به گزارش خبرنگار ایرنا، مسلمانان روزه دار كه ماه رمضان را به روزه داري به پا داشته و از خوردن و آشامیدن و بسیاري از كارهاي مباح دیگر امتناع ورزیده اند، اكنون پس از گذشت ماه رمضان در نخستین روز ماه شوال اجر و پاداش خود را از خداوند ميطلبند، اجر و پاداشي كه خود خداوند به آنان وعده داده است.
امیرالمؤمنین علی (ع) در یكي از اعیاد فطر خطبهاي خواندهاند و در آن مؤمنان را بشارت و مبطلان را بیم دادهاند.
ایشان فرمودند:اي مردم! این روز، روزي است كه نیكوكاران در آن پاداش ميگیرند و زیانكاران و تبهكاران در آن مایوس و نا امید ميگردند و این شباهتي زیاد به روزقیامتتان دارد، پس با خارج شدن از منازل و رهسپار جایگاه نمازعید شدن به یاد آورید خروجتان از قبرها و رفتنتان را به سوي پروردگار، و با ایستادن در جایگاه نماز، به یاد آورید ایستادن در برابر پروردگارتان را. و با بازگشت به سوي منازل خود، متذكر شوید بازگشتتان را به سوي منازلتان در بهشت برین. اي بندگان خدا، كمترین چیزي كه به زنان و مردان روزه دار داده ميشود این است كه فرشتهاي در آخرین روز ماه رمضان به آنان ندا ميدهد و ميگوید:
«هان! بشارتتان باد، اي بندگان خدا كه گناهان گذشته تان آمرزیده شد، پس به فكر آینده خویش باشید كه چگونه بقیه ایام را بگذرانید.»
عارف وارسته ملكي تبریزي درباره عید فطر آورده است: «عید فطر روزي است كه خداوند آن را از میان دیگر روزها برگزیده است و ویژه هدیه بخشیدن و جایزه دادن به بندگان خویش ساخته و آنان را اجازه داده است تا در این روز نزد حضرت او گرد آیند و بر خوان كرم او بنشینند وادب بندگي بجاي آرند، چشم امید به درگاه او دوزند و از خطاهاي خویش پوزش خواهند، نیازهاي خویش به نزد او آرند و آرزوهاي خویش از او خواهند و نیز آنان را وعده و مژده داده است كه هر نیازي به او آرند، برآورد و بیش از آنچه چشم دارند به آنان ببخشند و ازمهرباني و بنده نوازي، بخشایش و كارسازي در حق آنان روا دارد كه گمان نیز نميبرند.»
روز اول ماه شوال را بدین سبب عید فطر خواندهاند كه در این روز، امر امساك و صوم از خوردن و آشامیدن برداشته شده و رخصت داده شد كه مؤمنان در روز افطار كنند و روزه خود را بشكنند ،فطر و فطور به معناي خوردن و آشامیدن، ابتداي خوردن و آشامیدن است و نیز گفته شده است كه به معناي آغاز خوردن و آشامیدن است پس از مدتي از نخوردن و نیاشامیدن.
ابتداي خوردن و آشامیدن را افطار مينامند و از این رو است كه پس از اتمام روز و هنگامي كه مغرب شرعي در روزهاي ماه رمضان ، شروع ميشود انسان افطار ميكند یعني اجازه خوردن پس از امساك از خوردن به او داده ميشود.
عید فطر داراي اعمال وعباداتي است كه در روایات معصومین علیهم السلام به آنها پرداخته شده و ادعیه خاصي نیزآمده است.
از سخنان معصومین علیهم السلام چنین مستفاد ميشود كه روز عید فطر، روز گرفتن مزد است. و لذا دراین روز مستحب است كه انسان بسیار دعا كند و به یاد خدا باشد و روز خود را به بطالت و تنبلي نگذراند و خیر دنیا و آخرت را بطلبد.
در قنوت نماز عید ميخوانیم:
«... اسئلك بحق هذا الیوم الذي جعلته للمسلمین عیدا و لمحمد صلي الله علیه وآله ذخرا و شرفا و كرامة و مزیدا ان تصلي علي محمد وآل محمد وان تدخلني في كل خیرادخلت فیه محمدا و آل محمد و ان تخرجني من كل سوء اخرجت منه محمدا و آل محمد، صلواتك علیه وعلیهم اللهم اني اسالك خیر ما سئلك عبادك الصالحون و اعوذ بك مما استعاذ منه عبادك المخلصون.»
بارالها! به حق این روزي كه آن را براي مسلمانان عید و براي محمد (ص) ذخیره و شرافت و كرامت و فضیلت قرار دادي از تو ميخواهم كه بر محمد و آل محمد درود بفرستي و مرا در هر خیري وارد كني كه محمد و آل محمد را در آن وارد كردي و ازهر سوء و بدي خارج سازي كه محمد و آل محمد را خارج ساختي، درود و صلوات تو بر او و آنها، خداوندا، ازتو ميطلبم آنچه بندگان شایستهات از تو خواستند و به تو پناه ميبرم از آنچه بندگان خالصت به تو پناه بردند.
در صحیفه سجادیه نیز دعایي از امام سجاد(ع) به مناسبت وداع ماه مبارك رمضان و استقبال عید سعید فطر وارد شده است:
«اللهم صل علي محمد و آله و اجبر مصیبتنا بشهرنا و بارك لنا في یوم عیدنا و فطرنا و اجعله من خیر یوم مرّ علینا، اجلبه لعفو و امحاه لذنب واغفرلنا ما خفي من ذنوبنا وما علن ... اللهم انا نتوب الیك في یوم فطرنا الذي جعلته للمؤمنین عیدا و سرورا و لاهل ملتك مجمعا و محتشدا، من كل ذنب اذنبناه او سوء اسلفناه او خاطر شرّ اضمرناه توبة من لا ینطوي علي رجوع الي.»
پروردگارا! بر محمد وآل محمد درود فرست و مصیبت ما را در این ماه جبران كن و روز فطر را بر ما عیدي مبارك و خجسته بگردان و آن را از بهترین روزهایي قرار ده كه بر ما گذشته است كه در این روز بیشتر ما را مورد عفو قرار دهي و گناهانمان را بشوئي و خداوندا بر ما ببخشایي آنچه در پنهان و آشكارا گناه كرده ایم ... خداوندا! دراین روزعید فطرمان كه براي مؤمنان روزعید و خوشحالي و براي مسلمانان روز اجتماع و گردهمائي قراردادي؛ ازهر گناهي كه مرتكب شدهایم و هر كار بدي كه كردهایم وهر نیت ناشایستهاي كه در ضمیرمان نقش بسته است به سوي تو باز ميگردیم و توبه ميكنیم، توبهاي كه در آن بازگشت به گناه هرگز نباشد و بازگشتي كه در آن هرگز روي آوردن به معصیت نباشد.
بارالها! این عید را بر تمام مؤمنان مبارك گردان و در این روز، ما را توفیق بازگشت به سویت و توبه ازگناهان عطا فرما.
648/630
خرم آباد-عيد فطر يكي از اعياد بزرگ در سنت اسلامي است كه درباره آن احاديث و روايات بي شمار وارد شده است.