۲۸ آبان ۱۳۹۱، ۱۳:۳۵
کد خبر: 80420577
T T
۰ نفر

گنبد آهنين؛ سامانه اي آسيب پذير

۲۸ آبان ۱۳۹۱، ۱۳:۳۵
کد خبر: 80420577
گنبد آهنين؛ سامانه اي آسيب پذير

گروه تحقيق و تفسير خبر- با عبور موشك هاي 'فجر5' حماس از سامانه دفاع موشكي رژيم صهيونييستي موسوم به 'گنبد آهنين' به نظر مي رسد فضاي امنيتي ميان دو طرف تغييير كرده باشد.

هنگامی كه رژیم صهیونیستی با همكاری آمریكا در سال 2007 (1386) در چارچوب قرارداد دوجانبه 10ساله به فكر ایجاد و توسعه طرح سپر دفاع موشكی خود افتاد شاید بسیاری از سردمداران این رژیم فكر می كردند چنین سامانه ای با سطح بالایی از فن آوری شكست ناپذیر باشد. سامانه دفاع موشكی رژیم صهیونیستی با نام 'گنبد آهنی' (Iron Dome) یك سامانهٔ دفاع زمین به هوای كوتاه برد (تا 40 كیلومتر) است كه در هر شرایط آب‌وهوایی امكان درگیر شدن را دارد. سیستم گنبد آهنین در حالی كه در خود رژیم صهیونیستی منتقدان زیادی دارد از سه بخش تشكیل یافته است؛ یك رادار ردیابی موشك، یك مركز كنترل و یك بخش شلیك موشك.

شكل اولیه این سیستم كه به‌ صورت موشك های 'پاتریوت' آمریكا در سرزمین های اشغالی و عربستان به كار گرفته می ‌شد، توانست موشك های اسكاد پرتاب‌ شده توسط عراق را ردیابی و نابود كند. بعد از تجربه جنگ لبنان و شكست ارتش رژیم صهیونیستی در مقابل حزب ‌الله، این رژیم به ‌طور جدی به فكر تقویت سیستم دفاع موشكی خود افتاد. رژیم صهیونیستی پیش از این سیستم دوربرد موسوم به 'پیكان' را طراحی كرده‌ بود اما بعد از جنگ لبنان، تصمیم گرفت كه با سرمایه‌ گذاری سنگین و با همكاری گسترده آمریكا، سیستم گنبد آهنین را طراحی و تولید كند. با روی كار آمدن دولت دموكرات اوباما در سال 2008(1387)، دولت آمریكا تلاش كرد تا در چارچوب تحول در 'مجموعه های امنیتی' ایجاد سپر دفاع موشكی یكپارچه را در دستوركار خود قرار دهد كه سپر دفاع موشكی رژیم صهیونیستی بخشی از این طرح محسوب می شود.

با وجود اینكه برآورد هزینه یك میلیارد دلاری برای این طرح شده است و هر كدام از موشك های این سیستم هزینه‌ ای معادل 25 هزار یورو دارد، اما وقایع اخیر نشان داد كه این طرح قابلیت مواجهه با موشك های با برد كوتاه را ندارد. با كشته شدن 'احمد الجعبری' فرمانده گردان های عزالدین قسام شاخه نظامی حماس در یك عملیات هوایی توسط رژیم صهیونیستی و حمله این رژیم به غزه، دور جدید بهره گیری حماس از موشك های كوتاه برد و میان برد در مقابل حملات این رژیم آغاز شد. در این حملات كه تاكنون بیش از 550 موشك استفاده شده است، تنها 270 موشك از سوی این سامانه مورد هدف قرار گرفته است. در چنین قالبی، به نظر می رسد كه این سامانه ها قابلیت عملیاتی كمتری از آنچه مسوولان این رژیم اعلام كرده اند، داشته باشد و در چنین بستری توازن راهبردی نیز می تواند تغییر كند.



** گنبد آهنین؛ توانایی یا آسیب پذیری؟

------------------------------------

آمریكا و رژیم صهیونیستی كه در دوران جورج بوش پسر، در قالب توسعه سامانه‌های موشكی این رژیم موسوم به 'سپر داوود' (David's Sling system) همكاری تنگاتنگی داشتند، با پایان جنگ 33 روزه (دی ماه1388- ژانویه2009) و نیز آغاز به كار دولت جدید اوباما، دو طرف تلاش كردند تا در یك تجربه دیگر، طرح سپر دفاع موشكی برای مقابله با موشك هایی با برد كوتاه (تا40 كیلومتر) به نام 'گنبد آهنین' را عملیاتی سازند. در این قالب، آمریكایی ها با اختصاص كمك های بلاعوض كنگره و وزارت دفاع تلاش می كنند تا ساختار امنیتی این رژیم را با ساختار امنیتی خود گره زده و نیز امنیت این رژیم را تامین كنند. تحولات اخیر این سوال را پیش می آورد كه آیا ایجاد و استقرار چنین سامانه هایی می تواند آسیب پذیری مطلق ایجاد كند؟ هنگامی كه به ساختار 'فرماندهی و كنترل' (مشتمل بر رادار قدرتمند و مشك های هوشمند) این سامانه نگاهی بیاندازیم، چنین سامانه هایی در عمل با آسیب پذیری كمتری به نظر می رسند. اما تحولات اخیر و جنگ 33 روزه نشان داد كه این سامانه در مقابل دو شاخص 'جغرافیای نزدیك' و 'تعداد' دارای آسیب پذیری گسترده است. به نحوی كه آمار نشان می دهد بیشتر موشك های پرتاب شده از نوار غزه به اهدافی در سرزمین های اشغالی اصابت داشته است. از سوی دیگر با استقرار و پرتاب موشك های 'فجر5' با برد75 كیلومتر از سوی گردان های قدس در نزدیكی مرز غزه با فلسطین اشغالی یعنی حداقل نزدیكی جغرافیایی به پایتخت رژیم صهیونیستی و حداكثر برد به نظر می رسد كه توان سامانه گنبد آهنین به كمترین میزان خود رسیده باشد و دیگر قادر نباشد با حداكثر توان به فعالیت ادامه بدهد. به نحوی كه، سردمداردان رژیم با ترس از این روند، دستور به احضار 75 هزار نفر از نیروهای نظامی احتیاط دادند. در این زمینه، 'ایهود باراك‌' وزیر جنگ رژیم صهیونیستی روز جمعه خواستار فراخواندن نیروهای ذخیره جدید شد.



** جمع بندی

------------

با طراحی و ایجاد سامانه دفاع موشكی كوتاه برد رژیم صهیونیستی بسیاری در آمریكا و خود رژیم بر این تفكر راهبردی تكیه داشتند كه اسراییل با وجود چنین سامانه هایی سطح آسیب پذیری خود را به طور قابل ملاحظه ای كاهش داده است، اما نیروهای مقاومت با طراحی و تقویت كارایی موشك های خود از 17 كیلومتر (موشك قسام) به 75 كیلومتر (موشك فجر5) و عبور از سپر دفاع موشكی معروف به گنبد آهنین، در عمل فضای راهبردی رژیم صهیونیستی را كاهش داده و قابلیت های راهبردی آن را سست ساختند. در چنین فضایی آنچه شكست، تفكر امنیت مطلق در نظام امنیتی رژیم صهیونیستی و بی اعتمادی به دستاوردهای امنیتی حماس بود.

تحقیق**2040**1358