به گزارش ایرنا، به گفته پزشكان، این انگلها وارد سلولهای كبد میشوند و شروع به تكثیر سریع میكنند، به طوری كه از هر یك انگل وارد شده ،حدود 10 هزار انگل تولید میشود.
سپس این انگلها، سلولهای كبدی را پاره كرده و وارد خون میشوند در این هنگام این انگل ها به گلبولهای سرخ حملهور شده و وارد آنها می شوند و سپس در آنجا به تكثیر می پردازند.
بیماری مالاریا با علایمی مانند ضعف و خستگی، تب، سردرد و استفراغ ، 10 تا 15 روز پس از گزش پشه شروع می شود.
بیماری خطرناكی كه اگر به موقع تشخیص و درمان نشود به قیمت جان انسان ها تمام می شود.
طبق آخرین آمار سازمان جهانی بهداشت، 3/3 میلیارد نفر در جهان - تقریبا معادل جمعیت نیمی از جهان- در معرض خطر ابتلا به مالاریا قرار دارند.
هر سال 216 میلیون مورد از ابتلا به مالاریا و 655 هزار مرگ براثر این بیماری در جهان ثبت می شود.
به دلیل اهمیت این بیماری از سال 2007 ، انجمن جهانی بهداشت روزی را به نام مالاریا نامگذاری كرد تا كشورها، فعالیت های بیشتری را برای كنترل این بیماری انجام دهند.
امسال نیز 25 آوریل -6 اردیبهشت- به نام روز جهانی مالاریا، نامگذاری شده است؛ شعار روز جهانی مالاریا، امسال، 'استفاده بهینه از منابع و سرمایه گذاری برای كنترل بیماری' است.
بیماری مالاریا كه با نام های دیگری چون پالودیسم، تب و لرز، تب نوبه و تب متناوب نیز خوانده می شود به دلیل شرایط آب و هوایی مناسب زندگی، پشه آنوفل در كشور افراد بسیاری را مبتلا می سازد.
تقریبا 460 نوع پشه آنوفل در جهان وجود دارد كه فقط یكصد نوع آن می تواند بیماری مالاریا را منتقل كند.
شایع ترین نوع انگل مالاریا در ایران، انگلی موسوم به 'ریواكس' است كه چندان بیماری شدیدی ایجاد نمی كند و خطرناك نیست اما نوع دیگری از انگل این بیماری در كشور موسوم به 'فالسیپاروم' وجود دارد كه كشنده است.
به گفته كارشناسان و متخصصان هرگز نمی توان بیماری مالاریا را بطور كامل از منطقه ای ، ریشه كن كرد اما می توان آن را حذف كرد به آن معنا كه در مبارزه با پشه های آنوفل، شرایط انتقال بیماری در كشور را از بین برد.
كارشناس اداره مالاریا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی درباره این بیماری و شرایط انتقال آن به خبرنگار ایرنا می گوید: این بیماری از نوع ماده پشه آنوفل به انسان منتقل می شود اما برای فعالیت این ناقل -پشه آنوفل- به شرایط خاص آب و هوایی از نظر دما و رطوبت نیاز است.
'بیتا پاك نیت' می افزاید: مالاریا، نوعی بیماری انگلی به شمار می رود و مخزن انگلی مالاریا نیز، انسان است.
وی خاطرنشان می كند برای حذف و از بین بردن شرایط انتقال بیماری چند راهكار وجود دارد؛ نخستین راهكار برای حذف بیماری مالاریا، شناسایی سریع مخازن انسانی بیماری و درمان آنان است.
این عضو كمیته تخصصی مدیریت بیماری های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی ادامه می دهد: برای مبارزه با ناقل مالاریا - پشه آنوفل- می توان از پشه بند، دوركننده حشرات و سایر سموم استفاده كرد.
پاك نیت می گوید: پشه آنوفل برای تخم گذاری نیاز به محیط آبی دارد بنابراین اگر محیط آبی راكدی در منطقه وجود دارد می توان آن را جاری كرد و یا آن را خشكاند.
وی خاطرنشان كرد به هرحال با مدیریت اینگونه فضاها تاحدود زیادی می توان با ناقل مالاریا مبارزه كرد؛ همچنین به اینگونه آب ها می توان مواد شیمیایی یا مواد بیولوژیكی اضافه كرد تا از تخم گذاری پشه آنوفل جلوگیری شود.
كارشناس اداره مالاریا وزارت بهداشت، ادامه می دهد ارتقای سیستم مراقبتی شیوع مالاریا شامل ارتقای اطلاع رسانی و آنالیز اطلاعات مربوط به بیماری، راهكار دیگری برای مبارزه با این بیماری است.
پاك نیت در ادامه ، تب، ضعف عمومی و زردی مختصر را از جمله علایم بیماری مالاریا برشمرد و گفت: این علایم به راحتی با داروهای ضد مالاریا برطرف می شود.
وی تصریح می كند اما انگل فالسیپاروم مالاریا برخلاف انواع دیگر ارگان های مختلف بدن را درگیر می كند ؛ اگر كبد را درگیر كند فرد دچار نارسایی كبد و تغییر سطح هشیاری می شود؛ اگر مغز را درگیر كند بیمار سریع به كما می رود.
به گفته كارشناس اداره مالاریا وزارت بهداشت، خوشبختانه موارد ثبت شده مالاریای نوع فالسیپاروم -نوع كشنده- در كشور كمتر از 10 مورد در سال است.
پاك نیت یادآور می شود سال گذشته در كشور هیچ موردی از مرگ ناشی از مالاریا در كشور ثبت نشده است.
رییس اداره كنترل مالاریا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی نیز به خبرنگار ایرنا می گوید: تقریبا تمام موارد ابتلا به مالاریا در كشور در سه استان سیستان و بلوچستان، هرمزگان و كرمان ، بروز می كند.
'احمد رییسی' می افزاید: بیماری مالاریا در كشور تا سال 1404 حذف می شود اما قرار است ، نوع كشنده آن -فالسیپاروم- ظرف دو سال آینده در كشور حذف شود.
وی یادآور می شود سال گذشته یك هزار و 240 مورد ابتلا به مالاریا در كشور ثبت شد كه یك هزار و 132 مورد آن در سیستان و بلوچستان، 104 مورد آن در هرمزگان و چهار مورد آن در كرمان اتفاق افتاده است.
رییس اداره كنترل مالاریا وزارت بهداشت، می گوید مالاریا در سایر استان های كشور مشاهده نمی شود یا اگر بروز كند به دلیل 'موارد مالاریای وارده' بوده است به آن معنا كه از كشورهای دیگر وارد آن منطقه شده است.
رییسی می افزاید: اغلب موارد مالاریا در استان های دیگر از كشورهای افغانستان و پاكستان وارد كشور می شود.
به هرحال حذف مالاریا ، آرزوی دیرینه كشورهای درگیر با این بیماری است اما مبارزه با پشه ای كه طی 260 میلیون سال زندگی كرده است به سرمایه گذاری گسترده ای نیاز دارد و از همین رو است كه 'استفاده بهینه از منابع' به عنوان شعار امسال روز جهانی مالاریا برگزیده شده است.
استفاده بهینه از منابع به آن معنا است كه اگر سرمایه و پولی برای مبارزه با بیماری مالاریا در كشور وجود دارد باید با برنامه ریزی و مدیریت صحیح، برای مبارزه با بیماری مالاریا، بهترین بهره برداری را از آن كرد.
اجتمام**9185 ** 1569**
به مناسبت روز جهاني مالاريا؛
مالاريا و مبارزه اي دشوار با پشه هاي خونخوار
۵ اردیبهشت ۱۳۹۱، ۱۱:۴۷
کد خبر:
80094817
تهران - يك پشه كوچك، موسوم به 'آنوفل'، شبها خونخواري ميكند و حين خونخواري از بزاق خود، انگلهاي مالاريا را به داخل خون انسان تزريق مي كند.