تپه 'حسنلو'، با قدمتی هشت هزار ساله، همانند نگینی از تمدن دیرینه در بین اماكن باستانی و تاریخی ایران و جهان می درخشد.
باستان شناسان ایرانی و خارجی قدمت این تپه را حدود 800 تا یك هزار و 400سال پیش از میلاد تخمین زده اند.
تاكنون 10دوره مختلف باستانی متمایز از نظر اسكان، در این تپه شناسایی شده كه این دوران ها از دوره ابتدایی سنگی آغاز شده و تا دوره باستانی و مادها و سایر دوره ها مانند دوره اسلامی ادامه می یابد.
همچنین، اشیاء قابل توجه و ارزشمندی شامل اشیاء استخوانی و سنگی، نقره ای، سفالی، مفرغی و طلایی، در كاوش های نقاط مختلف تپه حسنلو به ویژه گورهای قدیمی پیرامون آن به دست آمده كه معروف ترین این اشیاء، 'جام حسنلو' است.
این جام یك پارچ طلایی به بلندی و قطر 20سانتی متر است كه در تابستان سال 1337 به وسیله 'رابرت دایسون'، سرپرست آمریكایی هیات حفاری تپه حسنلو، كشف شد.
این كشف در تاریخ باستان شناسی ایران و جهان یكی از مهم ترین اكتشافات علمی و از نادرترین آثار تاریخی، دینی و هنری دنیای باستان شناسی به شمار می رود.
اما، نكته ای كه در چندین سال اخیر توجه كارشناسان باستان شناسی و مسوولان نقده را به خود جلب كرده، تامین نشدن اعتبار لازم برای انجام كاوش های باستان شناسی در این تپه باستانی است.
چرا كه انجام كاوش های مزبور نیاز به مدت زمان طولانی سه تا پنج ماهه دارد و این مهم نیز با تامین نشدن اعتبار لازم برای تامین اسكان و تجیهزات مورد نیاز كاوشگران ممكن نخواهد بود.
رییس اداره موزه نقده، به خبرنگار ایرنا گفت: انجام كاوش های باستان شناسی در هر منطقه باستانی منوط به تامین دست كم 500 میلیون ریال است.
'فیروز جمشیدی'، ادامه داد: مسوولان با آگاهی كامل از این موضوع در سال گذشته 350میلیون ریال به این منظور در نظر گرفته بودند كه از این میزان تنها 200میلیون ریال اختصاص یافت.
با این اعتبار نیز اجازه هیچ گونه كاوشی در محوطه تپه صادر نمی شود.
وی، از فرماندار نقده خواست پیگیر حل این مشكل از سوی مسوولان مربوطه باشد.
محقق و نویسنده در امور باستانی نقده، نیز با اشاره به اهمیت توجه به این موضوع و ایجاد زمینه های لازم برای انجام فعالیت های قانونی باستان شناسی در محوطه این تپه اظهار داشت: در مواردی افراد اقدام به حفاری های غیر مجاز در این تپه می كنند كه باعث شتاب بخشی در نابودی و تاراج میراث فرهنگی می شود.
'عیسی یگانه'، افزود: این امر در سال های اخیر در منطقه شدت گرفته و متاسفانه هیچ اقدام قانونی با این افراد سود جو صورت نگرفته است.
تپه حسنلو همه ساله پذیرای تعداد زیادی از علاقمندان به آثار باستانی از داخل و خارج كشور است.
گزارش از: نگین حاتمی
645
كاوش هاي باستان شناسي در تپه 'حسنلو' نقده در انتظار تامين اعتبار
۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۱، ۱۲:۱۵
کد خبر:
80141777
نقده، مهاباد - تپه باستاني 'حسنلو'، واقع در جنوب غربي درياچه اروميه و غرب روستاي 'حسنلو'، از توابع نقده، در انتظار تامين اعتبار لازم براي انجام كاوش هاي باستان شناسي است.