۲۳ مهر ۱۳۹۱، ۱۰:۴۲
کد خبر: 80369259
T T
۰ نفر
هنرستان هنرهاي تجسمي اصفهان؛ گنجينه اي غني از آثار هنري

تهران - هنرستان هنرهاي زيباي اصفهان يكي از معروفترين و بزرگترين هنرستان‌هاي تاريخي كشور است كه به عنوان مركزي براي پروش هنرمنداني چيره دست چون استاد فرشچيان و رستم شيرازي محسوب مي شود.

بسیاری از ایرانیان، اصفهان را با نمادهای تاریخی و معماری چون سی و سه پل، میدان نقش جهان و منارجنبانش می شناسند و در هر سفری كه به این شهر دارند، به دیدن این اماكن دیدنی زیبا می روند.

در حالیكه می توان در كنار زیبایی های سی و سه پل، معماری دیدنی منارجنبان و هنر كاشی كاری میدان نقش جهان، با گنجینه ای از هنر اصیل ایرانی در دل هنرستان هنرهای زیبای این شهر آشنا شد.

خیابان مطهری، حد فاصل خیابان شمس آبادی و پل آذر، ساختمانی قدیمی در حیاطی وسیع مربوط به اواخر دوره پهلوی اول قرار دارد كه اكنون هنرستان هنرهای زیبای پسران این شهر است.

البته این مدرسه پیش از انقلاب اسلامی شامل هنرجویان دختر و پسر بود و از سال 1357 و توقفی چند ساله در فعالیت خود، از سال 1361 و بعد از تفكیك پسران و دختران به هنرستانی برای پسران اختصاص یافت.

در بخشی از ساختمان شمالی این هنرستان، موزه ای دو طبقه از آثار هنری هنرجویان این مدرسه طی سال های متمادی قرار دارد.

هنرستان هنرهای تجسمی اصفهان سال 1315 و با مدیریت فردی به نام 'عیسی بهادری' كه طراح و بافنده فرش بود، آغاز به كار كرد.

بهادری نزدیك به سی سال در این سمت حضوری مفید و ارزشمند داشت و با مدیریت خود توانست این هنرستان را به مركزی مهم در پرورش هنرهای صنایع دستی تبدیل كند؛ بطوریكه طی سال ها فعالیت، این هنرستان به یكی از مهمترین مركزهای آموزش هنر در اصفهان و حتی ایران تبدیل شد.

هدف از تاسیس این مدرسه كه در اسفند 1383 به‌ عنوان یكی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده، شناسایی و معرفی جوانان مستعد در رشته های تجسمی و آموزش تخصصی آنها بود و در سال های طولانی فعالیت این مركز آموزشی نیز هزاران هزار هنرجو در رشته های مختلف هنری فارغ التحصیل شدند كه برخی آنها از جمله چهره های شاخص هنر و امروزه به عنوان اساتید این رشته ها شناخته می شوند.

از سال 1388 و بعد از سه سال مرمت و بازسازی در ساختمانی دو طبقه در بخش شمالی محوطه این مدرسه، موزه ای راه اندازی شد كه اكنون با بیش از 300 اثر هنری در رشته های فرش، منبت، معرق، مینا، نقاشی، قاب سازی، زر بافی، سرامیك، معرق چوب و قلم زنی از آثار هنرآموزان قدیم و استادان امروز هنر نصف جهان، به عنوان گنجینه ای زیبا و دیدنی از گذشته تا امروز می درخشد.

70 یا 80 درصد آثار عرضه شده در این موزه، پروژه های فارغ التحصیلی هنرجویان سال آخر مدرسه است، بنابراین بازدید كننده این آثار باید بداند كه خالق بسیاری از این آثار هنری جوانانی 17 یا 18 ساله هستند كه هنر دستشان در این موزه گردآوری شده است.

اما به راستی زیبایی و پختگی برخی آثار، بیننده را بابت سن خالقان آنها دچار تردید می كند.

در كنار پرو‍ژه های فارغ التحصیلی دانشجویان، آثاری از برخی اساتید این هنرستان نیز در معرض دید قرار گرفته است.

طبقه اول نمایشگاه به آثار نقاشی، مینیاتور و طراحی اختصاص دارد. در راهروی ورودی این موزه نیز تصویری نقاشی شده از استاد 'عیسی بهادری' هنرمند و مدیر مدرسه نصب شده است.

تصاویری قدیمی از مدرسه چهارباغ با تاریخ 1327، مسجد امام در دهه 40 و بنای تاریخی چهلستون مربوط به سال 1321 به همراه ظرایف و زیبایی های معماری این بناها همه از جذابیت های این آثار است.

بخشی از آثار این موزه نیز به كارهای مینیاتوری و نگارگری هنرجویان اختصاص دارد كه داستان هایی از خسرو و شیرین، لیلی و مجنون و یا صحنه شكار و یا تصویری از حافظ شیرازی در میان این تابلوها به چشم می خورد.

اما یكی از مهمترین بخش های این موزه در طبقه اول ساختمان، اختصاص به آثار استاد برجسته مینیتاتور 'محمود فرشچیان' دارد.

در میان تابلوهای عرضه شده در این بخش اثری با تاریخ 1339 قرار دارد كه استاد فرشچیان، 'رودكی' شاعر بلند آوازه ایرانی را در حال نواختن چنگ ترسیم كرده است.

تصویر مردی سالخورده و مغموم نشسته در پای درخت از دیگر آثار استاد فرشچیان است كه وی عنوان 'افسوس كه نامه جوانی طی شد' را بر آن نهاده است.

این تابلوها گرچه مربوط به سال ها پیش است و هنوز پختگی كارهای آخر استاد فرشچیان را ندارد، اما همچنان یكی از زیباترین و ظریف ترین آثار رشته مینیاتور محسوب می شود.

بازدید كننده در طبقه دوم موزه هنرستان هنرهای زیبای پسران اصفهان، با آثاری چون فرش های دستباف، انواع تابلو فرش و میز و صندلی هایی از خاتم، سفال های منقش به طرح های سنتی و انواع پارچه های زری باف و ابریشمی روبرو می شود.

در بخشی از این طبقه، تصاویری نقاشی شده از اساتید برجسته موسیقی از جمله 'جلیل شهناز'، 'جلال تاج اصفهانی' و 'ابوالحسن صبا' در معرض دید قرار گرفته است كه هنرجویان در سال های ابتدایی دهه 60 آنها را به تصویر كشیده اند.

علاوه بر هنرمندان یاد شده، در این موزه آثاری از افرادی چون عباس پور سقا، هوشنگ جزی زاده، احمد كوشش، قلی دادخواه، اكبر مصری پور، سیدمهدی هاشمی، بهرام طاهری و جمع كثیری از هنرمندان نصف جهان به نمایش گذاشته شده است.

در مجموع بازدید از این موزه علاوه بر مشاهده آثار هنری و سنتی برگرفته از فرهنگ ایرانی، سیر تحول نگاه هنرمندان و اساتید تجسمی را نشان می دهد؛ قدمت تاریخ برخی از آثار از دیگر جذابیت های مشاهده این نمایشگاه است.

از نكات جالب درباره تاریخچه این هنرستان این است كه چندی پیش مدیركل فرهنگ و ارشاد استان اصفهان قصد داشت بخشی از ساختمان این هنرستان را برای استقرار موقتی اداره شهرستان های فرهنگ و ارشاد این شهر اختصاص دهد كه این امر با مخالفت های بسیاری بخصوص از سوی سازمان میراث فرهنگی همراه شد.

مخالفت هنرجویان این هنرستان با این تغییر كاربردی نیز در نهایت نتیجه داد و اداره ارشاد استان به ساختمان معروف 'شیشه آبی' در همسایگی این هنرستان منتقل شد.

فراهنگ ** 9173 ** 1071
۰ نفر