۹ مهر ۱۳۹۱، ۱۶:۵۰
کد خبر: 80348390
T T
۰ نفر
ساعت شمس‌العماره تعميرات نهايي خود را طي مي‌كند

تهران بزرگ- مسئول دفتر فني كاخ موزه گلستان از مراحل پاياني مرمت و تعمير ساعت شمس‌العماره خبر داد و گفت: اين ساعت به زودي پس از 100 سال به صدا درخواهد آمد.

'المیرا عابدی' مسئول دفتر فنی كاخ موزه گلستان روز یكشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: این ساعت اولین ساعت بزرگ و قابل دید برای عموم است كه از دو سال گذشته مرمت و تعمیر آن توسط 'محمد ساعتچی' و به یاری 'جمشید غریب‌زاده' آغاز شد و به زودی به پایان خواهد رسید.

وی افزود: به صورت كلی مرمت این ساعت به پایان رسیده و بخش‌های جزیی آن از جمله تنظیم عقربه‌ها و ناقوس در حال انجام است.

وی درباره ویژگی‌های ساعت شمس العماره گفت:این ساعت، ساخت انگلستان 148 سال قدمت دارد كه توسط ملكه ویكتوریا به ناصرالدین شاه هدیه داده شده بود بر اساس تصمیم عموم قرار بر این شد كه این ساعت در بنای شمس‌العماره نصب شود و بنابراین در میان برج‌های این بنا برج كوچكتری برای نصب این ساعت احداث شد.

عابدی ادامه داد:این ساعت از آلیاژها و چرخ دنده‌های سخت ساخته شده است كه چرخ دنده‌های این ساعت وزنه‌ای بوده و حركت آونگی داشته،این ساعت هر یك ساعت با ضربه به كاسه ناقوس اعلام ساعت می‌كرده یعنی برای نشان دادن ساعت 6، ساعت 6 بار به صدا درمی‌آمد كه در مرمت و تعمیر ساعت همین سیستم حفظ شده است.

مسئول دفتر فنی كاخ موزه گلستان درباره مرمت بنای شمس العماره گفت:مرمت این بنا از چهار سال گذشته آغاز شده و به طور جدی و مداوم از دو سال گذشته مرمت این بنا انجام می‌شود و تاكنون بخشی از كاشی‌های نمای این مجموعه مرمت شده است.

وی با بیان آغاز مرمت گچ‌بری‌های این مجموعه از ابتدای سال اظهار داشت: مرمت این بخش در مرداد ماه به پایان رسیده و از مرداد ماه نیز مرمت آینه‌كاری‌ها آغاز شده و تاكنون نیز ادامه دارد.

عابدی با اشاره به ثبت جهانی كاخ موزه گلستان خاطر نشان كرد: كاشی‌های شاخص و نادر لاچینی متعلق به قرن 18 واقع در طبقه سوم بنای شمس العماره نقش بسزایی در ثبت جهانی كاخ موزه گلستان دارد كه این كاشی‌ها نیز در حال مرمت است.

وی ادامه داد: با وجود اینكه مرمت این بنا از چهار سال گذشته آغاز شده اما به علت ثبت جهانی كاخ موزه گلستان مرمت كاشی‌ها و آینه‌كاری‌های این مجموعه سرعت بیشتری یافته است.

'فاطمه شفیع‌خوانی' رییس موزه مردم‌شناسی كاخ موزه گلستان نیز درباره مرمت شمس‌العماره به خبرنگار ایرنا گفت: نظافت كاشی‌های داخل عمارت،اداره‌های شاه نشین و مرمت گوشواره‌ها در طبقه اول و دوم از جمله اقدامات مرمتی برای این عمارت است.

وی افزود:نظافت آینه‌های شمس العماره، غبارروبی‌های شاه‌نشین و طبقات بالای شمس‌العماره از دیگر بخش‌های مرمتی این عمارت است.

شفیع‌خوانی بیان كرد: چهار سال گذشته،مرمت و بازسازی كاشی‌های نمای بیرون شمس‌العماره از خیابان ناصر خسرو انجام شده است كه برخی از كاشی‌ها در این قسمت از بین رفته بود و مطابق همان كاشی‌ها، كاشی‌هایی ساخته و نصب شد.

مسئول موزه مردم‌شناسی كاخ موزه گلستان اظهار كرد:بنای شمس‌العماره به خصوص تالار آینه این عمارت از خیابان ناصر خسرو با وجود اینكه مغازه‌های بسیاری این بخش را احاطه كرده است دید خوبی دارد و بازدیدكنندگان مشتاقند از این خیابان شمس‌العماره را مشاهده كنند.

وی گفت: مرمت كاشی‌های كف، آینه كاری‌ها،گچ‌بری‌ها و استحكام ایوان‌ها از دیگر اقدامات مرمتی انجام شده در شمس العماره است.

شمس العماره،شاخص‌ترین بنای كاخ گلستان و ممتازترین ساختمان ضلع شرقی مجموعه است، ناصر الدین شاه قبل از سفر اروپا به علت دیدن تصاویر بناهای كشورهای غربی، تمایل پیدا كرد بنای مرتفعی نظیر بناهای غربی در پایتخت خود بسازد تا از بالای آن بتواند منظره شهر تهران را تماشا كند،احداث ساختمان عمارت در سال 1282 قمری آغاز شد و دو سال به طول انجامید.

طبق شنیده‌ها مخارج آن با اثاثیه بالغ بر 40 هزار تومان شد طرح و نقشه عمارت از 'معیرالممالك' و معمار آن استاد 'علی‌محمد كاشی' بوده است، ساختمان دارای دو برج هم‌شكل در پنج طبقه به ارتفاع 35 متر است. در وسط عمارت ساعتی دو طرفه قرار دارد كه شهرت فراوانی دارد كه به مدت 100 سال از كار افتاده بود و به مدت دو سال به همت 'محمد ساعتچی' و 'جمشید غیب‌زاده' مرمت و تعمیر می‌شود و به زودی صدای آن به گوش همگان خواهد رسید.

كاخ موزه گلستان در سال 1334 به شماره 417 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

تهرام/7245/1396
۰ نفر