۲۷ فروردین ۱۳۹۰، ۰:۰۱
کد خبر: 7904494
T T
۰ نفر
گروه بریکس ؟ قدرتی نوظهور در مقابله با برتری جویی های دنیای غرب ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 90/01/27 سیاسی.چین.بریکس.آمریکا پکن - صدور بیانیه کشورهای چین، هند، روسیه، برزیل و آفریقای جنوبی موسوم به گروه بریکس مشتمل بر بندهایی در حمایت از اصلاح ساختارهای مالی بین المللی و مخالفت با استفاده از زور برای حل مسایل جهانی، نشانه ای از ظهور قدرتهای جدید در عرصه بین المللی است.
به گزارش ایرنا، بر خلاف غرب که سالیان متمادی کوشیده است تا با ابزار دمکراسی و حقوق بشر و دستاویز قراردادن ارزشهای انسانی کشورها را زیر سلطه خویش قرار دهد، گرایش کنونی در دنیای امروز جهانی شدن، گفت و گوهای فرهنگها و چند جانبه گرایی است.
کشورهای چین، روسیه، هند، برزیل و آفریقای جنوبی (اعضای گروه بریکس ) ازجمله اقتصادها و قدرتهای نوظهور هستند که می کوشند تا به برتری جویی های غرب به سرکردگی آمریکا در جهان پایان دهند.
برگزاری نشست سران این گروه در استان های نن در جنوب چین در هفته ای که گذشت و صدور بیانیه مشترک در مخالفت با بسیاری از ساختارهای سیاسی و اقتصادی جهان امروز که میراث غرب است، نشان می دهد که این گروه مانند بسیاری از سازمانهای منطقه ای و بین المللی دیگر برای پیشبرد نظم نوین منطقی و عادلانه ای تلاش می کند که در آن برای سلطه جویی غرب جایگاهی قائل نشده اند.
بیانیه مشترک این گروه پس از بحث و تبادل نظر گسترده آنان مشتمل بر بندهایی است که کاملا ناخرسندی آنها را از کارکردهای اقتصادی و سیاسی غرب در جهان معاصر نشان می دهد.
به نوعی می توان گفت که گروه بریکس با صدور این بیانیه و برگزاری چنین نشستی رویاروی غرب قرار گرفته و سعی کرده است تا سیاستهای آمریکا و برخی از قدرتهای اروپایی پیرو واشنگتن را به چالش بکشد.
در این بیانیه تاکید شده است که کشورهای عضو بریکس خواستار پیشبرد اصلاحات در شورای امنیت هستند.
آنها تاکید کرده اند که هر سندی در این ارتباط باید متضمن افزایش شمار نمایندگان کشورهای در حال رشد ازجمله کشورهای آفریقایی باشد.
بریکس آگاه است که افزایش شمار نمایندگان کشورهای در حال رشد و قدرتهای نوظهور در این شورا باعث خواهد شد تا سلطه برخی قدرتهای جهان بر این شورا به پایان برسد.
مقامهای حاضر از کشورهای عضو در بیانیه خود تاکید کرده اند که دیپلماسی چندجانبه باید از سوی سازمان ملل اجرا شود. این سازمان برای مقابله با تهدیدها و چالشهای جهان نقش بی بدیلی دارد.
این بند از بیانیه حکایت از آن دارد که کشورهای بریکس مخالف عملیات نظامی آمریکا و اروپا در مناطق مختلف جهان با زیرپا گذاشتن منشور سازمان ملل و نادیده گرفتن همه قواعد بین المللی هستند.
بیانیه ادامه می دهد که چین و روسیه دیگر کشورهای عضو بر افزایش و تقویت نقش سازمان ملل در حل مسایل بین المللی تاکید می ورزند.
بریکس همچنین خواستار آن شده است که مسایل امنیتی در جهان بیشتر مورد توجه قرار گرفته و برای پیشبرد صلح و ثبات تلاش شود.
آنان از ناآرامیهای خاورمیانه و آفریقای شمالی و آفریقای غربی ابراز نگرانی کرده و گفته اند که این ملتها هستند که باید سرنوشت کشورهای خود را تعیین کنند.
گروه بریکس با به چالش کشیدن غرب تاکید کرده است که کشورهای دیگر حق عملیات نظامی در دیگر مناطق جهان را ندارند. این حملات نقض حق حاکمیت و تمامیت ارضی است و فقط اوضاع جهان را پیچیده تر می کند.
گروه بریکس بسیاری از اقدامات غرب ازجمله حمله نظامی به لیبی را نیز مصداق حرکات نادرست غربی دانسته و آورده است که سازمان ملل و سازمانهای منطقه ای باید به لیبی کمک کنند چرا که حملات و استفاده از قوه قهریه راهکار این کشور نیست و هیچ توجیهی ندارد.
آنها در بیانیه خود تروریسم را در هر شکل آن محکوم کرده و آورده اند که سازمان ملل، نقش محوری و مرکزی در مبارزه با تروریسم داشته، منشور این سازمان باید مورد توجه قرار گیرد و همه اعضا باید به قوانین بین المللی پایبند باشند.
این نشان می دهد که اعضای بریکس، استفاده ابزاری غرب از موضوع مبارزه با تروریسم را برای حمله به کشورهایی چون عراق و افغانستان به چالش کشیده و عملا رودرروی غرب ایستاده اند.
گروه مذکور در بخش دیگری از بیانیه اصلاحات سازمانها و ساختارهای مالی جهانی را مهم دانسته و تاکید کرد که این اصلاحات ضرورت دارد.
بسیاری از کشورهای جهان از جمله اعضای این گروه به این موضوع واقفند که سیاستهای مالی غرب ازجمله اصلی ترین دلایل بروز بحران مالی و بانکی بوده که آسیبهای ناشی از آن دیگر کشورها را نیز آزرده است.
با این حساب کشورهای بریکس تاکید کرده اند که ساختارهای مالی جهان باید مورد اصلاحات دقیق و جامع قرار گیرد و با هماهنگی بیشتر و نظارت کافی بر امور مالی جهان به پیشبرد و توسعه بازارهای مالی و سامانه های بانکی مساعدت شود.
در این بیانیه از کشورهای جهان برای کمک متقابل به جلوگیری از افزایش بهای مواد غذایی و اقلام مصرفی و همچنین همکاری برای مقابله با بحران مالی دعوت شده است.
بخشی از درخواستهای گروه بریکس نیز به مساله انرژی اختصاص دارد مبنی بر اینکه کشورهای عضو این گروه از یکدیگر برای استفاده از منابع تجدیدپذیر انرژی حمایت می کنند.
آنها تصریح کرده اند: انرژی هسته ای یکی از عناضر مهم برای توسعه همکاریهای کشورهای بریکس است.
سران کشورهای عضو گروه بریکس همچنین همکاری بین المللی برای توسعه صلح آمیز انرژی هسته ای برای مصارف صلح آمیز را خواستار شده و افزوده اند که باید نظارت بر استانداردهای امنیتی و طراحی نیروگاههای برق هسته ای انجام شده و از نگرانیها درارتباط با حوادث هسته ای کاسته شود.
نشست بعدی سران روسیه، چین، برزیل، هند و آفریقای جنوبی سال آینده میلادی در هند برگزار خواهد شد.
آساق 1577**2100**275** شماره 042 ساعت 10:12 تمام
۰ نفر