۲۷ دی ۱۳۸۹، ۰:۰۱
کد خبر: 7990007
T T
۰ نفر
سفرهو جین تائوبه آمریکا با هدف تعامل یا تقابل ؟ ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/10/27 سیاسی.خارجی.چین.آمریکا پکن- هو جین تائو رییس جمهور چین در حالی روز سه شنبه راهی آمریکا می شود که سلسله اختلافات گسترده مناسبات دو کشور را در یک مسیر افولی قرار داده است.
به گزارش ایرنا ، برخلاف آنچه از ظاهر مناسبات چین و آمریکا و ارزش تجارت متقابل آنها بر می آیند ، معضلات در روابط دو کشور بزرگ در حال رشد و توسعه یافته جهان فراوان است.
مجموعه از اختلافات تجاری، سیاسی، نظامی، فرهنگی و اقتصادی آنچنان مناسبات دوجانبه را تحت تاثیر قرار داده است که هو جین تائو رییس جمهوری خلق چین قبل از شروع سفر رسمی خود از آمریکا خواسته است به ذهنیت جنگ سرد پایان دهد.
در حالی که سالیان متمادی از دوران جنگ سر می گذرد ، بیان این عبارت و درخواست از آمریکا برای پایان دادن به این دوره خود دلیلی بر وجود چالش ها و اختلافات بزرگ میان چین و آمریکاست.
شاید حتی تا یک دهه پیش چینی ها تا اندازه ای به دلایل داخلی در مقابل فشارهای آمریکا کوتاه می آمدند اما قطع روابط نظامی چین با آمریکا به دلیل فروش شش میلیارد و 400 میلیون دلار سلاح به تایوان در یک سال گذشته، نشان می دهد چین واقعا متحول شده است.
امروز مطبوعات چین بر این تاکید می ورزند که آمریکا بخواهد یا نخواهد باید ظهور اژدها را در عرصه بین المللی بپذیرد و بداند که فشارهای غرب بخصوص واشنگتن بر پکن دردی از آمریکا دوا نمی کند.
چین که ظهور قدرتمند خود در عرصه اقتصادی جهان را از سال 2001 میلادی پس از ورود به سازمان تجارت جهانی تحکیم کرد امروز در برابر فشارهای آمریکا برای بالا بردن ارزش واحد پولی خود در یک روند سرعتی تسلیم نمی شود.
کشوری که همواره در معرض تبعیض های تجاری آمریکا قرار داشت امروز در سازمان تجارت جهانی پنجه در پنجه واشنگتن انداخته و بشدت با حمایت گرایی تجاری یکجانبه آن کشور مقابله می کند.
درواقع هر چه بر فشارهای آمریکا بر چین افزوده شده روابط دو کشور شکل سردتری بخود گرفته و بازار چین به روی کشورهای دیگر باز شده و سرمایه گذاران و خریداران چینی از بازار آمریکا دورتر شده اند.
امضای نزدیک به 20 میلیارد دلار قرارداد تجاری تنها در دو هفته گذشته بین چین با کشورهای انگلستان ، اسپانیا و آلمان نشان می دهد چینی ها دیگر نیازی برای حضور قوی در بازار آمریکا احساس نمی کنند.
از دیدگاه چین این آمریکاست که امروز بیشتر از هر زمانی برای رفع مشکل بیکاری ، کسری تجاری و برقراری توازن تجاری یا موفقیت در حل مساله هسته ای شبه جزیره کره و یا حتی حضور نظامی در منطقه و در دریای جنوبی و دریای زرد به چین و کمک های این کشور نیاز دارد .
در چین همه می دانند که بین 50 تا 70 درصد از بازار آمریکا در اختیار صادرکنندگان چینی قرار گرفته است و آمریکایی ها نمی توانند اشتهای خود را برای خرید کالاهای تولید چین که از لحاظ قیمت قدرت رقابت بالایی با کالاهای مشابه غرب دارد ، پنهان کنند.
از آن سوی اتحادیه اروپا با ارزش تبادلات تجاری 450 میلیارد دلاری خود آمریکا را از رده شریک تجاری نخست چین پایین انداخته و هر روز نیز در این عرصه موفق تر ظهور می کند.
به همین دلیل چینی ها بجای آنکه تسلیم آمریکا در زمینه های نظامی و یا اقتصادی شوند از آن کشور خواسته اند تا برای تنظیم تراز تجاری خود با چین به صدور فناوری پیشرفته به پکن مبادرت ورزد.
چین با داشتن دو هزار و 850 میلیارد دلار ذخیره ارزی اکنون در رده نخست جهان ایستاده است و همه ساختارهای اقتصادی این کشور و داده های آماری آینده بسیار تابناکی را برای پکن رقم زده است.
در چنین شرایطی طبیعتا آمریکا نمی تواند این بازار بزرگ خودرو ، کالاها ، خدمات ، انرژی ، فناوری ، هوا و فضا و بسیاری قلمروهای دیگر را نادیده بگیرد.
اگرچه آمریکایی ها تصور می کنند در جریان سفر رییس جمهور چین به آن کشور که از فردا سه شنبه آغاز می شود قادرند هو جین تائو را برای تن دادن به درخواست های اقتصادی و سیاسی و نظامی آنها تحت فشار بگذارند اما تحولات اخیر چین نشان داد این فشارها عبث خواهد بود.
چین درحالی که وزیر دفاع آمریکا ( رابرت گیتس ) در حال دیدار با رییس جمهور چین در پکن بود خبر از آزمایش جنگنده رادار گریز مدل جی 20 داد و شوک بزرگی به بدنه نظامی آمریکا بخصوص در منطقه آسیا و اقیانوس آرام وارد کرد.
در حالی که آمریکایی ها گمان می کردند با سفر گیتس خاطرات تلخ ذهنی چین از فروش تسلیحاتی به تایوان پاک می شود ، لیانگ گوانگ لیه وزیر دفاع چین به آمریکا هشدار داد هرگز در آینده دست به چنین اشتباهی نزند در غیر این صورت برای واشنگتن گران تمام خواهد شد و درست در همین اوضاع بود که چین از محکومیت کره شمالی در تنش های اخیر شبه جزیره کره خودداری کرد و برعکس از آمریکا و کره جنوبی خواست با پایان دادن به رزمایش های خود زمینه های تهدید را از منطقه رفع کنند.
همه این تحولات بیانگر آن است که رییس جمهور چین در آمریکا نه تنها در موضع ضعف نخواهد بود بلکه به نظر می رسد که او خواهد توانست برای کمک به اقتصاد در معرض خطر آمریکا و جان گرفتن صنایع آن کشور به امتیازات دیگری نیز برای کشورش دست یابد و زمینه ساز دستیابی چین به فناوری های پیشرفته آمریکا شود.
آساق 2100**257** ** 1064 شماره 047 ساعت 11:50 تمام
۰ نفر