرمندان تئاتر شیراز، نبود متن قوی نمایشی را دلیل رکود این هنرنمایشی ارزیابی کرده و معتقداست از متن های نمایشی ایرانی باید برای رونق تئاتر استفاده کرد.
او ازاینکه کارگردانان تئاتر، گرایش به متن های خارجی برای اجرا دارند، گلایه دارد و گفته است خود خارجی ها از متن های ما برای نوشتن تئاتر استفاده می کنند.
یکی از مسوولان فرهنگی فارس، همچنان امیدوار به رونق گرفتن تئاتر این استان است وهمکاری مقامات ارشد را برای ساخت سالن مناسب در این استان خواستار شده است.
رحیم هودی بازیگر پیشکسوت تئاتر استان فارس معتقد است: در حال حاضر به دلیل نداشتن سالن مناسب برای اجراهای تئاتر در شهر شیراز، آن چنان فعالیتی در این زمینه صورت نمی گیرد.
وی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: بیشتر بازیگران مطرح تئاتر و سینمای امروز ایران از سالن های کوچک تئاتر شهر ادب و فرهنگ شهر شیراز برخاستند و در شیراز در سال های 1335 تا 1347 تئاترهای بسیار خوب و دایمی اجرا می شد به طوری که برای برخی اجراها از شب های قبل، بلیت نمایش فروخته می شد که در مقایسه با الان وضعیت خوبی نداریم.
وی بیان کرد:با داشتن منابع عظیم هنر تئاتر در استان فارس از جمله سوژه ، متن و بازیگرهای غنی، نبود حتی یک سالن اجرای مناسب ویژه تئاتر، همه تلاش ها را بی نتیجه می گذارد که این فرصت سوزی ها در طولانی مدت اثرات منفی فرهنگی در بر دارد.
هودی اظهارداشت: هیچ چیزی در مقابل ابزار فرهنگی به ویژه تئاتر، قدرت ندارد، تئاتر باید مردمی اجرا شود و معتقدم حتی جشنواره گویای تئاتر مردمی نیست و نخواهد بود و اگر تئاتری مردمی اجرا شد و مورد استقبال عموم قرار گرفت باید به جشنواره راه پیدا کند.
وی اضافه کرد:شهر شیراز سالن مناسب برای اجرای تئاتر ندارد و رسیدگی به این موضوع خواست همه فعالان این بخش است که متولیان و نهادهای مختلف وظیفه دارند برای برخورداری این شهر از سالن استاندارد ویژه تئاتر کمک کنند.
هودی ادامه داد: برای تمرکززدایی فعالیت ها از پایتخت، باید شرایط فعالیت و استعداد پروری برای هنرمندان در شهرستان ها ایجاد شود در واقع باید به هنرمندان شهرستان ها میدان داده شود.
وی گفت: میدان هنرمندان همان سالن های نمایش تئاتر ودرمرحله بعد حمایت های دولتی است که اگر کمپ تئاتر در شهر شیراز و استان فارس ایجاد شود مردم می توانند با آسودگی خیال یک اجرای تئاتر را تماشا کنند که قطعا با این اتفاق مشکلات مالی گروه ها نیز رفع خواهد شد.
هودی افزود: شهر شیراز هم اکنون تالار حافظ و ابوریحان و یک سالن کوچک درمحل پارک آزادی برای اجرای تئاتر دارد که واقعا برای نمایش تئاتر مناسب نیستند و مشکلات خاصی دارند و در برخی، فقط تعداد اندکی ازتماشاچی ها را می تواند پذیرا باشد.
وی گفت: زیبا نیست شهری که پایتخت فرهنگی خوانده می شود سالن تئاتر نداشته باشد و در حال حاضر شهر شیراز نیازمند حرکت در تحقق سالن تئاتر شهر است.
هودی با بیان اینکه شهرداری در احداث سالن تئاتر نقش پر رنگی دارد اضافه کرد: می توان در کنار آثار تاریخی موجود در شیراز و استان فارس، سالن های ویژه تئاتر ایجاد کرد تا توریست ها و گردشگران بتوانند در حین بازدید از آن اماکن از اجراهای تئاتر استفاده کنند که با این کار می توانیم تبادل فرهنگ مطلوبی نیز داشته باشیم.
دیگر هنرمند پیشکسوت تئاتر و نمایش استان فارس نیز در گفت و گو با ایرنا گفت: با توجه به اینکه استان فارس پیشینه غنی در هنر تئاتر دارد،امروزه کارهایی توسط عده ای در این استان انجام می شود اما به اندازه کافی و در شان فارس نیست.
علی نقی رزاقی معتقد است: شیراز پر بارترین شهر ایران برای کارهای نمایشی است اما دچار رکود فرهنگی شده که اصلی ترین مشکل، نبود سالن در خور شان و استاندارد برای کارهای هنری از جمله تئاتر است.
وی افزود: فارس یکی از قطب های هنر تئاتر و نمایش در کشور است و اکنون نیز از هنرمندان، سوژه، متون و کارهای خوبی در این زمینه برخوردار است که باید شرایط برای به اجرا گذاشتن این هنرها فراهم شود.
رزاقی بیان کرد: جان و فرهنگ هر کشور سالن نمایش آن است زیرا یونسکو هم بر اساس این معیار کارهای هر کشور را ارزیابی می کند پس این مهم به ما یادآور می شود که باید در این بخش سرمایه گذاری شود و بخش دولتی و خصوصی با هم وارد میدان کار عملیاتی شوند.
وی اظهارداشت: بودجه های تئاتر نیز موثر در کیفیت یک نمایش است و برای اینکه کار خوب و با کیفیت در سطح مطلوب بتوان اجرا کرد باید مسایل مالی در نظر گرفته شود.
رزاقی ادامه داد: مسوولان ما و ارگان های حمایتی در بخش فرهنگ استان و استانداری فارس وظائف محوله خود را به نحو مطلوب انجام می دهند و هنرمندان و فعالان فرهنگی بخش خصوصی باید تلاش بیشتری برای پیشبرد اهداف فرهنگی استان انجام دهند زیرا کار فرهنگی یک کار جمعی و گروهی است و نیازمند همکاری و مشارکت همه است.
رزاقی اضافه کرد: به جرات می توان گفت مردم فارس بهترین تماشاچیان تئاتر در کشور هستند به طوری که برای اجرای یک تئاتر در شهر شیراز تا 14 هزار نفر استقبال کردند که این امر نشان دهنده علاقه و استقبال مردم فارس به کارهای هنری و هنر تئاتر است.
این هنرمند فارس معتقد است با وجود شبکه های مختلف ماهواره ای و تنوع برنامه ها، اگر کار هنری و تئاتر خوب و با کیفیت بالا انجام شود می توان مردم را به سالن های اجرا کشاند زیرا مردم فرهنگ خود را دوست دارند و به آن علاقه مند هستند.
رزاقی با هشدار به مسوولان فرهنگی استان فارس افزود: تئاتر فارس وضعیت خوبی دارد اما با وجود ادامه مشکلات زیرساخت ها در این بخش، دچار ضعف فرهنگی وهنری وهنرمند گریز خواهیم شد.
دیگر هنرمند و کارگردان با سابقه استان فارس در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: در حال حاضر تئاتر در استان فارس دچار رکود شده که متولیان فرهنگ در استان فارس کارهای خود را به خوبی دنبال می کنند اما هنرمندان استان باید هماهنگ تر و منسجم تر کار کنند.
محمدجواد بخشی زاده ادامه داد: وقتی یک گروه ایرانی، نمایش خارجی را که قابل مصرف جامعه امروز و مردم ما نیست اجرا می کند، نه تنها مفید نیست بلکه به فرهنگ ما ضربه می زند.
وی بیان کرد: یک تئاتر و نمایش خوب باید درد و حرف مردم باشد و با توجه به اینکه ما در زمینه ادبیات، بسیار غنی هستیم و متونی از افراد بزرگی مانند منطق الطیر، شاهنامه، مثنوی معنوی، و دیوان حافظ در دست داریم، این غنای فرهنگی باید برای جوانان آشکار شود.
بخشی زاده اظهارداشت: اجرای نمایش های خارجی دردی از ما دوا نمی کند و هنر ما را ارتقا نمی بخشد و اگر درست نگاه کنیم می بینیم یونسکو هزاره فردوسی را در ایتالیا برگزارمی کند و هنرمندان آنها با این که فرهنگ مارا نمی شناسند از متون ادبی و منابع فرهنگی ما استفاده می کنند که هنرمندان ما با انجام کارهای فاخر و اصیل به راحتی می توانند به دنیا انتقال فرهنگ کنند.
وی با بیان اینکه در استان فارس در هنرهای نمایشی و تئاتر پشتوانه قوی داریم اما کار قوی نداریم اضافه کرد: امروزه نسل جدید هنرمند ما کمتر به دنبال منابع فرهنگی اصیل خودمان می رود و این یک ضعف است که فقط تئوری های غربی را اجرا می کنند البته معتقدم اجرای این تئاترها لازم است اما نباید محور فعالیت ها باشد و هنر اصیل ایرانی باید احیا شود.
این کارگردان برجسته استان فارس ادامه داد: با مروری بر متون خارجی در می یابیم که اکثر آنها از ادبیات ایرانی برگرفته شده پس چرا ما از خودمان استفاده نکنیم ؟ او گفت:از این رو جوانان هنرمند ما باید آماده شوند به ادبیات و قصه های خودمان برگردند زیرا مردم ما درد و درمان خود را با زبان خود می خواهند به خصوص در برنامه هایی مانند تئاتر که مردمی است.
بخشی زاده با بیان اینکه فارس در بخش تئاتر و هنرهای نمایشی در کشور جایگاه خاصی دارد افزود: تئاتر باید بر اساس نیاز روز جامعه اجرا شود و امروزه اگر تئاتر در استان فارس رکودی دارد مقصر خود ما هنرمندان هستیم و خود ما هم از این کار لطمه می خوریم که هنرمندان ما در استان فارس نباید کار ضعیف اجرا کنند زیرا مردم گریز می شود.
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس در زمینه وضعیت تئاتر استان فارس به خبرنگار ایرنا گفت: تئاتر استان فارس به لحاظ تعداد هنرمندان دارای تحصیلات و تجربه در سطح قابل قبولی در کشور است و کمبود و مشکلی در این بخش در استان فارس وجود ندارد.
دکتر منصور طبیعی افزود:تعداد قابل توجهی از هنرمندان کشوراز استان فارس شماره 075 ساعت 11:38 تمام
۰ نفر