۳ خرداد ۱۳۸۹، ۰:۰۱
کد خبر: 7950976
T T
۰ نفر
مهاجرین افغان ، سکونت و زندگی در ایران را ترجیح می دهند ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/03/03 سیاسی.افغانستان.ایران.مهاجرین تهران - مهاجرین و پناهجویان افغانی هر چند بطور طبیعی با مشکلاتی برای زندگی و کار در ایران روبرو هستند ، اما همچنان به دلیل قرابت های دینی و زبانی ترجیح می دهند در ایران سکونت داشته باشند.
مهاجران افغانی که در اواخر دهه 50 هجری شمسی، بدلیل تجاوز ارتش سرخ شوروی سابق از طریق مرز مشترک دو کشور، وارد خاک ایران شده بودند ، بخوبی می دانستند که کشور تازه انقلاب کرده و درگیر جنگ تحمیلی شده چه مشکلاتی دارد ، بنابراین با علم به این موضوع ، زندگی در ایران را به هرجای دیگر ترجیح دادند.
جمهوری اسلامی ایران طی 30 سال گذشته ، چند میلیون مهاجر و پناهجوی افغانی را پذیرفت که برابر آمار ارائه شده در سال 1380 تعداد آنان در دوره ای به حدود دو میلیون و پانصد هزار نفر رسید.
افغانستان علاوه بر ایران (در غرب ) و پاکستان (در شرق )، همسایگان دیگری مانند تاجیکستان، ازبکستان و ترکمنستان (درشمال ) و چین در شمال خاوری دارد ، اما ایران و پاکستان دراین مدت بیشترین شمار مهاجران و پناهجویان افغانی را پذیرفتند که سهم پذیرش مهاجر توسط جمهوری اسلامی ایران بیش از دیگر همسایگان بوده است.
مهاجران افغان کمتر به سمت تاجیکستان، ازبکستان، ترکمنستان و حتی چین عزیمت کردند و عمدتا مقصد اغلب آنان ، ایران و پاکستان بوده است . اینکه چرا مهاجران افغان باوجود مشکلات فراوان جامعه ایران، این کشور را برای سکونت انتخاب کرده اند ، دلایل مختلفی دارد که مهمترین آن را می توان به اشتراکات دینی و زبانی بین دو ملت اشاره کرد.
وجوه مشترک فراوان بین دو ملت ایران و افغانستان در زمینه های نژادی ، دینی ، زبانی ، رسم الخط ، تاریخی ، ادبی و فرهنگی، چنان بنای رفیعی از وحدت و همدلی بین دو کشور ایجاد کرده که از تندبادهای حوادث کمتر آسیب می پذیرد.
به باور کارشناسان، هر چند دشمنان و بدخواهان تلاش کرده و می کنند که روابط دو کشور را با اتهامات واهی ، مغشوش جلوه دهند ، اما پیوندهای مستحکم و ناگسستنی دو ملت مسلمان ، هرگز آن ها را در دستیابی به این مقصود موفق نخواهد کرد.
افغانستان یک کشور محاط در خشکی است، ولی در گذشته به خاطر راه ابریشم، کاروان های بازرگانی فراوانی از این کشور گذر می کردند. رفت و آمدهای مردم، فرهیختگان، دانشمندان و شاعران دو کشور ایران و افغانستان، از گذشته های دور وجود داشته و همین مراودات، روابط فرهنگی مستحکمی بین دو ملت بنیان نهاده که هنوز با قوت ادامه دارد.
ایران پس از پیروزی انقلاب در سال 57، هیچگاه از حل مشکلات افغانستان غافل نشد و در جریان تجاوز ارتش سرخ به این کشور، قاطعانه از مجاهدان این کشور حمایت کرد. ایران پس از روی کار آمدن دولت خشونت طلب طالبان، با آن به مخالفت برخاست و از خشونت های این گروه متحجر اعلام انزجار کرد.
پس از سقوط طالبان، ایجاد صلح و ثبات در افغانستان و پشتبیانی از دولت منتخب، از جمله سیاست های تهران در قبال این کشور بوده است.
جمهوری اسلامی ایران در کنار حمایت از مجاهدین و مهاجرین، همواره در بازسازی و توسعه افغانستان کمک کرده است. تهران در این مدت همچنین در ساخت راه های ارتباطی، گسترش شبکه راه های مواصلاتی خود به مقصد افغانستان و ایجاد تسهیلات مناسب برای گسترش تجارت و ترانزیت کالا به افغانستان از قلمرو ایران، به یاری کابل شتافته است.
ایران حدود 860 میلیون دلار برای بازسازی افغانستان اختصاص داده که 250 میلیون دلار آن تاکنون بصورت بلاعوض در قالب اجرای پروژه، در این کشور اجرا و هزینه شده است.
ارائه تسهیلات تشویقی در بنادر جنوبی کشورمان به تجار افغانستانی به خصوص در منطقه آزاد چابهار و همچنین کاهش تعرفه ها و عوارض در ارتباط با این کشور ، افزایش ظرفیت بنادر برای ترانزیت کالا ، بهسازی مبادی ورودی و افزایش ظرفیت پایانه ها در مرز با افغانستان و همچنین گسترش همکاری های اقتصادی سه جانبه با کشور همسایه ، گسترش همکاری چند جانبه منطقه ای ( در چار چوب اکو ) و بین المللی در ارتباط با تجارت و ترانزیت و بازسازی افغانستان، از جمله اقداماتی است که در دستور کار ارگان های ذیربط ایران است.
در حال حاضر پروژه های بسیاری در جهت توسعه افغانستان در دست اجرا است که با تامین مالی جمهوری اسلامی ایران و کمک موسسات و شرکت های مهندسی ایران انجام می شود. بخشی از این پروژه ها و کمک ها در حال حاضر تحویل شده و تعدادی دیگر نیز در حال انجام است.
ایران هدف از این کمک ها را استمرار صلح داخلی در افغانستان، تقویت امنیت و ثبات آن و همچنین مبارزه با مواد مخدر و ترانزیت کالا در افغانستان می داند تا بازسازی این کشور بسرعت ادامه یابد.
با این حال جمهوری اسلامی ایران برای تسهیل حضور مهاجران افغانی ، به صدور شناسنامه برای آنان پرداخت.
در این راستا دسته ای از مهاجران افغان ضمن تشکیل زندگی در ایران و وصلت با خانواده های ایرانی، به اخذ مدارک شناسایی رسمی نایل شدند و کسب مدارک شناسایی رسمی برای این دسته از مهاجرین، امکان تحصیل برای خود و خانواده شان را فراهم کرد.
پوشش تحصیلی فرزندان این دسته از مهاجران افغانی، موفقیت های زیادی برای آن ها بدنبال داشته تا جایی که شکوفایی استعدادهای فرزندان نسل دوم این دسته از مهاجران درعرصه های مختلف اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی با درخشش مثال زدنی همراه بوده است.
این نسل از جامعه افغانی توانست با بدست آوردن فرصت مناسبی که به لطف کاغذ رسمی برای آنان فراهم شده بود، فرزندان مستعد و نخبه ای را به جامعه تحویل دهد. پزشکان، مهندسان و محققان افغانی فراوانی در تهران و مشهد مشغول کار در حرف با درجه اجتماعی بالا هستند. با اینحال برخی از افغان ها، هنوز خواهان ارائه تسهیلات بیشتر به مهاجران هستند تا فرزندان آن ها دارای شناسنامه ایرانی و برخوردداری از تحصیلات در ایران شوند.در حال حاضر حدود 300 هزار نفر از فرزندان مهاجران افعانی در مدارس ایران تحصیل می کنند.
با اینکه پس از سقوط طالبان و ایجاد آرامش نسبی در افغانستان، ایران خواهان بازگشت مهاجران افغانی به موطن خود شده است ، اما به گفته مقامات ایرانی، استقبال چندانی از این فراخوان صورت نگرفته است.
گفته می شود اکنون حدود سه میلیون افغانی با خانواده هایشان در ایران زندگی می کنند در حالی که بنا به اعلام ارگان های ذیربط ایرانی، تنها 900 هزار نفر از این مهاجرین، مدارک مجاز اقامت در ایران را در اختیار دارند.
حضور پرشمار افغان ها در ایران با توجه به فراخوان دولت برای ترک ایران، نشان می دهد که مهاجران افغان، زندگی در ایران را به هرجای دیگر ترجیح می دهند. حضور مهاجران افغان اگرچه روند امور عمرانی و بازسازی کشور را سرعت بخشید ، اما به گفته کارشناسان،این حضور، معضلات فراوانی نیز برای اقتصاد ایران از جمله بیکاری بدنبال داشته است.
هر چند برخی کشورهای خارجی در تلاش هستند که حضور مهاجرین افغان در ایران را با شرایط سخت و دشوار اعلام کنند ، اما آگاهان و کارشناسان منصف افغان ، همچنان از تلاش های ایران برای مهاجران و پناهجویان افغانی قدردانی می کنند.
گزارش از: علی حبیبی آساق ** 1332**1569 شماره 123 ساعت 15:43 تمام
۰ نفر