به گزارش ایرنا، عشایر خراسان شمالی همه ساله بهار و تابستان را در چراگاههای ییلاقی دامنه كوههای شاهجهان، گلیل و سرانی شیروان، ارتفاعات فاروج، سالوك و آلاداغ سپری می كنند.
با سرد شدن هوا عشایر دامهای خود را به سوی مراتع گرمسیری در 'مراوه تپه' واقع در استان گلستان و نیز مناطق مانه و سملقان، راز و جرگلان، جاجرم و كالیمانی و میاندشت در غرب و جنوب غربی خراسان شمالی كوچ می دهند.
مدیركل اداره عشایر خراسان شمالی گفت: سه هزار و 265 خانوار عشایری در این استان با 18 هزار و 389 نفر جمعیت همه ساله حدود 700 هزار راس دام خود را بین چراگاههای ییلاقی و قشلاقی كوچ می دهند.
'موسی الرضا شادمهر' در گفت و گو با ایرنا با اشاره به اینكه مدت زمان اقامت عشایر در نواحی قشلاقی استان تا فروردین ماه ادامه دارد افزود: علاوه بر عشایر خراسان شمالی شماری از عشایر استانهای گلستان، خراسان رضوی و سمنان نیز در فصل كوچ از مراتع خراسان شمالی استفاده می كنند.
وی گفت: همه ساله 120 خانوار عشایری سمنان دوره قشلاق را در مناطق گرمسیری مانه و سملقان می گذرانند و 250 خانوار عشایر خراسان رضوی و 400 خانوار عشایر گلستان نیز كه فصل میانبند و ییلاق خود را در این استان گذرانده اند هم اكنون خراسان شمالی را به سوی مراتع قشلاقی ترك می كنند.
او ادامه داد: به منظور ایجاد امنیت و كمك به عشایر در مسیر كوچ با نیروی انتظامی، پلیس راه، نیروی مقاومت بسیج و سپاه، فرمانداریها، بخشداریها، دهیاریها، اداره كل منابع طبیعی و سایر دستگاههای ذیربط هماهنگی لازم صورت گرفته است.
وی افزود: ایلراههای خراسان شمالی از سه مسیر اصلی تشكیل شده كه ایلراه شمالی آن شامل مسیر شمالی مناطق قوچان، فاروج، شیروان، گیفان، راز و جرگلان و مراوه تپه است.
مدیركل اداره عشایر خراسان شمالی گفت: ایلراه جنوبی در مسیر جنوبی نواحی قوچان، فاروج، شیروان، اسفراین، جنوب بجنورد، قوری میدان و مراوه تپه است و ایلراه میانی از قوچان تا مانه و سملقان ادامه دارد كه در حاشیه رودخانه اترك، كالیمانی و مراوه تپه امتداد دارد.
وی افزود: هر كدام از مسیرهای فوق بیش از 400كیلومتر طول دارد.
هم اكنون سه هزار و 265 خانوار عشایری با جمعیتی حدود 20 هزار نفر در قالب دو ایل و 38طایفه با شیوههای سنتی كوچرو و نیمه كوچرو در خراسان شمالی به سر می برند كه با 700هزار راس دام خود در حال كوچروی هستند. ك/2
7184/626
بجنورد - همزمان با سرد شدن هوا كوچ پاييزه عشاير خراسان شمالي به سوي مناطق گرمسيري و قشلاقي اين استان و نيز استان گلستان آغاز شد.