۲۲ مهر ۱۳۹۱، ۱۲:۳۰
کد خبر: 80367934
T T
۰ نفر
بايدها و نبايدهاي دانستني در مورد مشكلات و عفونت هاي تنفسي شايع فصل پاييز

تهران-فصل پاييز در كنار تمام زيبايي هاي طبيعي و تغييرات آب و هوايي دوست داشتني با مشكلات و عفونت هاي دستگاه تنفسي شايعي به نام هاي معمول سرماخوردگي،‌ آنفولانزا و آلرژي همراه است كه بيشتر كودكان و افراد ميانسال را درگير مي كند.

بروز بیماری های مربوط به دستگاه تنفسی دستكم باعث ایجاد اختلالاتی هرچند محدود در زندگی افراد می شود كه با داشتن اطلاعاتی كامل در این زمینه می توان از بروز بسیاری از این نوع مشكلات پیشگیری كرد.

عفونت های دستگاه تنفسی در فصل های سرد سال كه شروع آن با فصل پاییز است، شیوع بیشتری می یابد و احتمال ابتلاء به این نوع بیماری ها در محیط های عمومی، مدارس، بیمارستان ها و كلینیك های درمانی بیشتر است.

'علیرضا اسلامی نژاد' فوق تخصص بیماری های ریوی در این باره به ایرنا توضیح داد: دستگاه تنفسی دارای دو قسمت تحتانی و فوقانی است؛ بخش فوقانی حلق، بینی، سینوس ها، حنجره و نای را شامل می شود و بخش تحتانی شامل نای، نایژه و نایژك ها است.

به گفته وی،‌ عفونت های دستگاه تنفسی نیزدو دسته است؛ عفونت های بخش فوقانی شامل عفونت های لوزه،‌ بینی، حنجره و سینوزیت ها و عفونت های بخش تحتانی شامل برونشیت و ذات الریه است كه عوامل ویروسی یا باكتریایی دارد.

شایع ترین عفونت دستگاه تنفسی فوقانی عفونت های ویروسی حلق، حنجره و بینی است

مهمترین علامت عفونت، تب است كه به جز موارد خاص مانند سن بالا یا سنین خیلی پایین، تب كمتر بروز می كند.

علائم عفونت های تنفسی بسته به نوع عفونت سینوس، شامل گرفتگی بینی ترشحات پشت حلق، آبریزش بینی، ترشحات چركی و تیره رنگ یا خونی است.

علائم عفونت گلو و لوزه ها شامل سرفه، گلودرد، تب، سختی در بلع مایعات و غذا، سرفه های چركی و یا غیرچركی است.

سرفه،‌ خلط، تب، تنگی نفس و درد سینه نیز علائم ابتلا به عفونت های دستگاه تنفسی تحتانی است.

همچنین علائم عمومی عفونت های دستگاه تنفسی تحتانی و فوقانی تب،‌ بدن درد،‌ كوفتگی و خستگی را شامل می شود.

شایع ترین نوع عفونت ها كه از آن با عنوان سرماخوردگی نام برده می شود،‌ درصد بالای بیماری های فصل سرما را تشكیل می دهد و عمده ترین علامتی كه افراد مبتلا با آن مواجه اند ،‌ آبریزش بینی، سوزش گلو، ترشح گلو، سرفه های تحریكی درد بدن، بی حوصلگی و خستگی است.

به گفته اسلامی نژاد سرماخوردگی (كامانكول) توسط مجموعه ای از ویروس ها می تواند ایجاد شود.

وی درخصوص تفاونت بین سرماخوردگی و آنفولانزا توضیح داد كه درصورتی كه عفونت دستگاه تنفسی توسط ویروسی خاص با نام آنفولانزا بروز كند،‌ به آن آنفولانزا می گویند كه نوع شدیدتر سرماخوردگی است و با تعرق،‌ لرز و تب شدید همراه است و دوره درمان آن طولانی تر است.

این متخصص بیماری های ریوی در مورد درمان این دو بیماری گفت،‌ درمان آنها یكی است و تفاوتی با هم ندارد؛ استراحت،‌ خوردن مایعات گرم، پرهیز از مواد محرك، شستن مرتب دست ها و استفاده از داروها می تواند در درمان این بیماری موثر باشد.

وی نقش تغذیه را در درمان این بیماری ها از نظر علمی ثابت شده ندانست و افزود؛ از نظر علمی مقالات زیادی در مورد موثر بودن مصرف مواد غذایی دارای ویتامین ‍C و سبزیجات نوشته شده است اما هیچ كدام از آنها ثابت شده نیست ولی تا اندازه ای می تواند علائم را تسكین دهد.

اسلامی فرد نقش واكسن آنفولانزا را در این زمینه بسیار موثر دانست؛ به گفته وی تزریق این واكسن برای بیماران قلبی،‌ كلیوی،‌ كبدی، خونی، افراد بالای 65 سال و كودكان 6 ماهه تا 5 ساله ضروری است.

افرادی كه در مكان هایی مانند بیمارستان ها، سرای سالمندان و مهدكودك ها مشغول به كار هستند همچنین معلمان، مربیان و پزشكان از دیگر مواردی است كه این متخصص ریه تزریق این واكسن را برای آنها ضروری دانست.

یكی دیگر از بیماری های شایع این فصل، آلرژی است كه علائم بسیار مشابهی با سرماخوردگی و آنفولانزا دارد.

متاسفانه به دلیل بروز اشتباهات زیاد در تشخیص این بیماری،‌ درمان های غلطی به عنوان عفونت های تنفسی و یا ویروسی برای آن تجویز می شود.

آلرژی با عفونت های دستگاه تنفسی تفاوت هایی دارد؛ ابتلا به سرماخوردگی و عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی از یك روز تا یك هفته به طول می انجامد و به صورت ناگهانی در فرد بروز می كند در صورتی كه آلرژی سابقه دار است و افراد هر سال در فصل سرما با آن مواجه می شوند و زمان آن گاهی تا پایان این فصل طول می كشد.

آلرژی نشانه دیگری نیز دارد و آن این است كه علائم بیماری فرد در حالت مواجهه با مواد حساسیت زا مانند وارد شدن در محیط های دارای گردوغبار و یا دود سیگار شدت بیشتری می یابد در حالی كه سرماخوردگی و عفونت های ویروسی اینگونه نیست و این مشخصه باعث افتراق این دو از یكدیگر می شود.

تصور غلطی بین مردم وجود دارد كه آلرژی و یا نوع شدید آن آسم درمان پذیر نیست درحالی كه این بیماری ها را نیز می توان با دارو به خوبی كنترل كرد البته ممكن است بسته به شدت آن نیاز به درمان طولانی مدت داشته باشد.

اسلامی نژاد خشكی و سرما را باعث تشدید علائم آلرژی دانست و گفت: استفاده از دستگاه بخور تا اندازه ای از خشكی هوا می كاهد و در كاهش علائم آلرژی موثر است اما استفاده طولانی مدت از آن به دلیل ایجاد شرایط مناسب برای رشد قارچ ها در محیط های در بسته توصیه نمی شود.

بطوركلی ویروس ها بسیار سریع تكثیر پیدا می كنند و البته سریع نیز ازبین می روند. با این حال برای پیشگیری از ابتلا به عفونت های تنفسی با رعایت اصول بهداشتی همچون شستن مرتب دست ها به ویژه در مواقعی كه در محل كار و یا در ارتباط با فردی بیمار هستیم، جلوگیری از زدن دست ها به چشم و دهان، استفاده از ماسك در مكان های آلوده، استفاده از واكسن آنفولانزا،‌ توجه به داشتن رژیم تغذیه ای مناسب،‌ استفاده از دستگاه بخور آب،‌ جدا كردن وسایل بهداشت شخصی از یكدیگر در منزل و پرهیز از قرارگرفتن غیرضروری در مكان های عمومی می توان از ابتلا به این بیمارها جلوگیری كرد.

علمی**1834**1544

گزارش:ناهید شفیعی
۰ نفر