عید باستانی نوروز، فلسفه تحویل سال و آغاز سال جدید شادمانی روحی و معنویتی خاص در میان مردم ایجاد میكند، یكی از سنتهای قدیمی ایرانیان و بخصوص مردم چهارمحال وبختیاری در عید نوروز بخصوص در لحظه تحویل سال، حضور در جوار امامزاده ها و اماكن متبركه و بهره مندی معنوی از فضای این اماكن مقدس برای شروع سال جدید است.
استان چهارمحال وبختیاری علاوه بر جاذبه های طبیعی و تاریخی، از موقعیت گردشگری و تفریحی ممتازی برخوردار است، كه بقاع متبرك و مدفن امامزاده ها در منطقه از جاذبه هایی دیگر استان است .
وجود 108 بقعه متبركه در استان كه از این تعداد 97 بنا مدفن امامزادگان است به لحاظ اعتقادی در میان مردم منطقه و مسافران جایگاه ویژه ای دارد و مركزی برای نشر فرهنگ دینی است.
****
امامزادگان 'حلیمه خاتون' و 'حكیمه خاتون'، مشهور به امامزادگان دو معصوم یا دو خاتون درشهركرد، دختران ابراهیم مجاب از فرزندان حضرت امام موسی ابن جعفرعلیه السلام یكی از مهمترین امامزاده های استان است.
این بقعه متبركه در ضلع غربی خیابان ولی عصر(عج) جنوبی شهركرد و هسته مركزی اولیه شهر بر روی قبور مطهر این بزرگواران قرار گرفته و محل زیارت عاشقان و ارادتمندان خاندان عصمت و طهارت (ع) است.
بنای اصلی این بقعه به دوره اتابكان در قرن هفتم هجری قمری بازمی گردد كه ساختمانی بر روی قبور این امامزادگان احداث شده و در دوره مشروطیت به دستور امام جمعه وقت تخریب و ساختمان فعلی جایگزین آن شده است.
بقعه مبارك امامزادگان دو خاتون (ع) شهركرد، شامل پیش ایوان ستون دار سنگی، سردر، هشتی و ساختمان اصلی است. سر در با كاشی های هفت رنگ قاجاریه تزئین و در بالای آن كتیبه سنگی مزین به شعر، معرف بانی و تاریخ ساخت آن و نقش شیر و خورشید بر روی كاشی در بالای كتیبه سنگی است.
بر بدنه هشتی دو كتیبه با اشعاری در مدح و معرفی امامزادگان (ع) نصب شده است. بقعه اصلی دارای ایوان ستون دار سنگی است. ساختمان بقعه دارای پلان چند ضلعی و گنبد آجری است
****
امامزاده 'حمزه علی' شهر بلداجی نیز از مهمترین امامزاده های چهارمحال وبختیاری است كه در سطح كشور نیز بسیار معروف و همه هفته، شب های جمعه جمع زیادی از اهالی استان و مشتاقان اهل بیت در این مكان معنوی حضور می یابند.
بقعه متبركه حضرت امامزاده سید محمد ابن حمزه در پنج كیلومتری شمال غرب بلداجی واقع در شهرستان بروجن، در بالای كوهی مرتفع با چشم اندازی زیبا واقع شده و با توجه به مناظر بسیار زیبا و دلنواز كوهستانی و آب و هوای مطلوب منطقه، سالانه پذیرای هزاران زائر و گردشگر از نقاط مختلف می باشد.
نزدیكی به تالاب زیبای چغاخور، امكان اردو زدن و كمپ، وجود زایرسرا و مكان اقامتی برای گردشگران ، امكانات و تسهیلات تفریحی گردشگری، حمل و نقل، جاده آسفالته، فضای سبز، سرویس بهداشتی، پاركینك و دسترسی به واحدهای اقامتی شهر بروجن از مهمترین مزایای این بقعه متبركه است.
****
بقعه امامزاده 'باباپیر احمد' در 10كیلومتری شهر بن نیز از دیگر بقعه های معروف استان است كه همه ساله در نوروز و ایام تعطیلات خیل عظیم گردشگران و زایران از آن دیدن می كنند.
بنای بقعه متعلق به دوره صفویه است كه همانند دیگر امامزاده ها با كاشی های هفت رنگ تزئین شده و شامل ایوان ستون دار سنگی، سردر و هشتی می باشد.
بقعه در میان باغات میوه و در مجاورت رودخانه زاینده رود است كه زائران و گردشگران جهت زیارت و سیاحت به آن مكان متبركه روی می آورند.
***
امامزاده ' ابراهیم' در روستای 'گرد وعلیا' در 35 كیلومتری شهر كوهرنگ نیز بقعه ای متبرك و خاص برای مردم شهرستان كوهرنگ است.
این بقعه بنای نسبتا قدیمی و دارای ایوان، گنبد، صحن و ضریح است و در كنار آن چشمه آبی واقع شده كه بر زیبایی و حضور گسترده زایران در این مركز افزوده است.
****
امامزاده 'سید بهاء الدین محمد' در دو كیلومتری روستای شیخ شبان از توابع شهرستان شهركرد واقع شده و متعلق به دوره صفویه است این بنا شامل گنبد،ایوان، گلدسته، حرم و صحن مقدس و زایر سراست و از دیگر امامزاده های مهم استان بشمار می رود.
***
امامزاده ' بی بی شاه منظر' در شهر هفشجان ، 'بی بی هاجر' در شهر دستنا، امامزاده 'جعفر' در شهر گهرو، امامزاده 'خدیجه خاتون' در شهر وانان، امامزاده 'دو معصوم' در شهر طاقانك، امامزاده 'سلیمان' در شهر سوادجان، امامزاده 'عبدالله' در روستای سورك، امامزاده 'عزیزالله' شهركیان، امامزاده 'علی اكبر' شهر نافچ و نیز امامزاده 'محمداكبر' واقع در دستگرد نیز از دیگر امامزاده های شاخص استان چهارمحال وبختیاری هستند كه در ایام نوروز و تعطیلات پذیرای زایران و گردشگران هستند.
رییس اداره بقاع متبركه اوقاف و امور خیریه چهارمحال وبختیاری با دعوت از گردشگران استان برای دیدار از مناطق فرهنگی و بقاع متبركه استان، گفت: مسافران نوروزی در سفرهای خود زیارت امامزاده ها را نیز جزء برنامه هایشان قرار دهند.
'بهروز پناهنده' در گفت و گو باخبرنگار ایرنا افزود: برگزاری سفره هفت سین قرآنی، برگزاری نمایشگاه كتاب و محصولات فرهنگی از برنامه هایی است كه در ایام نوروز در جوار امامزادگان استان برگزار می شود.
وی با بیان اینكه در راستای تحقق منویات مقام معظم رهبری مبنی بر تبدیل بقاع متبركه به قطب فرهنگی در كشور، طرح بهار آرامش در بقاع متبركه و امامزاده ها اجرا می شود افزود: در ایام نوروز بقاع متبركه استان میزبان گردشگران خواهد بود.
پناهنده تصریح كرد: برای استقبال از نوروز طرح غبارروبی از بقاع متبركه استان،توزیع بروشور و چاپ بنر و پلاكاردهایی جهت معرفی امام زادگان استان به گردشگران نوروزی از دیگر اقدامات طرح آرامش بهاری است.
رییس اداره بقاع اوقاف و امور خیریه استان با اشاره به اینكه بقاع و امامزاده های استان از طریق نذورات مردمی اداره می شود افزود: 40 درصد نذورات مردمی صرف هزینه های عمرانی، 30 درصد صرف هزینه های آب و برق و20 درصد صرف هزینه های فرهنگی و 10 درصد نیز به خزانه دولت واریز می شود.
پناهنده افزود: ایام نوروز پارسال بیش از 300هزار مسافر و زائر از بقاع متبركه استان دیدن كردند و پیش بینی می شود امسال با اقدامات و اطلاع رسانی های صورت گرفته ، بازدیدكنندگان این امكان مقدس 20 درصد افزایش یابد.
7361/558/
از نرگس كریمی
شهركرد- بقاع متبركه علاوه بر ارزش هاي مذهبي از جاذبه هاي تاريخي محسوب مي شوند، در اين اماكن مقدس با توجه به حس روحاني اين فضاهاي معنوي، مي توان آرامشي را حاصل كرد كه در جاي ديگر كمتر نمونه آن يافت مي شود.