۸ فروردین ۱۳۹۱، ۱۳:۲۹
کد خبر: 80052948
T T
۰ نفر

نگاهي به كشتي باچوخه در خراسان شمالي

۸ فروردین ۱۳۹۱، ۱۳:۲۹
کد خبر: 80052948

بجنورد - كشتي باچوخه كه امروز استان خراسان شمالي به عنوان خاستگاه اصلي آن در كشور محسوب مي شود طرفداران زيادي در بين اقشار مختلف مردم بويژه كرمانج ها و تركهاي استانهاي خراسان دارد.

به گزارش ایرنا، اوج مسابقات كشتی باچوخه كه معمولا در چهار فصل و در مناسبت های مختلف در استان خراسان شمالی برگزار می شود، روز چهاردهم در اسفراین است.

در این روز فروشگاهها و ادارات و مدارس اسفراین برای برگزاری مطلوب این مسابقات به حالت تعطیل درمی آید و مردم خونگرم این خطه از كشورمان از 70هزار نفر تماشگر این رشته ورزشی پذیرایی می كنند.

البته قبل از برگزاری این مسابقه بزرگ، مسابقات دیگری اما به صورت محلی در نقاط مختلف استان های خراسان برگزار می شود كه چوخه كاران خود را برای مسابقه بزرگ اسفراین آماده می كنند.

برگزاری مسابقات كشتی در روزهای 12 و 13فروردین در شهرستان مانه و سملقان، شیروان، نیشابور، قوچان، جوین، سبزوار، فاروج ، چناران و بجنورد از جمله آن است.

مسابقه ای كه در روز چهاردهم فروردین در اسفراین با حضور ورزشكاران این رشته از استانهای مختلف كشورمان برگزار می شود در حقیقت عرصه زورآزمایی چوخه كاران زبده استانهای خراسان است.

دبیر اجرایی همایش فرهنگی هنری مسابقات قهرمانی كشتی باچوخه در اسفراین در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: برای برگزاری مسابقات قهرمانی كشتی باچوخه در اسفراین یك نشست با حضور مسوولان و پیشكسوتان این رشته ورزشی زیرنظر فرماندار این شهرستان برگزار شده است.

'جواد محمدپور' اظهار داشت: حاصل این نشست، تشكیل و فعالیت 11 كمیته تخصصی از جمله گردشگری، اسكان تماشاگران، اطلاع رسانی، پشتیبانی، امنیتی و تشریفات بوده است.

وی افزود: اكنون با تلاش مسوولان عضو كمیته های برگزاری مسابقات قهرمانی كشتی باچوخه در این شهرستان، مقدمات برای برگزاری این رویداد مهم ورزشی در روز 14 فروردین ماه فراهم است.

محمدپور همچنین درباره دعوت از مسوولان كشوری برای دیدن مسابقات كشتی باچوخه اسفراین نیز گفت: دعوتنامه برای حضور مسوولان كشوری در این مسابقات بویژه وزیر ورزش و جوانان از سوی مسوولان ارشد استانی انجام می شود.

كشتی چوخه در اصل نام كردی است و از آنجایی كه اكثر مردم شمال خراسان كرد زبان هستند این ورزش در بین آنها معمول شده و پس از مدتی اداره كل تربیت بدنی خراسان سابق با برگزاری رقابتها آن را 'باچوخه' نامگذاری كرد.

اسم 'چوخه' كه امروز بر كشتی محلی خراسان گذاشته شده از لباسی كه كشتی گیران آن هنگام مبارزه به تن می‌كنند، گرفته شده است.

لباس كشتی گیران، شنل كوتاهی است كه كشتی گیران آن را با شال سفید رنگ محكم می‌كنند.

كشتی باچوخه در خراسان شمالی از تاریخچه كهنی برخوردار است و این ورزش از سال ‎ 1342برای نخستین بار با حمایت 'منوچهر لطیف' در شهر شیروان برگزار و پس از آن با همكاری هیات كشتی خراسان سابق این ورزش در روز عید فطر برگزار شد و به عنوان تقویم ورزشی در فعالیت ورزشی استان خراسان سابق قرار گرفت.

این رقابت ورزشی در روز ‎ 14فروردین در گود كشتی “چشمه زینل خان” اسفراین به صورت قهرمانی كشور در تقویم ورزشی فدراسیون ورزشهای روستایی و عشایری قرار گرفته است.

استان خراسان شمالی به عنوان خاستگاه اصلی كشتی باچوخه نامداران زیادی داشته ‌است كه امروز نام آوران این رشته ورزشی در این خطه چون 'بابا پهلوان زیارتی، اكبر خراسانی ، حاج قربان محمد بهادری، محمد علی محمدزاده و محمد حسین زارعی و احمد وفادار' بر سرزبانها است.

مدت مسابقه چوخه ‎ 10دقیقه است كه اگر در این مدت نتیجه مسابقه معلوم نشود، كشتی گیران با استراحت كوتاهی، پنج دقیقه دیگر نیز به مسابقه ادامه می دهند تا پهلوان نخست مشخص شود.

در این رقابت چوخه كاران لباسهای محلی شامل یك پیژامه ، پیراهن و كمربند می‌پوشند و در مدت كشتی، كشتی گیران حق گرفتن زیر زانوی حریف را ندارند و در خاك نیز فن اجرا نمی‌شود.

در این رقابت، پهلوانان قبل از ورود به میدان مبارزه وضو می‌گیرند و با حالت معنوی وارد میدان شده و پس از روبوسی با حریف و با دستور داور كه معمولا از پیشكسوتان كشتی باچوخه است، مبارزه را شروع می‌كنند و در پایان نیز برنده و بازنده همدیگر را در آغوش می‌گیرند تا منش پهلوانی آنها به تماشاگران نیز ثابت شود. ك/4

623/330
۰ نفر