۳۱ شهریور ۱۳۸۴، ۰:۰۱
کد خبر: 7748051
T T
۰ نفر
نگاهی به آیین سنتی "شیره پزان" درچهارمحال وبختیاری # شهرکرد، خبرگزاری جمهوری اسلامی 31/06/84 داخلی.اقتصادی. همزمان با فصل برداشت انگور ،همه ساله آیین سنتی " شیره پزان" در استان چهارمحال بختیاری با شیوه خاصی برگزار می شود. در گذشته ، تنها راه فرآوری انگور "شیره پزی" بوده است اما امروزه به دلیل استفاده از انگور در کارخانهای فرآوری این محصول، پخت شیره انگور به یک سنت تبدیل شده است. در این آیین سنتی، زنان و دختران نقش مهمی در پخت شیره دارند و در مدت زمان پخت آن همگی به منزل یکدیگر رفته و در به عمل رساندن شیره به یکدیگر یاری می رسانند. زنان و دختران پس از برداشت انگور، آنها را شسته و در کیسه های پلاستیکی ریخته و در حوض های بتونی معروف به " چرخوش" قرار می دهند. بعد از مالیدن کیسه ها و سائیدن آنها وقتی که آب انگور جدا شد، آن را در ظرفهای مسی ریخته و می جوشانند و بعد از جوشاندن آب انگور به ازای هر 50 کیلو آب انگور پنج کیلو "خاک سفید" به آن اضافه می کنند. مخلوط را دوباره به مدت چند ساعت می جوشانند و آن را خاموش کرده تا آب زلال از آب مخلوط به خاک جدا شود سپس آب زلال شده را جدا کرده و در خیک های چرمی و ظروف پلاستیکی نگهداری می کنند. در زمان پخت شیره زنان به ترانه سرایی و خواندن اشعار اقدام می کنند. شیره انگور در صنف شیرنی پزی ، فروش در مغازه ها، و کاکولی (نان محلی ) کاربرد دارد. شیره انگور در قدیم به عنوان قوت مهم مردم حوزه زاگرس محسوب می شد و چون مدت زمان زیادی آنرا می توانستند نگهداری کنند ، برای غذای خود در صبحانه، پلو و کباب از آن استفاده می کردند. یک زن اهل گهرو می گوید:این سنت قدیمی یادآور مادران و پدران ما می باشد چون که ما این کار را از آنان یاد گرفته وبه فرزندان خود آموزش داده ایم. " سکینه مهربان" افزود: شیره انگور استان چهارمحال و بختیاری یک سوغات ارزشمند برای دیگر استانها می باشد. وی افزود: این سنت قدیمی یک بهانه خوب برای جمع کردن زنان فامیل به خانه یکدیگر و صله رحم بوده به طوری که در قدیم زنان بزرک فامیل در این روزها بنای ازدواج را برا پسرن خود می گذاشتند. کارشناسان می گویند: افزایش تولید انگور و افت قیمت آن در بازار موجب شده که باغداران برای استفاده بهینه از این محصول به پخت شیره مبادرت ورزند که این کار نیز به ماندگاری این سنت در استان کمک می کند. یک کشاورز اهل بخش کیار می گوید: درآمد حرفه شیره پزان نسبت به زمان صرف شده و زحمت آن ناچیز است اما به دلیل اینکه انگور زود فاسد می شود برای بهره برداری از آن باید آنرا به شیره تبدیل کرد. "شهریار چوپانی" افزود: چون قیمت انگور در بازار ناچیز می باشد مجبور هستیم که محصول برداشت شده را به شیره تبدیل کنیم. معاون باغداری سازمان جهادکشاورزی استان چهارمحال وبختیاری دراین زمینه گفت: دراین استان بیش از چهارهزار هکتار تاکستان وجود دارد که از این میزان بیش از 50 هزار تن انگور برداشت می شود. "حبیب اله عالی انوری" روز پنجشنبه درگفت و گو با ایرنا افزود: 30 درصد از انگور تولیدی استان برای تهیه شیره مصرف می شود و 30 درصد از آن برای تهیه کشمش و مابقی آن در بازار به فروش می رسد. به گزارش ایرنا بیشتر مردم بخش کیارو شهرستان شهرکرد به این سنت قدیمی پایبند بوده و شیره انگور تهیه می کنند. 2463/671/542
۰ نفر