۷ فروردین ۱۳۸۵، ۰:۰۱
کد خبر: 7584236
T T
۰ نفر
گذری در باغ ارم شیراز ، بهشت برین در پایتخت فرهنگی ایران زمین # شیراز ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 7/1/85 داخلی.اجتماعی.گردششگری. برای توصیف زیبایی های باغ ارم شیراز اگرازطراوت و محیط مصفای باغ آغاز کنیم کم لطفی درباره عمارت تاریخی آن کرده ایم واگراز عظمت وشکوه زیبایی های عمارت باغ ارم سخن گوییم بیم آن است که طراوت و محیط سبز و شاداب باغ در حاشیه قرار گیرد. اما آنچه در باغ ارم شیراز دیده می شود زیبایی، شکوه و طراوت است، باغ ارم با همه زیبایی هایش در شیراز عظمت و شکوهی دارد که این شهر را زیبنده عنوان پایتخت فرهنگی ایران زمین کرده است. این روزها نیز تعداد زیادی از میهمانان نوروزی از نقاط مختلف کشور برای دیدن باغ ارم به شیراز آمده اند، کسانی که مسحور عظمت و زیبایی هاباغ ارم شده اند و طراوت و شادابی محیط مصفای باغ ارم برای آنان چشم گیر و دلنواز است. شمار میهمانان نوروزی که در باغ ارم هستند به قدری است که می توان گفت تعداد میهمانان از تعداد درختان و گلهای باغ فراتر رفته و دیگر هیچ صندلی خالی در باغ ارم برای لختی نشستن پیدا نمی شود. این باغ مصفا و بزرک در خیابان ارم شیراز قراردارد و نزدیکی آن با محیط دانشگاه شیراز طراوات و شگون آن را دوچندان ساخته است. زیبایی باغ ارم منحصر به فصل بهار نیست بلکه در نیمه های بهار طراوت و شادابی آن به اوج می رسد،زمانی که گلهای رز در باغ ارم شکوفا می شوند و بازدیدکنندگان خود را در میان انبوهی از گل و ریحان می بینند. دسته های فراوان شب بوها، اطلسی ها و بنفشه ها و گلهای فصلی نیز علاوه بر گلهای رز که همیشگی و ماندگارند درباغ ارم بر زیبایی و طراوت این باغ افزوده است، در این روزها شب بو و بنفشه دست در دست هم می اندازند و شمیم بهاری را در فضای ملکوتی باغ ارم می پراکنند. اوج زیبایی باغ ارم اواسط اردیبهشت ماه است،زمانی که گلهای محمدی در این باغ شکوفا می شوند و رقص گلهای نسترن ، محمدی با عطر دل انگیز شکوفه های بیدمشک در باغ ارم در هم می آمیزد و تصویری از شیراز و رویایی دل انگیز آن را جلوه گر می شود. باغهای معروف ابوالفتح خانی ، رشک بهشت و باغ صفا نیز در نزدیکی باغ ارم شیراز قرار دارند و بر طراوت محیط افزوده است. گفته شده باغ ارم در دوره سلجوقیان به دست اتابک قراچه بنا نهاده شده است و بعد از آن باغ به دست آل اینجو بوده و مقر حکومتی شاهان این سلسله بوده است. باغ ارم در دوره زندیه در اختیار سران زندیه بوده است و مرمت و نوسازی زیادی در آن انجام شده است ، علاقه کریمخان زند به توسعه باغها در شیراز از جمله عواملی است که سبب رونق دوچندان باغ ارم در دوره زندیه بوده است.
اواخر دوره زندیه و در زمان قاجار باغ ارم به تصرف سران ایل قشقایی در آمد و این خاندان از باغ ارم به عنوان مقر ایلخانی و حکومتی خود استفاده می کردند. بعدها نصیرالملک شیراز باغ ارم را خریداری کرد و بانی عمارت زیبا و با عظمت باغ ارم شیراز شد، ساختمان کنونی باغ ارم توسط نصیر الملک ساخته شده و در عین حال اساس ساختمان قبلی ایلخانی در باغ حفظ شده است. دردوران پهلوی باغ ارم به مالکیت دولت درامد و در اختیار دانشگاه شیراز قرار گرفت و تا کنون نیز باغ ارم به عنوان باغ گیاهشناسی دانشگاه شیراز مورد استفاده قرار می گیرد. ساختمان باغ ارم از سه طبقه تشکیل شده ، طبقه پایین دارای حوضخانه است ودر طبقات فوفانی ایوان و ستون های سنگی بر زیبایی عمارت باغ افزوده است.
از جمله موارد دیدنی در ساختمان باغ ارم نقاشی های سقف وحاشیه دیوارهای عمارت باغ ارم است، این نقاشی ها داستان های کهن ایرانی را روایت می کند و جلوه ای خاص به آن داده است. همچنین هشت سنک پکپارچه که هر کدام دو متر ارتفاع دارد در نمای بیرونی باغ ارم نصب شده که بر هر کدام از آن ها اشعاری از شاعران بزرک پارسی گو حافظ ، سعدی و شوریده شیرازی با خط زیبای نستعلیق نوشته شده است. سه هلالی بزرک بالای عمارت باغ ارم و دو هلالی کوچکتر طرفین نیز جلب توجه می کند و در سر در هر کدام از آن ها داستان هایی از شاهنامه و دیگر داستان های کهن ایرانی نقاشی شده است. کاشیکاری هفت رنک و نقش برجسته های باغ ارم که با گچ بری خلق شده است نیز از دیدنی های ساختمان باغ ارم است که بیننده را مسحور خود می سازد. زیبایی فضای طربناک و مصفای باغ ارم نیز دیدنی است ، سرو ناز معروف شیراز که در جلوی این عمارت قرار دارد حدود 200 متر ارتفاع دارد و همچنان زیبا و پا بر جا خودنمایی می کند. در این باغ دسته های مختلفی از کاج ها ، درختان مرکبات ، سروها و خانواده شمشادها کاشته شده است . عشقه ها نیز به زیبایی از کاج ها بالا رفته و زیبایی این درختان را دوچندان ساخته است ، در کنار همه این درختان برخی درختان کمیاب نیز دیده می شود درختانی که منحصر به باغ ارم است و در هیچ جای دیگری از شیراز دیده نمی شود. چهار نخل زینتی نیز در چهار گوشه حوض بزرک باغ ارم در جلوی عمارت قرار دارد که پیچکها و عشقه ها از آن بالا رفته و بر زیبایی آن افزوده است. زیبایی محیط مصفای باغ ارم در انبوه گلهای رز دوچندان می شود ، این گلها که در پای هر کدام از ان ها نام و مشخصات علمی آن نوشته شده به بیش از 500 نوع می رسند که در اردیبهشت ماه شکوفا می شوند. گلهای رز در رنک های مختلف و متنوع در باغ ارم کاشته شده ، تنوع رنگها از قرمز و نارنجی و زرد شروع می شود و به نیلی و آبی و بنفش ختم می شود این گلها در رنگها ی مختلف کاشته شده وپرورش یافته و هر کدام شمیم مخصوص به خود نیز دارد. رزهای رونده نیز از دیگر زیبایی ها باغ ارم است ، این رزها معمولا در دو رنک سرخ و صورتی پرورش یافته است و از جراغهای برق و ساقه درختان بالا رفته است. در قسمت انتهایی باغ ارم باغ صخره ای درست شده است ، باغ صخره ای به وسعت پنج هزار متر مربع مجموعه ای از گیاهان صخره رو را در خود جای داده ضمن اینکه محیط کوهستان و صخره را برای بازدیدکنندگان شبیه سازی کرده است. سرپرست باغ ارم شیراز با بیان اینکه طی سه سال گذشته بیش از هشت میلیارد ریال برای نوسازی و مرمت و توسعه فضای سبز باغ ارم هزینه شده است گفت : در تعطیلات نوروز به طور متوسسط روزانه حدود 17 هزار نفر از باغ ارم دیدن کردند. حمید رضا ستاری افزود: باغ ارم باغ چهار فصل شیراز است و حتی در اوج سرمای زمستان نیز گلهای یخ و گلهای ازگیل در این باغ شکوفا می شوند و منظره چشم نوازی به وجود می آورند. وی خاطر نشان کرد: مرمت ساختمان اصلی باغ ارم ، سنک فرش پیاده روها ، احداث آبنماهای جدید و ایجاد سیستم گردش آب در باغ ارم از جمله مواردی است که در سالهای اخیر در باغ ارم انجام شده است. سرپرست باغ ارم شیراز از توسعه فضای چمن کاری و ترمیم گلستان رز در باغ ارم خبر داد و گفت : به زودی استخر گیاهان آبزی و استخر ماهیان در باغ ارم ایجاد خواهد شد. ستاری افزود: در باغ ارم در مجموع 400 گونه گیاهای پرورش داده شده که به عنوان مرکز پزوهشی گیاهسشناسی دانشگاه شیراز از آن استفاده می شود. 677/675
۰ نفر