۲۷ اسفند ۱۳۸۷، ۰:۰۱
کد خبر: 7518692
T T
۰ نفر
موزه های استان اردبیل روایتگر گذشته این دیار در انتظار مسافران نوروزی ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 87/12/27 فرهنگی.موزه ها.گردشگران.اردبیل اردبیل- موزه های استان اردبیل به عنوان یادگار و روایتگر مستند گذشته این دیار ، در انتظار مسافران و گردشگران نوروزی است.
هفت موزه رسمی ملی، تخصصی و محلی تحت مدیریت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل دایر شده و همه روزه از ساعت هشت صبح تا 20 شب در انتظار مسافران نوروزی است.
موزه های چینی خانه، تخصصی باستانشناسی، مردمشناسی، صنایع دستی، باستان شناسی خلخال، باستان شناسی مشگین شهر، نمین و مفاخر دینی اردبیل از جمله موزه های استان اردبیل هستند که گردشگران نوروزی می توانند به این مکانها مراجعه و از آثار عرضه شده در آنها استفاده کنند.
این موزه ها در کنار موزه تاریخ طبیعی اردبیل و موزه سنگ مجموعه بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی ازجمله اماکنی محسوب می شوند که در مرکز شهر اردبیل و در کنار دریاچه زیبای شورابیل بخشی از تاریخ طبیعی و گذشته تاریخی این گوشه از کشورمان را به نمایش گذاشته اند.
هرچندکه معرفی موزه ها درقالب کلمات، نمی تواند عمق زیباییها و شکوه آنها را نشان دهد و زیبایی آثار به نمایش درآمده در موزه ها به هنگام بازدید بیشتر عیان می شود، ولی برای تبیین آثار به نمایش در آمده ویژگیهای هر کدام از این موزه در ادامه این مطلب تشریح می شود.
* موزه مفاخر دینی اردبیل * این موزه که در خانه تاریخی میرفتاحی شهر اردبیل راه اندازی شده، به محلی برای رویت و آشنایی با ریشه های عمیق دین باوری مردمان استان تبدیل شده و این روزها پذیرای صدها محقق و ایرانگرد مشتاق امور فرهنگی است.
دراین موزه که با هدف معرفی چهره های علمی و فرهنگی استان در حوزه دین و ترویج مذهب تشیع تاسیس شده، آثار، عکسها، نقاشی از چهره و سوابق علمی و ادبی و خدمات دینی علمای شناسایی شده که اغلب مربوط به تاریخ معاصر این خطه هستند، نگهداری می شود.
برای معرفی مفاخر دینی معرفی شده در این موزه کتابی با عنوان گوهرهای شب چراغ حاوی زندگی نامه و نقاشی چهره دهها تن از علمای دینی استان اردبیل چاپ شده و در آن خدمات علما و مفاخر دینی این استان به صورت مفصل تشریح شده است.
در این موزه و مجموعه نفیس که نقاشی همه علمای معرفی شده در آن توسط استاد حسن مردانه از هنرمندان نقاش اردبیل به تصویر کشیده شده ، علمای بزرگ استان از جمله آیات عظام احمد مقدس و محقق اردبیلی، میرزامحسن مجتهد اردبیلی، میرصالح مجتهد انواری، سیدمرتضی خلخالی، میرزا علی اکبر مجتهد اردبیلی ، سید یونس موسوی اردبیلی ، میرزا محمد مسایلی اردبیلی ، سیدجواد محدث اردبیلی ، مرحوم آیت الله میرزا علی مشگینی ، آیت الله سیدابراهیم سیدحاتمی ، سیدعبدالکریم موسوی اردبیلی و مرحوم میرزا بیوک خلیل زاده مروج معرفی شده است.
افتتاح موزه مفاخر دینی استان در یک خانه تاریخی خود موزه در موزه محسوب می شود و با افتتاح این موزه در این خانه تاریخی ، ارزش هنر معماری مردمان این خطه با معارف دینی منطقه گره خورده است.
در این موزه دینی ، فرهنگی و تاریخی هم اکنون آثار 57 تن از علمای دینی منطقه در قالب عکس ، نقاشی و پیکر در این موزه عرضه شده است.
* موزه تخصصی باستان شناسی * در موزه تخصصی باستان شناسی اردبیل که در آبانماه امسال در مجموعه بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی به بهره برداری رسیده است ، انواع سفالینه های ساده و منقوش ، ظروف شیشه ای ، چینی های آبی و سفید ، ابزار و ادوات مفرغی از دوره های مختلف تاریخی منطقه گردآوری شده و در معرض نمایش گذاشته شده اشت.
علاوه بر این در کنار این موزه که در مکانی به وسعت یکهزار و 800 متر مربع راه اندازی شده ، یک سایت باستانی و تاریخی طراحی شده که بخشی از تاریخ و تمدن اشکانی منطقه بوینی یوغون شهرستان نیر را معرفی می کند.
مسوول موزه های استان اردبیل در خصوص ویژگیهای آثار این موزه به خبرنگار ایرنا گفت: در این موزه 500 اثر تاریخی متعلق به این استان نگهداری می شود.
ملکه گلمغانی زاده افزود: چیدمان اشیا این موزه بر اساس دوره تاریخی آن انجام شده و در بخشهای مختلف آن نسخ خطی ، سکه ها ، آثار سفالی و شیشه ای به نمایش در آمده است.
* موزه سنگ و کتابخانه تخصصی بقعه شیخ صفی * موزه سنگ و کتابخانه تخصصی مجموعه تاریخی بقعه شیخ صفی الدین اردبیل نیز از جمله موزه هایی است که در آبانماه امسال افتتاح شد.
مسوول موزه های استان اردبیل در خصوص آثار به نمایش در آمده در این موزه به خبرنگار ایرنا گفت: از تعداد 200 قطعه سنگ قبر موجود در محوطه شهیدگاه بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی ، تعداد زیادی به منظور استفاده در این موزه انتخاب شده است.
گلمغانی زاده افزود: این سنگ قبرها بیشتر متعلق به دوره صفویه هستند و همه آنها را می توان در زیر طاق نماهای محوطه شهیدگاه مشاهده کرد.
وی موزه دارالحدیث واقع در بقعه شیخ صفی را از جمله موزه های فرعی استان اعلام کرد و اظهار داشت: این موزه در واقع کتابخانه تخصصی صفویه است و بسیاری از کتابهای مرتبط با دوران صفویه پس از گردآوری در این موزه نگهداری می شود.
* موزه چینی ها یا چینی خانه * موزه چینی ها یا چینی خانه نیز یکی ازموزه های استان است که در داخل مجموعه بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی و در محلی به نام چینی خانه دایر شده و حاوی یکصد قطعه اشیا و ظروف چینی مربوط به دوران صفویه است.
گلمغانی زاده در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: در این قسمت از بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی که برخی از آثار به جای مانده از دوران صفویه نگهداری می شود ، از سیستم نورپردازی علمی متناسب با فضای موزه استفاده شده و رنگ های عرفانی مطابق با خاصیت و کاربری عمارت در فضای آن به کار رفته است.
اگرچه این موزه راچینی خانهمی نامند ، اما آثار دیگر تاریخی که با نام این موزه هماهنگی ندارند هم در این مکان جای داده اند.
مسوول موزه های اردبیل در این باره نیز گفت: برای رفع این ناهمگونی نسخ خطی و سایر آثار تاریخی مغایر با کاربری موزه چینی خانه به مکان دیگری منتقل خواهد شد و ویترین نمایش آثار تاریخی هم عوض می شود.
* موزه مردمشناسی اردبیل * این موزه در محل حمام تاریخی آقانقی (ظهیرالاسلام ) شهر اردبیل واقع در میدان عالی قاپو دایر شده و هم اکنون در این محل 33 نوع مجسمه با پوشش محلی و آیینی مردم استان اردبیل به نمایش در آمده و همچنین آثار و دست نوشته های مربوط به هویت تاریخی و فرهنگی این منطقه نیز در این موزه جمع آوری و عرضه شده است.
مسوول موزه های سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل در خصوص ویژگیهای این موزه به خبرنگار ایرنا گفت: این موزه محل مناسبی برای آشنایی با نحوه زندگی ، آداب و رسوم ، پوشش محلی مردان و زنان ، نحوه پخت غذاهای محلی و آیینهای خاص این استان است.
ورودی این موزه از رختکنی آغاز شده و به حوض سنگی هشت ضلعی با چهار بازو ختم می شود و در آن آیینهای ویژه استحمام در دوره های گذشته نیز با تعبیه مجسمه هایی به نمایش در آمده است.
* موزه صنایع دستی استان اردبیل * این موزه که در دهه فجر امسال در محل حمام تاریخی شیخ پشت بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی افتتاح شد، در واقع شامل مرمت یک باب حمام تاریخی به جای مانده از دوران صفویه است و در آن 300 قطعه اشیای معاصر صنایع دستی استان شامل محصولات 25 رشته صنایع دستی از قبیل گلیم ، ورنی ، شیشه ، معرق چوب ، سازهای سنتی ، سفال ، قلم زنی ، تراش روی شیشه ، نقاشی روی شیشه ، فرش ، منبط چوب ، حجاری ، خراطی ، نازک کاری روی چوب ، بافته های عشایری ، آهنگری ، مسگری تزیینات روی سفال ، مفرش و صنایع دستی چرمی در معرض دید مردم قرار گرفته است.
در این موزه چهار رشته صنایع دستی نیز به صورت کارگاهی با حضور استادان برجسته به منظور آشناسازی بازدیدگنندگان با نحوه تولید آثار صنایع دستی استان در معرض بازدید علاقه مندان قرار گرفته است.
* موزه باستان شناسی شهرستان خلخال * موزه باستان شناسی شهرستان خلخال که در محل حمام تاریخی نصر این شهر دایر شده حاوی 300 شی تاریخی است.
به گفته مسوول موزه های استان اردبیل اشیای این مکان قبلا در فضایی دیگر در شهر خلخال نگهداری می شد که با توجه به مناسب نبودن فضای قبلی موزه باستانشناسی به این مکان منتقل شد.
گلمغانی زاده همچنین در مورد نحوه تجهیز و چیدمان آثاری موزه باستان شناسی حمام نصر خلخال گفت: حدود 300 قلم اشیا قدیمی و تاریخی برای چیدمان این موزه گزینش شده است که آثاری از شهرستان خلخال از دوره پیش از اسلام تا دوره های جدید را در بر می گیرد.
مسوول موزه های استان اردبیل همچنین موقعیت این حمام تاریخی دوره قاجاری را با کاربری جدید بسیار مطلوب خواند و نحوه مرمت و احیای آن را متناسب با فضای موزه ای دانست.
* موزه باستان شناسی مشگین شهر * موزه باستان شناسی مشگین شهر به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری این شهرستان با بیش از 500 اثر مربوط به ادوار مختلف تاریخی از جمله موزه های مهم استان اردبیل به شمار می رود.
آثار به نمایش درآمده در این موزه که قدیمی ترین آن به پنج هزار سال قبل از میلاد مسیح برمی گردد شامل آثار متعددی از قبیل سفالینه های کوزه ، خمره ، کاسه ، لیوان و ظروف آشپزخانه ، اشیای فلزی از جمله زیور آلات زنانه از جنس طلا و مفرغ و نیز ابزار آلات جنگی همچون شمشیر و پیکان و همچنین ابزار استخوانی است که در کل مجموعه ای عظیم از تاریخ گذشتگان را در این موزه در برابر تماشاگران به تصویر می کشد.
انواع مهره و منجوق از سنگ های قیمتی ، سنک شیشه و سکه های تاریخی از دیگر آثار موجود در این موزه است.
مسوول موزه های استان اردبیل به خبرنگار ایرنا گفت: در شهرستان مشگین شهر مجموعه های فراوانی از آثار تاریخی کهن وجود دارد که به علت کمبود فضای موزه ای فقط یک سوم از این گنجینه ها به نمایش گذشته شده است.
در این موزه آثار مکشوفه در مرحله سوم کاوشهای علمی باستان شناسی در محوطه باستانی شهریری مشگین شهر نیز پس از بررسی علمی و طبقه بندی تاریخی در این موزه به معرض بازدید عموم گذاشته شده است.
این آثار شامل 73 قطعه شی تاریخی از قبیل اشیای سفالین ، ابزار سنگی ، ادوات و ابزار آلات جنگی و شکار از قبیل خنجر و پیکان است.
زیور آلات طلایی و مفرغی شامل گوشواره ، آویز و حلقه و چندین شی باستانی با ارزش از جنس خمیر شیشه و انواع عقیق و منجوق با رنگهای لاجوردی ، فیروزه ای از دیگر اشیای به نمایش در آمده در این موزه است.
شماره 052 ساعت 11:00 تمام
۰ نفر