حسین عباس زاده روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: پس از دوره ای تخریب خانه های تاریخی در این محدوده از سوی شهرداری ثامن و پیگیری رسانه ها، هنوز خطر تخریب بر اثر بی توجهی و اجرای طرح های توسعه، این آثار تاریخی را تهدید می کند.
وی با اشاره به اینکه بیش از 40 خانه تاریخی با ارزش فرهنگی و قدمت بالای تاریخی در محدوده اطراف حرم مطهر قرار دارد که در فهرست آثار ملی ثبت شده اند، گفت: مرمت و بازسازی این آثار تاریخی جهت صیانت و حفاظت از آنان امری ضروری و لازم است.
این مسوول گفت: به منظور تحقق این امر با توجه به اینکه بخش زیادی از این آثار تاریخی مالکان در حال استفاده از خانه هستند، اجرای طرح مشارکتی مرمت با مالکان در دستور کار قرار دارد.
وی بیان کرد: متاسفانه تا کنون اجرای طرح مشارکت 50 درصدی با مالکان جهت مرمت خانه های تاریخی تنها در دو خانه تاریخی "نادران" و "امیری" با موافقت مالکان میسر شده است.
عباس زاده با اشاره به کارشکنی شهرداری ثامن در اجرای طرح مرمتی خانه های تاریخی از جمله خانه"امیری"، گفت: از تیر ماه سال گذشته این خانه تاریخی از سوی شهرداری منطقه بنا به دلایل نامعلوم پلمپ شده است و اجازه مرمت به کارشناسان این اداره کل داده نمی شود.
وی افزود: این در حالی است که مالک این خانه تاریخی طی تفاهم نامه ای جهت مرمت سه تا پنج ساله این ملک را به اداره کل میراث فرهنگی استان واگذار کرده است.
وی با بیان اینکه این خانه تاریخی به طور جد از سوی شهرداری به دلیل عدم انجام عملیات مرمتی تهدید می شود ، گفت: اعتبار اخذ شده جهت مرمت این اثر تاریخی در سال گذشته به دلیل ممانعت شهرداری برگشت خورد.
معاون میراث فرهنگی خراسان رضوی اظهارداشت: این خانه تاریخی متعلق به اواخر دوره قاچار است و همانند بسیاری از خانه های تاریخی دیگر که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است دارای ارزش تاریخی، فرهنگی و ملی می باشد.
این مسوول تاکید کرد: خروج خانه های تاریخی واقع در محدوده شهرداری ثامن از وضعیت نابسامان و اسفبار فعلی همت بالایی می خواهد و در صورت همکاری شهرداری صیانت از این آثار ارزشمند تاریخی میسر می گردد.
وی در خصوص کم و کیف تاثیر اجرای طرح نوسازی و بهسازی بافت فرسوده پیرامون حرم مطهر بر سلامت این خانه های تاریخی گفت:متاسفانه اجرای طرح اصلی مصوب با تغییرات زیاد از سوی شهرداری در حال انجام است و جزئیات طرح از شهرداری اعلام نمی شود.
عباس زاده افزود:اغلب در بافت فرسوده اطراف حرم مطهر پروژه های سرمایه گذاری تعریف شده است که اجرای این پروژه های وسیع بدون دریافت استعلامات در خصوص آثار تاریخی هر محدوده، به این آثار آسیب جدی وارد می کند.
وی گفت: برای مثال خانه"سیدان" یکی از جمله خانه های تاریخی است که در مسیر اجرای این طرح قرار می گیرد و به طور جد از سوی مجریان پروژه ها در معرض تخریب قرار دارد.
وي با تاکيد بر اینکه بناهاي تاريخي نمادي از هويت شهري و نيز بازگوکننده فرهنگ يک شهر است، افزود: در حال حاضر در بافت پيرامون حرم با وجود تاکيداتي که از سوي مسوولان براي حفظ ابنيه تاريخي موجود در اين منطقه شده اما همچنان شهرداري مشهد به ادامه ساخت بناهاي تجاري در اين محدوده بدون توجه به حفظ آثار تاريخي در اين منطقه ميکند.
در نیمه دوم سال 88 و اوایل سال 90 بود که چهار خانه تاریخی به نامهای خانه
"جوان صبور"، "زرین زاده"، "سرای ترکمنها " و "خانه حناساب" از سوی شهرداری منطقه ثامن مشهد تخریب شد و موجبات نگرانی مردم و دوست داران آثار ملی را فراهم آورد که با پیگیری رسانه ها و متولیان امر این روند متوقف شد.ک/3
7496/659
خانه هاي تاريخي ملي در محدوده ثامن مشهد همچنان در خطر تخريب قرار دارند
۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۱، ۱۱:۱۲
کد خبر:
80141630
مشهد-معاون ميراث فرهنگي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خراسان رضوي گفت: خانه هاي تاريخي ثبت شده در فهرست آثار ملي كه در محدوده شهرداري ثامن مشهد واقع شده اند،همچنان در خطر تخريب و نابودي قرار دارند.