۱۳ شهریور ۱۳۹۱، ۱۹:۱۷
کد خبر: 80307213
T T
۰ نفر
تركيه خواستار انتقال گاز تركمنستان از جمهوري آذربايجان به خاك خود شد

آنكارا - 'تانر يلديز' وزير انرژي و منابع طبيعي تركيه روز دوشنبه در عشق آباد با تاكيد بر اينكه كشورش خواهان انتقال گاز تركمنستان به خاك خود است گفت: انتقال گاز تركمنستان به تركيه از طريق پروژه خط لوله ترانس آناتولي موسوم به 'تاباپ' در حال بررسي است.

به گزارش ایرنا، یلدیز كه برای گفت و گو و توسعه همكاریها با تركمنستان در زمینه انرژی به آسیای مركزی سفر كرد، این مطلب را امروز در گفت و گو با خبرنگاران تركیه ای عنوان كرد.

وی افزود: پروژه خط لوله ترانس آناتولی به زودی عملیاتی می شود و تركیه می خواهد علاوه بر گاز جمهوری آذربایجان، گاز تركمنستان نیز از این طریق به تركیه و سپس به اروپا صادر شود.

او گفت: تركیه در صدد است ساختار ترانزیت به این خط لوله داده شود تا گاز منطقه را نیز بتوان از طریق این خط لوله منتقل كرد.

یلدیز در حالی موضوع انتقال گاز تركمنستان به تركیه از طریق جمهوری آذربایجان را مطرح می كند كه دوكشور سالها پیش قرارداد همكاری در تجارت گاز به امضا رساندند كه تاكنون اجرایی نشده است.

تركیه به لحاظ فشارهای آمریكا در خصوص دورنگه داشته شدن جمهوری اسلامی ایران از طرحهای بزرگ انرژی منطقه، تاكنون چندین طرح در خصوص انتقال گاز تركمنستان به این كشور و اروپا را از طریق دریای خزر مطرح كرد كه فقط روی كاغذ مانده است.

اختلافات باكو - عشق آباد و نبود رژیم حقوقی دریای خزر بعنوان مهمترین مانع بر سر راه عملی شدن این طرحها ذكر شده است.

تانر یلدیز با اشاره به اینكه قصد نشست چهار جانبه ای با وزرای انرژی تركیه ، تركمنستان، جمهوری آذربایجان و 'كونتر اوتینگر' مسوول انرژی در كمیسیون اروپا در تركمنستان را دارد، مدعی شد، تركیه در حل مشكل گاز اتحادیه اروپا، عنصر كلیدی است.

گفته می شود هیاتی از تركیه در نظر دارد در نشست چهارجانبه موضوع ترانزیت گاز تركمنستان به تركیه و اروپا از طریق 'تاناپ' را مطرح كند.

در این میان سخنگوی اوتینگر اعلام كرد كه اتحادیه اروپا صاحب خط لوله ترانس آناتولی نخواهد بود و برای احداث این خط لوله نیز سرمایه ای اختصاص نخواهد داد.

قرارداد احداث خط لوله گاز ترانس آناتولی خرداد ماه گذشته در استانبول با حضور 'رجب طیب اردوغان' نخست وزیر تركیه و 'الهام علی اف' رییس جمهوری آذربایجان توسط وزرای انرژی دو كشور امضا شد.

همزمان با امضای موافقتنامه خط لوله ترانس آناتولی بین 'رونق علی اف' رییس 'سوكار' شركت نفت جمهوری آذربایجان و 'محمد كونوك' كفیل 'بوتاش' شركت خطوط لوله نفت و گاز تركیه نیز امضا شده است.

این خط لوله قرار است با سرمایه گذاری هفت میلیارد دلاری در اواخر سال 2013 و یا اوایل سال 2014 میلادی احداث و اولین بخش آن در سال 2018 میلادی راه اندازی شود.

خط لوله 56 اینچی از طریق باكو - تفلیس - قارص به تركیه و از طریق یونان - بلغارستان به اروپا منتقل خواهد شد. این طرح در چهار مرحله اجرایی می شود. اجرای اولین مرحله كه اتصال آن به تركیه می باشد در سال 2018 در نظر گرفته شده است.

ظرفیت این خط لوله قرار است در سال 2020 به 16 میلیارد متر مكعب، در سال 2023 به 23 میلیارد مترمكعب و در سال 2026 به 31 میلیارد مترمكعب افزایش یابد.

شركت دولتی سوكار جمهوری آذربایجان مجری اصلی این پروژه است كه گفته می شود سهمی برابر 80 درصد در آن خواهد داشت و شركت دولتی خطوط لوله نفت و گاز تركیه (بوتاش) و شركت سهامی نفت تركیه (تی.پی.آ.او) شركای سوكار در اجرای این طرح، 20 درصد سهم خواهند داشت.

آذربایجان قصد دارد با احداث این خط لوله از وابستگی خود به روسیه برای صادرات گاز به اوكراین بكاهد.

با اجرای این پروژه 2400 مایلی كه پیشتر هزینه اجرای آن حدود پنج میلیارد دلار اعلام شده بود، باكو خواهد توانست ذخایر گازی شاه دنیز را از طریق مرزهای تركیه به اروپا صادر كند.

پیش بینی می شود ذخایر گازی میدان شاه دنیز جمهوری آذربایجان بیش از یك تریلیون و 200 میلیارد مترمكعب باشد.

تركیه از طریق خط لوله گاز فعلی كه در مسیر باكو - تفلیس - ارضروم احداث شده سالانه شش میلیارد مترمكعب از منطقه شاه دنیز جمهوری آذربایجان گاز وارد می كند. با اجرایی شدن طرح خط لوله جدید نیز سالانه 10 میلیارد مترمكعب گاز وارد خواهد كرد.

خاورم/2011**230**2047**