سلامت سالمندان محور شعار امسال سازمان بهداشت جهانی با عنوان 'زندگی سالمتر، طول عمر بیشتر' است.
18 تا 24 فروردین ماه مصادف با روز جهانی بهداشت هفته سلامت در كشور نامگذاری شده است، امسال همگام با این ایام با توجه به شعار سازمان بهداشت جهانی، برنامه های مختلفی در سطح كشور با محور سلامت سالمندان در حال برگزاری است.
هم اكنون حدود 700 میلیون نفر از جمعیت جهان را افراد سالمند بالای 60 سال تشكیل می دهند كه تا سال 2020 این رقم به بیش از یك میلیارد نفر خواهد رسید.
ایران جزء كشورهای جوان در دنیا شناخته شده است اما كارشناسان از افزایش جمعیت سالمندی در كشور خبر می دهند.
هم اكنون حدود هفت درصد از جمعیت كشور را سالمندان تشكیل می دهند در حالیكه در چهار دهه آینده ، تعداد جمعیت سالمندان تا 30 درصد جمعیت پیش بینی شده است.
افسردگی، سوء تغذیه، در معرض حوادث مختلف قرار داشتن از جمله مشكلات پیش روی سلامت سالمندان در كشور و استان خراسان رضوی به شمار می رود.
كارشناس مسوول سالمندان دانشگاه علوم پزشكی مشهد و خدمات درمانی خراسان رضوی، در این زمینه گفت: براساس تحقیقات انجام شده، افزون بر 23 درصد از سالمندان خراسان رضوی دچار افسردگی هستند.
دكتر ملیحه سالك افزود: شیوع افسردگی در مردان و زنان سالمند روستایی بیش از سالمندان شهری گزارش شده است و این در حالی است كه میزان افسردگی در زنان سالمند بیشتر می باشد.
وی اظهار داشت: سالمندی بنا بر تعریف سازمان جهانی بهداشت عبور از مرز شصت سالگی است و برای تمام افرادی كه از حوادث و اتفاقات جان سالم به در برده اند و جوانی و میانسالی را پشت سر گذاشته اند، این دوران تحقق پیدا می كند.
به گفته وی، سالمندی بخشی از روند طبیعی زندگی انسان محسوب می شود و گذشت زمان، بیماریها ، مشكلات جسمی و روحی و شرایط محیطی عواملی هستند كه بر این روند موثرند.
وی با اشاره به افزایش جمعیت سالمندی در كشور گفت: پیش بینی می شود تا سال 1429 جمعیت سالمندان كشور به حدود 30 درصد افزایش یابد.
كارشناس سالمندان دانشگاه علوم پزشكی مشهد نیز گفت: جمعیت سالمندان در شهرستان های زیرپوشش این دانشگاه 350 هزار نفر است كه افزون بر هفت درصد كل جمعیت را تشكیل می دهند.
دكتر محبوبه كیخواه افزود: بر اساس منابع علمی زمانی كه هشت درصد جمعیت بیش از 65 سال و 12 درصد آن بیش از 60 سال باشند، پدیده سالمندی در جمعیت استقرار می یابد.
وی با بیان اینكه هم اكنون ایران جزء كشورهای جوان دنیا شناخته شده اظهار داشت: جمعیت ایران به سرعت به میانسالی نزدیك می شود و در اندك زمانی دارای كشوری میانسال با تعداد سالمندان بسیار خواهیم بود.
وی با اشاره به نتایج تحقیقی كه در زمینه وضعیت سلامت سالمندان در دانشگاه علوم پزشكی مشهد انجام شده، افزود: نتایج این تحقیقات نشان داد كه 12 درصد سالمندان دچار سوء تغذیه، 45 درصد در معرض خطر سوء تغذیه قرار داشته و 43 درصد دارای وضعیت تغذیه ای مناسب می باشند.
وی گفت: این درحالی است كه سوء تغذیه در زنان بیش از مردان و در روستائیان بیش از شهرنشینان و در افراد بی سواد بیشتر از باسواد و در سالمندانی كه تنها زندگی می كنند ببشتر از سایرین است.
وی با بیان اینكه طی سالهای اخیر سالانه حدود 14 هزار سالمند دچار حادثه شده اند، افزود: حوادث رخ داده در مردان سالمند شایع تر از زنان می باشد كه بیشترین علل حادثه، ضربه و سپس حوادث ترافیكی گزارش شده است.
وی گفت: بر اساس نتایج این تحقیق ، 47 درصد از حوادث در منزل و 33 درصد در كوچه و خیابان رخ داده است.
وی با اشاره به فعالیت های انجام شده در زمینه سلامت سالمندان در دانشگاه علوم پزشكی مشهد، گفت: مراقبت های ادغام یافته سالمند، برنامه بهبود شیوه زندگی سالم و آموزش سالمندان و خانواده ها از جمله اقدامات در دست اجرا می باشد.
وی آموزش را یكی از راهكارهای بهبود كیفیت مراقبت از سالمندان عنوان كرد و افزود: آموزش به عنوان یكی از راهكارهای مراقبت سالمندان در برنامه ملی سلامت خانواده مطرح می باشد./4
/ 7487/659 /664
مشهد- سالمندي بخشي از روند طبيعي زندگي انسان محسوب مي شود و بر اساس تعريف سازمان جهاني بهداشت، عبور از مرز شصت سالگي است.