۱۶ بهمن ۱۳۸۹، ۰:۰۱
کد خبر: 7197080
T T
۰ نفر
مردم هرمزگان :بالارفتن کیفیت نان در شهرهای هرمزگان نظارت جدی مسوولان را می طلبد ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/11/16 اجتماعی.تغذیه.نان.هدفمندسازی یارانه بندرعباس - مردم شهرهای مختلف استان هرمزگان ضمن استقبال و همراهی با اجرایی شدن قانون هدفمندسازی یارانه ها،می گویند: عرضه نان با کیفیت بالا مستلزم نظارت جدی متولیان امر می باشد ولی کیفیت پایین نان در شهرهای این استان حکایت از خلاء نظارتی دارد.
برخی از آنان شنبه در گفت و گو با ایرنا افزودند: ناچارند به دلیل ضعف کیفی در پخت نان به رغم افزایش چندبرابری قیمت هر قرص نان در فرایند هدفمندسازی یارانه ها، ضمن پرداخت پول بیشتر نسبت به قبل ، دور ریز آنان هم بیشتر شود.
این عده اظهار داشتند:هدفمندسازی یارانه ها و آزاد شدن قیمت ها که موضوع صرفه جویی و استفاده بهینه را در بردارد حرکت قابل تقدیر از سوی دولتمردان بوده است ولی نبود نظارت دقیق موجب شده است که مشکلاتی نظیر بالا نرفتن کیفیت و کاهش حجم هر قرص نان عرضه شده برای شهروندان آزاردهنده باشد.
منیر مسروری از جمله شهروندان هرمزگانی است که بسیار گله مند از کاهش کیفیت نان پس از هدفمندسازی یارانه ها است.
وی افزود:پیش از این کیفیت نان اکثرا در نانوایی هایی که از آرد یارانه ای استفاده می کردند، پایین بود، اما ظاهرا به دلیل افزایش هزینه و بی انگیزه شدن نانوایی های آزاد پز ، کیفیت نان آنها نیز کاهش یافته است.
بابک رستگاری نیز ازجمله دیگر شهروندان هرمزگانی ناراضی از وضعیت کیفیت نان پس از هدفمندسازی یارانه ها می گوید: به نظر من با آزادسازی قیمتها و هدفمندسازی یارانه ها در بخش نان ، بسیاری از نانوایی ها تنها در قیمت نان خود تغییراتی ایجاد کرده اند و کیفیت نان کاهش یافته است.
رستگاری که از فارغ التحصیلان تغدیه است، ادامه می دهد: با هدفمندسازی یارانه ها بنا به دلایل مختلفی که مسوولان امر خودشان به آن واقف هستند، نانوایی های آزاد پز در پی کاهش کیفیت و آنهایی که تا چندی پیش از آرد یارانه ای استفاده می کردند، ناتوان از افزایش کیفیت نان هستند.
رستگاری معتقد است، با هدفمندسازی یارانه ها، تنها قیمتها آزاد شده و هزینه نانوایی ها نیز دوچندان گشته و هیچ تغییر چشمگیری در وضعیت تجهیزات نانوایی ها و یا مهارت آنها در پخت ایجاد نشده که منجر به تغییر مثبت کیفیت نان شود.
دبیر آرد و نان فرمانداری شهرستان بندرعباس نیز ضمن تایید صحبت شهروندان در خصوص کاهش کیفیت نان پس از هدفمندسازی یارانه ها، می گوید: بخش اعظمی از مشکلات بخش نان ریشه در نگاه دولتی نسبت به این ماده غذایی دارد.
علیرضا سلیمانی اظهار داشت:نگاه دولتی یعنی اینکه این دولت است که برای نان نرخ تعیین می کند و فرقی ندارد که یک نانوایی از خمیر مایه استفاده کند یا از جوش شیرین، چون نان نرخ مصوب دارد ، باید همه با هر هزینه ای که کرده اند، نان را به همان قیمت تصویب شده به فروش برسانند.
وی با بیان اینکه این مساله موجب بی انگیزگی نانوایان در پخت نان باکیفیت شده، ادامه می دهد: با توجه به اینکه با هدفمندسازی یارانه ها بسیاری از قیمتها از جمله قیمت آرد، برق،آب، گاز و بسیاری اقلام دیگر نیز آزاد شده ، قاعدتا نانوا تمایلی به صرف هزینه بیشتر ندارد ، بلکه به دنبال سرشکن کردن هزینه و کسب اندکی سود با وضعیت موجود است.
سلیمانی در خصوص اینکه بسیاری از کارشناسان معتقدند که با هدفمندسازی یارانه ها ، امکان رقابت در میان نانوایان فراهم شده و مردم نیز قدرت انتخاب پیدا کرده اند، گفت: به نظر می رسد این موضوع چندان درست نباشد، زیرا در هر منطقه ای مگر چند نانوایی مشغول به فعالیت هستند و با فرض بر اینکه نانوایی در یک نقطه از شهر نان خوبی بپزد آیا برای یک شهروند صرفه اقتصادی دارد که با توجه به افزایش قیمتها در حوزه حمل و نقل درون شهری به آنجا برود و نان تهیه کند.
اما در این میان فرماندار شهرستان رودان به عنوان رییس تعزیرات آرد و نان شهرستان نظر دیگری دراین خصوص دارد و می گوید: پس از هدفمندسازی یارانه ها ، ارتقای کیفیت نان اصلی ترین دغدغه مردم و مسوولان است و نانوایی ها نیز به دلیل قرار گرفتن در شرایطی رقابتی مجبور شده اند که کیفیت نان تولیدی خود را برای حفظ مشتری ارتقا دهند.
غلامرضا نظر نژاد با اشاره به تشدید نظارت بر کارخانه های تولید آرد نان با اجرای قانون هدفمندی یارانه ها گفت: وقتی آرد با کیفیت به نانوایان تحویل می شود ، دیگر هیچ بهانه ای برای پخت و عرضه نان با کیفیت پایین پذیرفته نیست.
به گفته این مقام مسوول کیفیت نان، تنها بستگی به نحوه فعالیت نانوایی ها ندارد ، بلکه از زمان کشت گندم تا تهیه نان در نانوایی ها مساله نطارت کیفیتی باید در دستور کار بخشهای مرتبط باشد.
بسیاری از نانوایی های فعال در استان هرمزگان نیز گله مند از بالا بودن نرخ آرد، آب و برق مصرفی واحدهای نانوایی ، زیاد بودن تعداد نانوایی ها و عرضه نان، پایین تر از قیمت مصوب از سوی برخی از نانوایی ها به منظور فروش بیشتر، هستند.
یکی از نانوایان شهرستان بندرعباس در این ارتباط گفت: پیش از هدفمندسازی یارانه ها برای پخت چهار هزار قرص نان لواش در روز، سی و یک هزار ریال هزینه آرد پرداخت می کردم اما اکنون باید بیش از یک میلیون ریال هزینه آرد به صورت روزانه پرداخت کنم.
وی که خواست نامش ذکر نشود، اظهار داشت: شاید گفته شود که قیمت نان تحویلی به مردم نیز در مقابل این افزایش بهای آرد بالا رفته ، پس در نتیجه ما سود بیشتری عایدمان می شود، در حالی که اینگونه نیست .
وی ادامه می دهد: دریافتی ما از مردم از یک میلیون ریال روزانه پیش از هدفمندی یارانه ها به چهار میلیون ریال پس از هدفمندی یارانه ها البته در صورت حفظ همان تعداد پخت (یعنی چهار هزار قرص در روز) تغییر یافته ، یعنی سود سه برابر شده، اما هزینه های ما بیش از سی برابر فقط در خصوص مساله آرد افزایش یافته که افزایش بهای آب ، برق و حتی حقوق کارگران جای خود دارد.
به اعتقاد این نانوا دراین شرایط ، انگیزه ای برای نانوایان به منظور افزایش کیفیت نان وجود ندارد ، بلکه اکثر نانواها صرفا به دنبال افزایش تولید و در نتیجه جبران کمبودها هستند.
یک کارشناس شرکت غله نیز گفت: مساله بی کیفیتی نان در اکثر نقاط کشور به ویژه درهرمزگان ریشه در ضعف بذر گندم و مطلوب نبودن آرد تولیدی دارد.
وی که خواست نامش ذکر نشود، اظهار داشت: به دلیل شرایط جوی هرمزگان ، تولید گندم دراین استان بسیار اندک است و گندم مورد نیاز از سایر استانها تامین می شود.
وی ادامه می دهد: به دلیل افزایش هزینه های حمل و نقل و قیمت سوخت و تلاش کارخانه های آرد استان برای کسب سود بیشتر، گندم درجه پایینی وارد استان می شود و در نهایت آرد باکیفیتی ، به دست نانوایان نمی رسد.
وی تصریح کرد: در حال حاضر چهار واحد کارخانه آرد دراستان هرمزگان مشغول به فعالیت هستند و نانوایان باید آرد مورد نیاز خود را از این همین کارخانه ها تهیه کنند و قدرت انتخاب دیگری از جمله اینکه خودشان برای تهیه آرد مستقیما به سایر استانها بروند، به دلیل افزایش هزینه ها ندارند بنابر آنچه گفته شد، به نظر می رسد که هدفمندسازی یارانه ها برخلاف بسیاری از بخش ها از جمله بخش سوخت که موجب صرفه جویی جدی در مصرف سوخت شده و این یعنی یک تاثیر مثبت، در بخش نان تاثیر چندان مطلوبی نداشته و مردم و نانوایان از این امر ناراضی هستند، بنابراین مسوولان مربوطه در کشور و استان هرمزگان باید فکری به حال این مساله کنند.
البته یک نظارت جدی و مستمر می تواند در جلوگیری از کاهش وزن ،کوچکتر شدن حجم نان پخت شده و در نهایت پایین امدن کیفیت نان موثر افتد که متاسفانه براساس گفته های شهروندان به نظر می رسد که در فرایند نظارتی براین بخش حیاتی و اساسی در استان هرمزگان ضعیف عمل شده است که قطعا برای بهبودی وضعیت نیاز به بازنگری احساس می شود.ک/4 7198/667 /675 شماره 082 ساعت 14:22 تمام
۰ نفر