این محققان كه مطالعه خود را در مجله 'Nature Biotechnology' منتشر كردند، امیدوارند این گونه جدید گندم بتواند به كمبود غذا در مكان های خشك و نیمه خشك كه كشاورزان در حال دست و پنجه نرم كردن با شوری زیاد خاك در این مناطق هستند، كمك كند.
به گزارش خبرگزاری رویترز،'متائو جیلیهام' از دانشكده كشاورزی دانشگاه آدلاید، گفت: این اولین باری است یك گونه ژنتیكی كه به دلیل اهلی سازی گیاه گندم از بین رفته است، از یك گونه وحشی بازیابی شده و دوباره به این گیاه باز گشته است.
محققان از ژنی استفاده كردند كه معتقدند مسئول كنترل میزان نمك است و بیش از 10 سال پیش از یك گونه قدیمی گندم گرفته شده است.
جیلیهام در یك گفت و گوی تلفنی گفت: این ژن پروتیینی می سازد كه در ریشه های گندم وجود دارد و مانع حركت نمك در گیاه می شود.
زمانی كه گیاه در شرایط نمكی رشد می كند آنزیم های گیاه به خوبی فعالیت نمی كند.
محققان این ژن را به یك گونه مدرن و تجاری گندم پیوند زدند.
این ژن با خارج كردن نمك از بافت گزیلم، حفظ نمك در ریشه ها و متوقف كردن نمك از بالا رفتن در جوانه ها كه موجب وارد آوردن خسارت به گیاه و باز داشتن آن از فتوسنتز می شود، گندم را در برابر نمك مقاوم می سازد.
همچنین محققان این گونه جدید و تقویت شده گندم را در خاك حاوی مقدار زیاد نمك رشد دادند و متوجه شدند كه این گندم 25 درصد بیشتر از گونه های عاری از این ژن قدیمی، محصول به بار می آورد.
این گندم اصلاح شده می تواند مورد استفاده كشاورزان جنوب صحرای آفریقا، استرالیا، آمریكا و روسیه قرار گیرد.
علمی**2038**1544 ** 1574
تهران - دانشمندان با پيوند يك گونه معروف و تجاري گندم به يك گونه قديمي، گياهي را توليد كردند كه مي تواند خاك شور را تحمل كند و محصول زيادي به بار آورد.