۲۳ مرداد ۱۳۸۹، ۰:۰۱
کد خبر: 7964972
T T
۰ نفر

توسعه نفوذ چین درآفریقا و نگرانی دنیای غرب

۲۳ مرداد ۱۳۸۹، ۰:۰۱
کد خبر: 7964972
توسعه نفوذ چین درآفریقا و نگرانی دنیای غرب ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/05/23 اقتصاد.چین.آفریقا.کشاورزی پکن - نگاهی به مجمع اخیر همکاری کشاورزی چین و آفریقا که هفته گذشته در پکن برگزار شد و تصمیم تازه پکن برای بخشش بدهی کشورهای فقیر آفریقایی نشانه هایی از تلاش چین برای توسعه نفوذ خود در قاره آفریقا است.
پایتخت چین روزهای چهارشنبه و پنجشنبه هفته گذشته میزبان اجلاسی با عنوان مجمع همکاری کشاورزی چین و افریقا بود . اجلاسی که در آن 350 نفر از مقامات ، کارشناسان و بازرگانان 18 کشور افریقایی و چین حضور داشتند.
در این اجلاس طرف های ذیربط به تفصیل درباره همکاری های چین و آفریقا در حوزه کشاورزی بحث و تبادل نظر کردند و توافق طرفین درباره تقویت تبادلات بین نهادهای کشاورزی چین و افریقا، توسعه تجاری محصولات کشاورزی ، اعزام کارشناسان و تبادل تجارب از جمله دستاوردهای این اجلاس بود.
همچنین در بیانیه مشترکی که در پایان این اجلاس منتشر شد، طرفین آمادگی خود را برای عمق بخشیدن به مناسبات و همکاری دوجانبه بویژه در زمینه کشاورزی اعلام کردند.
خوی لیان یو معاون نخست وزیر چین در مراسم پایانی این اجلاس گفت : برگزاری این مجمع مشترک گام بزرگی در تاریخ دوستی چین و آفریقا و اقدامی مهمی در راستای تقویت همکاری دو طرف به شمار می رود و در تثبیت دوستی سنتی دو طرف و توسعه روابط راهبردی و مشارکتی جدید چین و آفریقا تاثیرات مهم و مثبتی خواهد گذاشت.
وی گفت : از آغاز همکاری کشاورزی بین چین و آفریقا در دهه 60 میلادی ، تبادلات و همکاری های طرفین به طور مستمر گسترش یافته و ساز و کار همکاری نیز روز به روز تکامل یافته و به الگوی همکاری جنوب - جنوب تبدیل شده است.
معاون نخست وزیر چین با اعلام تمایل کشورش به اجرای تبادلات و همکاری با کشورهای آفریقایی بر اساس اصول دوستی و منافع متقابل گفت : دولت فعالانه از تحقیقات فناوری کشاورزی با همکاری دو طرف حمایت می کند.
وی گفت : چین در نظر دارد کارشناسان و متخصصانی در حوزه کشاورزی به کشورهای آفریقایی اعزام کند.
نگاهی به برنامه ها و طراحی های چین درباره حضور و نفوذ بیشتر در قاره آفریقا نشان می دهد این کشور به دنبال جایگاهی فعالتر از همیشه دراین قاره است که منابع غنی آن برای هر کشوری وسوسه انگیز است.
در تازه ترین تحول در مناسبات چین و افریقا می توان به تصمیم دولت چین برای بخشش بدهی کشورهای فقیر آفریقایی اشاره کرد .
وزارت بازرگانی چین هفته گذشته از امضای توافقنامه لغو بدهی های کشورهای آفریقایی به چین در سالجاری میلادی خبر داد.
براساس مفاد این توافقنامه که زمان امضای آن به طور دقیق اعلام نشده است ، تمامی وام های بدون بهره چین به کشورهای فقیر آفریقایی که می بایست تا پایان سال 2009 میلادی به چین بازپرداخت می شد، بخشیده خواهد شد.
براساس این گزارش چین در حال رایزنی با کشورهای ذی ربط آفریقایی درباره ایجاد 5 مرکز نمونه فناوری کشاورزی است.
چین توافقنامه ای با دولت های آفریقایی درباره اعزام گروه های فنی کشاورزی به آفریقا امضا کرده و برنامه دارد در زمینه هایی چون عرضه تجهیزات پزشکی، احداث آموزشگاه ها، اجرای پروژه های انرژی پاک به آفریقا کمک کند.
این اقدامات را می توان در راستای وعده های سال گذشته ون جیابائو نخست وزیر چین به سران کشورهای آفریقایی دانست که به آنها گفته بود چین به کشورهای آفریقایی کمک می کند تا ظرفیت مالی خود را بیشتر کنند.
نخست وزیر چین همچنین به رهبران آفریقا وعده داده بود که کشورش ظرف سه سال آینده به آفریقا 10 میلیارد دلار وام کم بهره و مدت دار بدهد.
در همین راستا چین قصد دارد وام های بیشتری در اختیار کشورهای آفریقایی قرار دهد که پیشتر از پرداخت بخشی از بدهی هایشان به چین معاف شده اند و همزمان تعرفه بر روی بعضی از اقلام وارداتی از آفریقا به چین کاهش می یابد که این می تواند بخش های صادراتی آفریقا را فعالتر کند.
اعلام بخشش بدهی های کشورهای فقیر آفریقایی از یک سو و در اختیار گذاشتن کمک های اقتصادی بیشتر به کشورهای قاره سیاه از سوی دیگر، بزرگترین نشانه های نفوذ و حضور بیشتر چین در این قاره است.
از نگاهی دیگر در واقع به نظر می رسد حضور گسترده در آفریقا برای چین به منزله بالا بردن قدرت چانه زنی این کشور در برابر قدرت های سنتی از جمله غربی ها در این قاره است و لذا بعید نیست تنش ها میان پکن و غرب بخصوص آمریکا در ارتباط با نفوذ و حضور بیشتر چین در آفریقا در آینده اشکال جدی تری بخود بگیرد.
گسترش نفوذ چین در افریقا در شرایطی صورت می گیرد که کشورهای غربی همواره همکاری های پکن با کشورهای افریقایی را مورد انتقاد قرار داده و وانمود کرده اند که چین از همکاری با آفریقا ، اهداف استعماری دارد.
این درحالی است که بر خلاف غرب که سیاست توسعه خود را با استعمار آفریقا اجرایی کرده و می کند چین براین باور است که توسعه آفریقا با کمک های متقابل می تواند برای هر دو طرف سود آفرین باشد و در این راستا جای پا چین نیز در آفریقا به طور خودکار محکم تر خواهد شد.
چین در موضوعاتی چون تحولات اقلیمی ، ساخت بیمارستان ، احداث مدرسه ، بهبود نظام آموزش و پرورش و تقویت صنعت کشاورزی با آفریقا همکاری و از توسعه منابع پاک انرژی در آن قاره حمایت خواهد کرد.
آفریقا برای هر کشوری که به دنبال توسعه جهانی باشد، اهمیت زیادی دارد و چین نیز از این امر مستثنی نیست و طبیعتا چین می کوشد تا با کنار گذاشتن هرگونه اختلاف و برطرف کردن چالش ها بر نفوذ و حضورش در این قاره بیفزاید.
از : رضا خوش لهجه آساق ** 275 1064** شماره 046 ساعت 12:12 تمام
۰ نفر