۸ فروردین ۱۳۹۱، ۱۸:۲۲
کد خبر: 80053266
T T
۰ نفر

رشتخوار - مدير جهادكشاورزي رشتخوار گفت :مبارزه با آفت سن گندم در سطح يكهزار و 475 هكتار از مزارع اين شهرستان آغاز شد.

مهندس محمد رستمی امروز در جمع كشاورزان گندمكار رشتخوار افزود: مبارزه با افت سن گندم رد یابی و كانون یابی این آفت توسط اعضای شبكه مراقبت مدیریت جهاد كشاورزی صورت می گیرد.

وی با اشاره به خشكسالی و عدم بارندگی كافی از كشاورزان خواست تا با بسیج همگانی برای كنترل و پیشگری از آلوده شدن مزارع به آفت سن گندم تلاش كنند.

وی سن گندم را مهمترین ، خطرناكترین و خسارت زا ترین آفت كشاورزی شهرستان در وضعیت خشكسالی و كمبود بارندگی دانست و گفت : یكی از مهمترین عوامل در چرخه زندگی سن گندم بارندگی های سالیانه می باشد كه از سه جنبه رشد و نمو میزبان ، رشد و نمو سن گندم و اثر بر دشمنان طبیعی دارای اهمیت زیادی است.

رستمی افزود : كاهش بارندگی سبب می گردد كه نه تنها مهاجرت سن گندم به مزارع تسریع گردد بلكه سبب تاخیر رشد گیاه شده و در نتیجه هماهنگی بین مراحل رشدی میزبان و آفت گردد.

وی با اشاره به اینكه در هر نوع كشت ، برداشت با تاخیر گندم افزایش سن زدگی دانه ها را فراهم می سازد به تشكیل ستاد مبارزه با سن غلات در شهرستان اشاره كرد و افزود : در سال جاری تا كنون بیش از یك هزار هكتار از اراضی گندم شهرستان به عنوان كانون آلوده به سن گندم ، شناسایی و كانون كوبی گردیده است.

مهندس رستمی با اشاره به اینكه عوامل زنده متعددی همچون زنبورهای پارازیتوئید تخم ، مگس های پارازیتوئید ، شكارچی ها و عوامل بیماریزا بر روی جمعیت سن گندم در مزارع و مناطق زمستان گذران اثر می گذارند، گفت : بر روی گندم در سطح مزرعه حدود 70 گونه حشره گیاه خوار فعالیت می نمایند كه 15 گونه آنها خسارت زا و خطرناك می باشند و در بین تمامی آفات حشره گندم ، هیچ آفتی از نظر پتانسیل و قدرت تخریب با سن غلات قابل مقایسه نمی باشد.

وی با اشاره به اینكه سن غلات بعد از آب ، دومین عامل محدود كننده كشت گندم در شهرستان می باشد ، افزود : این آفت بطور متوسط 40 درصد و حداكثر 90 تا 100درصد توانایی ایجاد خسارت بر روی محصول گندم را دارد.

مدیر جهاد كشاوری رشتخوار، سمپاشی ، كاشت زود هنگام ، استفاده از واریته های مقاوم و برداشت زودتر گندم را از روشهای زراعی كنترل سن غلات دانست و ادامه داد : از مهمترین عوامل بیولوژیكی كنترل كننده سن غلات ، زنبورهای پارازیتوئید Trissolcus می باشد.

وی گفت : در ایران گونه T. grandis گونه غالب می باشد كه شیوه عمل آنها به گونه ای است كه این زنبورها با حمله به سن های پیشتاز و پیشقراول و پارازیته كردن تخم آنها باعث به هم خوردن هماهنگ یا Syncrony مرحله حساس گندم (شیری ، خمیری) با مرحله حساس آفت (پوره سن 4، 5 و سن های بالدار نسل جدید) می شوند و از طرف دیگر در تراكم كم آفت می توانند نقش كنترلی داشته باشند.

2718/659