۶ اسفند ۱۳۸۶، ۰:۰۱
کد خبر: 7572807
T T
۰ نفر
مجموعه "مسجد کبود"تبریز نمونه ای از معماری بدیع اسلامی ....................................................
تبریز، خبرگزاری جمهوری اسلامی 06/12/86 داخلی.فرهنگی.گردشگری.مسجد.
مجموعه " مسجد کبود" تبریز نمونه ای از معماری بدیع اسلامی و فرهنگ مردم منطقه است.
آذربایجان سرزمین اسطوره های جاوید در پیشانی ایران، جاذبه های فرهنگی، تاریخی و طبیعی فراوانی را در دامن خود دارد.
تبریز با پیشینه ای چندین هزار ساله پیشرو در شعر و ادب، سیاست، فرهنگ، هنر، علم و صنعت بوده و مسجد کبود، یکی از آثار بزرگ این منطقه به نام "فیروزه اسلام" در جهان اسلام مشهور است.
مسجد کبود ،بنا به کتیبه سر در آن ،به سال 870 هجری قمری توسط همسر "سلطان جهانشاه" مقتدرترین حکمران سلسله" قره قویونلوها" که فردی شاعر و زیبا پسند بوده، بنا شده است.
آرامگاه جهانشاه و نزدیکان وی در انتهای شبستان کوچک درداخل سرداب مسجد واقع است.
تنوع و ظرافت کاشیکاری و انواع خطوط به کار رفته در مسجد کبود و همچنین زیبایی و هماهنگی رنگ ها سبب شده که این مسجد به فیروزه اسلام شهرت یابد.
کاشیکاری آن صرفا به رنگ لاجوردی و بیشتراز قطعات شش ضلعی است و تمام سطح سقف آن زرنگار (نقاشی با آب طلا) و کف شبستانها به احتمال قوی مرمرین بوده است.
بنای اصلی در مقام مسجد مقبره، دارای صحن وسیعی بوده که در آن مجموعه ای از ساختمانها از جمله مدرسه، حمام، خانقاه و کتابخانه ساخته شده که آثاری از آنها به جا نمانده است.
زلزله سال 1193 هجری قمری سبب فرو ریختن گنبدها و خرابی آن شد.
با این که از این مجموعه زیبا جز سر دری شکسته و چند پایه باقی نمانده بود، تعمیرات و دوباره سازی مسجد به منظور حفاظت بخش های باقیمانده شامل طاق ها و پایه ها در سال 1318 شمسی آغاز شد.
بیشترین مرمت مسجد کبود در سال 1343 شمسی انجام شد و دوباره سازی گنبدهای رفیع آن از سال 1354 شمسی توسط دفتر فنی حفاظت آثار باستانی و به اهتمام زنده یاد استاد" معماران" هنرمند بنام آذربایجانی به اتمام رسید.
مسجد کبود در سال 1310 شمسی در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
در مجاورت این اثر باستانی تبریز، پارک کوچک و زیبایی به نام شاعر نامی "خاقانی" بنا شده که مقبره وی در مقبره الشعرا تبریز واقع است.
مجموعه مسجد کبود تبریز را موزه تاریخی آذربایجان تکمیل می کند.
موزه آذربایجان از دیگر نقاط دیدنی شهر تبریز بوده که در مساحت سه هزار متر مربع در سال 1341 شمسی ساخته شده است.
این موزه مشتمل بر سه سالن نمایش، دو هزار و 300 قطعه شی ء ثبت شده می- باشد که اشیا باستانی از دوران مختلف تاریخی ،آثار مردم شناسی و مشروطیت در ان به نمایش گذاشته شده است.
رییس سازمان میراث فرهنگی ،گردشگری و صنایع دستی آذربایجان شرقی در مورد مرمت مسجد کبود به خبرنگار ایرنا گفت : کاشیکاری محوطه داخلی مسجد کبود در حال انجام است و هنرمندان و کاشیکاران تبریزی در حال ساخت و نصب کاشی دیواره های این مسجد هستند.
"الله وردی کریمی نژاد" افزود : بدلیل حساس بودن کار و رنگ ویژه این کاشی ها، مطالعه بر روی ساخت و نصب کاشی های فیروزه ای و سایر بافت های مسجد کبود ادامه دارد.
وی خاطر نشان کرد: مرمت مسجد و نصب کاشی ها با شیوه کاشی کاری ایتالیایی انجام می شود و برای تسریع در انجام طرح ترمیم مسجد کبود تبریز تمام تلاش خود را انجام می دهیم. ک/4 7232/586/ 607 شماره 403 ساعت 16:34 تمام
۰ نفر