به گزارش دانشگاه علوم پزشكی مشهد، فوق تخصص هماتولوژی و انكولوژی كودكان با اشاره به اینكه این عمل دومین عمل پیوند مغز استخوان و نخستین عمل پیوند به روش 'آلوژن'در شرق كشور به شمار می رود.
دكتر علی قاسمی درباره پیوند مغز استخوان به روش 'آلوژن '( پیوندمغز استخوان از فرد دهنده) اظهار داشت : این روش جهت درمان تالاسمی و بعضی ازانواع سرطان خون به كارمی رود. دراین روش ،سلولهای مادر تولید كننده اجزا خون ازیك دهنده سالم گرفته شده و سپس تحت شرایط خاص به بیمار تزریق می شود.
فوق تخصص هماتولوژی و انكولوژی كودكان اظهار داشت :این عمل بر روی یك دختر 10 ساله مبتلا به سرطان خون نوع (ALL) كه پس از دوره شیمی درمانی بیماری و با دچار عود مجدد و درگیری مغز استخوان شده بود با موفقیت انجام شد .
افزود: زمانی كه بیمار مبتلا به سرطان خون به ویژه كودكان مجددا دچار عود بیماری می شوند بهترین روش گزینه درمانی پیوند مغز استخوان به شمار می رود.
وی گفت :عمل پیوند مغز استخوان به روش آلوژن از سلولهای بنیادی فرد دیگر ( برادر دو ساله وی كه از نظر انتی ژنهای سیستم HLA شباهت كاملی با بیمار داشت )و تزریق به بیمار انجام شده است.
دبیر ستاد سلولهای بنیادی دانشگاه علوم پزشكی مشهد درباره مراحل انجام عمل پیوند مغز استخوان ادامه داد: پس از دریافت سلولهای بنیادی خون ساز از فرد دهنده ، عمل تزریق سلول به بیمار انجام و در این مرحله 27 میلیارد و 200 میلیون سلول بنیادی خون ساز به بیمار تزریق شد .
وی افزود :به دنبال شیمی درمانی كه از قبل بیمار شده بود افت سلولی سریع اتفاق افتاد و ظرف سه چهار روز افزایش رده های گلبول سفید را در جریان خون محیطی مشاهده كردیم ،بعد از 4 روز افزایش سلول شروع شدو در روز دوازدهم عمل تعداد گلبولهای سفید به بالاتر از یك هزار و در روز پانزدهم بعد از عمل تعداد گلبولهای سفید به 2 هزا رو 400 هموگلوبین به 11 هزار و پلاكت به 60هزار رسید .
فوق تخصص هماتولوژی و انكولوژی كودكان ادامه داد:در روز پانزدهم پس از عمل بیمار تحت 'آسپراسیون' به منظور تعیین میزان جایگزینی سلولهای مغز استخوان و درصد موفقیت آمیز بودن پیوند قرار گرفت كه بر این اساس درصد پیوند ' كایمریسم 'از نمونه مغز استخوان در روز 15 بعد از پیوند 95 درصد و میزان جایگزینی سلولهای مغز استخوان 20 تا 30 بود كه نشان از موفقیت آمیز بودن عمل پیوند است .
قاسمی اظهارداشت : با توجه به اینكه بیمار عود مغز استخوان پیدا كرده بود اگر تنها از روش شیمی درمانی استفاده می شد 30 درصد امید به زندگی داشت اما با پیوند مغز استخوان شانس امید به زندگی بیمار را به 70 درصد افزایش می یابد .
وی با اشاره به اینكه در گذشته بیمارانی كه به پیوند مغز استخوان به روش' آلوژن' نیازمند بودند به تهران اعزام می شدند و این امر نیازمند صرف هشت ماه وقت و هزینه های زیادی بود اظهار داشت: با تجهیز این بیمارستان به دیگر دستگاهها و تجهیزات مورد نیاز برای پیوند مغز استخوان امكان انجام دیگر عملهای پیوند نیز فراهم می شود .
قاسمی در خصوص پیوند سلولهای بنیادی خون ساز و مزایای این روش اظهار داشت : پیوند مغز استخوان یكی از روشهای منتخب در درمان بیماریهای مادرزادی مانند تالاسمی ، بیماریهای بدخیم مانند سرطان غدد لنفاوی و میلوم مولتیپل ، انواع سرطان خون و به ندرت درموارد نقص سیستم ایمنی و سرطانهای استخوان مورد استفاده قرار می گیرد .
فوق تخصص هماتولوژی و انكولوژی كودكان با اشاره به اینكه به روش پیوند مغز استخوان می توان 45 تا 50 نوع بیماری را درمان كرد اظهار داشت: پیوند مغز استخوان اولین بار در جهان در سال 1960 از انسان به انسان انجام شد و از حدود 20 سال پیش در تهران انجام می شود و در حال حاضر دانشگاه علوم پزشكی مشهد از معدود مراكز دانشگاهی است كه به توانمندی پیوند مغز استخوان دست یافته است .
به گفته قاسمی افزود : پیوند مغز استخوان به دو روش اتولوگوس ( از خود فرد بیمار) و پیوند آلوژن ( از فرد دهنده) انجام می شود.
وی در خصوص پیوند مغز استخوان به روش اتولوگوس ( از خود فرد بیمار ) اظهار داشت : این روش درموارد سرطان غدد لنفاوی ومیلوم مولتیپل و بعضی ازانواع سرطان خون كاربرد دارد. انتخاب روش انجام پیوند (آلوژن یا اتولوگ) به عهده پزشك فوق تخصص خون است .
دبیر ستاد سلولهای بنیادی دانشگاه علوم پزشكی مشهد افزود: بیمارانی كه تحت درمان پیوند مغز استخوان به روش' اتولوگ' قرارگرفته اند پس از ترخیص به مدت 3-12ماه بنا به نظر پزشك مورد معاینه قرارمی گیرند و نتیجه پیوند و عوارض آن دربیمار مورد بررسی قرارمی گیرد. این بیماران اغلب به مدت 3-12ماه تحت درمان با داروهای خوراكی خاص قرار خواهند داشت.
قاسمی اظهار داشت : پیوند مغز استخوان تنها روش درمانی قطعی موجود برای بیماران تالاسمی و بسیاری از بیماری های بدخیم خون است و درصورت وجود شرایط بالینی مناسب و نیز در صورتی كه درمراحل اولیه بروز بیماری ، پیوند انجام شود از نتایج موفقیت آمیزی برخوردار خواهد شد.
فوق تخصص هماتولوژی و انكولوژی كودكان پیوند مغز استخوان به روش آلوژن (ازفرد دهنده ) نیز اظهار داشت : این روش جهت درمان تالاسمی و بعضی ازانواع سرطان خون به كارمی رود. دراین روش ،سلولهای مادر تولید كننده اجزا خون ازیك دهنده سالم گرفته شده و سپس تحت شرایط خاص به بیمار تزریق می شود.
علمی ****1354**1544
دومين عمل موفقيت آميز پيوند مغز استخوان در مشهد با موفقيت انجام شد
۱۴ شهریور ۱۳۹۱، ۱۴:۵۵
کد خبر:
80308481
تهران - دومين عمل پيوند مغز استخوان در مركز فوق تخصصي پيوند و دياليز منتصريه از مراكز تحت پوشش دانشگاه علوم پزشكي مشهد با موفقيت انجام شد .