به گزارش خبرنگار ایرنا به همین مناسبت هر ساله هزاران نفر از اقصی نقاط كشور بویژه خانواده های معظم شهدای عملیات بزرگ و غرور آفرین در دوم فروردین ماه در محل یادمان شهدای فتح المبین و منطقه عملیاتی شوش در شمال استان خوزستان جمع می شوند و عید را با یاد و خاطره شهدای والا مقام جشن می گیرند و حماسه آفرینی های رزمندگان اسلام دراین روز را گرامی می دارند.
منطقه عمومی فتح المبین در غرب رودخانه كرخه واقع شده است و از شمال به ارتفاعات صعب العبور تی شكن، دالپری، چاه نفت و تپه سپتون و از جنوب به ارتفاعات میشداغ، تپه های رملی و چزابه 'شیب'؛ و شرق به مرز بین المللی 'در شمال و جنوب فكه' منتهی می شود.
عملیات غرور آفرین فتح المبین در ساعت 00:30 بامداد 02/01/1361 با رمز مقدس یازهرا( س) آغازو با حماسه آفرینی ها و پیروزیهای درخشان رزمندگان سلحشور اسلام به یكی از شاهكارهای نظامی تبدیل شد.
رزمندگان دلاور اسلام با دریافت پیام، عملیات حماسی و تاریخی فتح المبین را در شمال خوزستان آغاز و از جنوب و شمال غربی شوش و غرب دزفول در چند محور با ارتش عراق درگیر شدند.
منطقه مورد نظر برای عملیات به چهار محور زیر تقسیم شد كه در هر یك از آن ها باید یك قرارگاه عملیاتی وارد عمل می شد:
* محور تی شكن و چاه نفت *
قرارگاه قدس در این محور ماموریت داشت از جناح لشكر 10 عراق وارد عمل شده و ارتفاعات كمر سرخ و 202، امام زاده عباس، شهر و پادگان و ارتفاعات عین خوش و در نهایت منطقه ابوغریب را به تصرف خود درآورد. این قرارگاه در صورت موفقیت می توانست عقبه لشكر 10 را ببندد و به همین دلیل نتیجه عملیات آن، بسیار اساسی و سرنوشت ساز بود.
* محور غرب پل نادری *
در این محور قرارگاه نصر موظف بود اهدافی همچون شاویه، بلتا، جوفینه، علی گره زد، تپه چشمه، شهدا و كوت كاپون را تصرف و تامین كند كه به دلیل نوع درگیری این قرارگاه (تك جبهه ای)، پیش بینی نتایج عملیات در این محور سخت و دشوار بود.
* محورغرب شوش *
دشمن در منطقه غرب شوش، به دلیل وجود اهداف مهمی همچون سایت 4 و 5 رادار از مستحكم ترین مواضع و خطوط دفاعی برخوردار بود قرارگاه فجر ماموریت داشت ضمن تصرف اهداف فوق الذكر، روی ارتفاعات ابوصلیبی خات مستقر شود.
* محور رقابیه *
تصرف تنگه رقابیه و منطقه دوسلك، وظیفه قرارگاه فتح بود كه در نتیجه آن، عقبه لشكریك عراق بسته می شد در صورت موفقیت نیروهای این قرارگاه و الحاق آن ها با نیروهای قرارگاه قدس، خط نهایی عملیات تامین می شد.
مرحله اول عملیات
مرحله اول عملیات فتح المبین در محور قرارگاه قدس انجام و تیپ 14 امام حسین (ع) در جناح راست موفق شد با حركت احاطه ای از شمال غربی و غرب رودخانه چیخواب ضمن تصرف منطقه عین خوش، عقبه دشمن در این محور را مسدود كند و تیپ 41 ثارالله و تیپ 84 خرم آباد نیز در جناح چپ این قرارگاه از شمال دشت عباس طرف امام زاده عباس و تپه 202 پیشروی كرده و مواضع دشمن را به تصرف خود درآورد، لیكن این مواضع در جریان پاتك های شدید دشمن مجددا به اشغال نیروهای عراقی درآمد.
در محور قرارگاه نصر؛ یگان های عمل كننده در ساعت 01:30بامداد با دشمن درگیر شدند در حالی كه واحدهای ارتش عراق در این محور به شدت مقاومت می كردند، یك گردان از تیپ 27 محمد رسول الله ( ص) كه ماموریت تصرف علی گره زد و خاموش كردن آتش توپخانه مستقر در آن را بر عهده داشتند، تا اعماق خطوط دشمن نفوذ كرده و قرارگاه توپخانه دشمن را به تصرف درآوردند.
در نتیجه، یگان های دیگر این قرارگاه موفق شدند مواضع اصلی پدافندی دشمن در شمال محور پل نادری، سرخه فلیه، سرخه صالح و تپه چشمه، كوت كاپون، سه راهی قهوه خانه و تپه شاوریه را به تصرف در آورند.
در محور قرارگاه فجر؛ به دلیل مستحكم بودن خطوط پدافندی، حجم انبوه آتش و هوشیاری دشمن نسبت به جهت تك و نیز انسداد اكثر راه كارهای پیش بینی شده خودی، نیروهای این قرارگاه با روشن شدن هوا به موقعیت اولیه خود بازگشتند.
در محور قرارگاه فتح؛ ماموریت این قرارگاه در آغاز عملیات، تنها اعزام گروه های 'آرپی جی زن' برای شكار تانك ها محدودشد و بر همین اساس گروه های مورد نظر اعزام شدند و موفق شدند حدود 20 تانك و نفربر دشمن را منهدم كنند.
مرحله دوم عملیات فتح المبین(4/1/1361)
ساعت یك بامداد چهارشنبه چهارم فروردین، مرحله دوم عملیات فتح با كلمه رمز یا زهرا (س) آغاز شد و نیروهای ایران اسلامی در اولین ساعات شروع عملیات، تلفات سنگینی بر دشمن وارد آوردند و به مواضع آن در جبهه های غرب شوش و دزفول دست یافتند، در این مرحله از عملیات تنگه رقابیه و ارتفاعات میشداغ پاكسازی شد.
دراین مرحله، ماموریت اصلی به عهده قرارگاه فتح بود تا با تصرف تنگه رقابیه و ضمن تهدید عقبه نیروهای عراقی، در منطقه قرارگاه فجر، موجب كاهش فشار دشمن به قرارگاه قدس شود. قرارگاه های نصر و قدس نیز در این مرحله ماموریت داشتند با ترسیم خطوط پدافندی خود، در مقابل پاتك های دشمن مقاومت كنند.
هم چنین، قرارگاه فجر همچون مرحله اول ماموریت داشت تا به منظور جلب توجه دشمن به انجام عملیات ایذایی بپردازد و ذهن فرماندهان عراقی را از محور اصلی عملیات منحرف كند.
قرارگاه فتح از دو محور عملیات خود را آغاز كرد. یك تیپ پیاده به همراه یك گردان زرهی با هدف تصرف ارتفاعات رقابیه، از حاشیه تنگه رقابیه و آب گرفتگی وارد عمل شدند و دو تیپ نیز محور اصلی حركت خود را تنگه دلیجان به منظور دور زدن دشمن قرار دادند و در نتیجه موفق شدند تنگه رقابیه، ارتفاعات رقابیه و میشداغ به همراه تعداد زیادی تجهیزات سنگین دشمن را به تصرف درآورند.
به دنبال آن، نیروهای عراقی از فشار خود در محور عین خوش كاسته و پاتك های سنگین را متوجه منطقه رقابیه كردند و به رغم این كه خطوط پدافندی نیروهای خودی در داخل تنگه تا آستانه سقوط پیش رفت، لیكن مقاومت نیروهای خودی به حفظ و تامین اهداف این مرحله منجر شد.
مرحله سوم عملیات فتح المبین (7/1/1361)
در سومین مرحله عملیات، مهم ترین مواضع حیاتی دشمن در غرب شوش و دزفول فتح شد، این مرحله از عملیات مقارن ساعت 22 و 30 دقیقه شب شنبه 7 فروردین با نام فتح المبین و با كلمه رمز یازهرا(س) در شمال غربی شوش آغاز شد.
فرماندهان سپاه و ارتش پس از كسب نتایج موفقیت آمیز در مرحله دوم عملیات، به این نتیجه رسیدند كه نیروهای دشمن به دلیل از هم پاشیدگی سازمان و گسستگی در سیستم فرماندهی خود، احتمالا از منطقه عملیاتی فرار خواهند كرد، لذا تصمیم گرفته شد هرچه سریع تر با انجام عملیات دیگری، قوای دشمن را منهدم و خطوط پدافندی قوای خودی تصحیح و تقویت شود.
بر همین اساس، پس از طراحی تمرین این مرحله از عملیات، نیروهای خودی در بامداد روز هفتم حمله خود را آغاز كردند و همان گونه كه پیش بینی می شد، دشمن برای مصون ماندن از انهدام و اسارت نیروهایش، بسیاری از مواضع خود را به ناچار ترك كرده و به منتهی الیه خطوط پدافندی خود در منطقه، چنانه، دوسلك و غرب ارتفاعات تینه عقب نشینی كرد.
مرحله چهارم عملیات فتح المبین (8/1/1361)
در چهارمین مرحله عملیات كه سحرگاه روز یكشنبه 8 فروردین با نام فتح و كلمه رمز یا زهرا(س) آغاز شد،قرارگاه نصر به پاكسازی منطقه متصرفه در شرق ارتفاعات تینه پرداخته و پس از آن به كمك قرارگاه قدس شتافت.
قرارگاه قدس كه در روز گذشته ارتفاعات 202 تنگه ابوغریب را به تصرف درآورده بود، می كوشید از فرار نیروهای در حال عقب نشینی عراق جلوگیری كند، قرارگاه فجر نیز مسوولیت پاكسازی منطقه متصرفه خود را بر عهده داشت.
نیروهای قرارگاه فتح ضمن عبوراز تنگه دلیجان به سمت برغازه و دوسلك موفق شدند این دو منطقه را به تصرف در آورده و با نیروهای قرارگاه نصر الحاق كنند و سپس به سمت مرزهای بین المللی پیشروی كنند.
در مجموع، طی این مرحله از عملیات، ارتفاعات تینه، دوسلك و برغازه به تصرف كامل درآمدند و دشمن به غرب رودخانه دویرج و تپه 182 عقب رانده شد.
هوشیاری و توانمندی و دقت بالای رزمندگان اسلام در اجرای این عملیات و پیروزی های پی در پی آنان در ماموریتهای محوله موجب شد رزمندگان سلحشور اسلام در دستیابی به اهداف از پیش تعیین شده موفق شوند و برای مردم درآن هنگام خبرهای خوشحال كننده از پیروزی و شكست دشمن برای مردم به ارمغان آورند.
آزادسازی بخش وسیعی از مناطق اشغال شده، چون سایت 4 و 5 رادار و ده ها روستای منطقه ، انهدام دو لشكر 10 زرهی و یك مكانیزه ، دست یابی به خطوط پدافندی مناسب و استفاده از حداقل نیروهای خودی در آن خطوط، خارج كردن شهرهای شوش، اندیمشك و دزفول از تیررس آتش توپخانه دشمن، دور كردن آتش موثر دشمن از جاده اهواز، اندیمشك از موفقیت های بزرگ این عملیات غرور آفرین بود.
آزادسازی 2500 كیلومتر مربع از خاك جمهوری اسلامی؛ شامل دهها بخش و روستا، جاده مهم دزفول – دهلران و به غنیمت گرفته شدن 320 تانك و نفربر، 500 خودرو، 165 توپ، 50 دستگاه مهندسی و مقادیر زیادی سلاح و تجهیزات انفرادی،ساقط كردن 18 فروند هواپیمای جنگی، به اسارت در آمدن بیش از 15 هزار تن از نیروهای دشمن، كشته و مجروح شدن حدود 25 هزار تن از نیروهای دشمن ازدیگر دستاوردهای رزمندگان پرتوان اسلام در این عملیات غرور آفرین بود.
نزدیك شدن نیروهای خودی به مرز در منطقه غرب شوش و دزفول، خارج شدن شهرهای دزفول، اندیمشك و شوش و مراكز مهمی همچون پایگاه هوایی دزفول از تیررس توپخانه دشمن، و دستیابی به چاه های نفت ابوقریب در ارتفاعات تینه از دیگر پیروزی های درخشان رزمندگان اسلام در عملیات افتخارآفرین فتح المبین است كه سرنوشت جنگ را برای دیگر پیروزی های دفاع مقدس ملت شریف ایران رقم زد و افتخاری بزرگ به ارمغان آورد.
یادو خاطره شهدای فتح المبین گرامی باد
587
نگاهي به عمليات افتخارآفرين فتح المبين حماسه دليرمردان بي ادعا
۲ فروردین ۱۳۹۱، ۱۵:۲۴
کد خبر:
80047659
دزفول - دوم فروردين ماه سالروز عمليات پيروزمندانه فتح المبين توسط رزمندگان پرتوان اسلام در سال 1361 حماسه دليرمردان بي ادعاست كه سرآغازي ارزشمند براي ديگر فتوحات رزمندگان اسلام در دفاع مقدس بود.