۱۸ اسفند ۱۳۹۰، ۱۲:۱۵
کد خبر: 80029815
T T
۰ نفر

منارجنبان ، قلعه و برج و باروي بخش خرانق اردكان به ميهمانان نوروزي خوش آمد مي گويد.

به گزارش روز پنج شنبه ایرنا ، در 85 كیلومتری شرق اردكان ، در منطقه كوهپایه ای ،بخشی است به نام خرانق كه قدمت تاریخی بسیار دارد و از بخش های كهن ناحیه است .

به استناد جامع مفیدی ، قدمت این آبادی به چهارهزار سال پیش می رسد .

كهنگی و قدمت این روستا از روی آثار بجای مانده از دوران مختلف آشكار می گردد، چنانكه قدمت قلعه و برج و باروی آن به دوره ساسانیان می رسد.

ارتفاع متوسط خرانق از سطح دریا 1670 متر است كه از شمال به كوه هامانه از جنوب به كوه خوانزاواشتری، از غرب به كوه بندر و چك چك مركز شهرستان اردكان و از مشرق به صحرا و ریگزارهای حد فاصل ساغند و خرانق محدود است.

از آثار تاریخی خرانق می توان به مسجد جامع و منارجنبان اشاره كرد مسجد جامع خرانق بین قلعه و در كنار حسینیه كوچك خرانق قرار دارد كه از یك شبستان و صحن كوچك تشكیل شده و در ضلع شمالی صحن منار نسبتاً قطور و بلندی تعبیه شده كه دارای 3 طبقه و دو ردیف پله برای رفت و برگشت است و این در حالی است كه این منار یكی از باارزش ترین مناره ها و رقیب منارجنبان اصفهان است.

از دیگر بناهای معروف بخش خرانق اردكان كاروانسرایی است كه از زمان گذشته تاكنون به علت قرار گرفتن در مسیر جاده اردكان یزد و دیگر استانهای جنوبی و شیراز به مشهد مقدس محلی برای توقف مسافران بوده است گفته می شود. بانی این كاروانسرا شاهزاده ولی میرزا فرزند فتحعلی شاه قاجار بوده است.

براساس این گزارش بنای این كاروانسرا آجری است و در چهار بدنه آن به قرینه ایوان احداث شده كه ایوان شاه نشین در وسط و در ایوان كوچكتر در طرفین قرار دارد.

از دیگر محلهای تاریخی و دیدنی خرانق می توان به پل انتقال آب (آبراه خرانق)، شترگلو، روستاهای خوش آب و هوای درند و هامانه نیز می توان نام برد. زیره، برگه زردآلو، كشك شتر و زردك از جمله سوغات های خرانق است.ك/4

7544/1968