۳۰ آبان ۱۳۹۱، ۹:۱۳
کد خبر: 80423200
T T
۰ نفر
بيماري قلبي و عروقي، عامل اصلي مرگ در ايران/ رژيم غذايي را رعايت كنيد

تهران- بيماري هاي قلبي و عروقي در دهه هاي اخير به اصلي ترين عامل مرگ و مير در دنيا و همچنين در كشور ما تبديل شده است به گونه اي كه براساس آمارهاي موجود بيش از 39 درصد مرگ و ميرها در كشور ما ناشي از بيماري هاي قلبي و عروقي و بيش از 19 درصد مربوط به سكته هاي قلبي است.

به گزارش خبرنگار اجتماعی ایرنا، اگر در گذشته بیماری های عفونی و واگیر عامل عمده مرگ و میرهای بشر بود اما امروزه بیماری های غیرواگیر تبدیل به عوامل خطرناكتری شده است كه از جمله این بیماری های غیرواگیر بیماری های قلبی و عروقی است.

براساس این گزارش، در حالی عامل اصلی مرگ و میر بسیاری از افراد كشور بیماری های قلبی و عروقی است كه سن امید به زندگی و طول عمر در ایران افزایش یافته اما به همان نسبت بیماری قلبی و عروقی حتی در بین نسل جوان افزایش یافته است.

براساس آمار وزارت بهداشت، روزانه 300 نفر در كشور بر اثر عوارض قلبی

فوت می كنند.

آمارها نشان می ‌دهد در طول یك سال از هر 800 مورد مرگ روزانه در كشور، حدود 360 مورد آن ها بر اثر بیماری ‌های قلبی-عروقی است.

در حال حاضر 3/39 درصد مرگ‌های كشور ناشی از بیماری‌های قلبی عروقی است كه از این مقدار 5/19 درصد ناشی از سكته قلبی، 3/9 درصد به علت سكته مغزی، 1/3 درصد به علت فشارخون بالا و بقیه به علت سایر بیماری‌های قلبی عروقی است و سالانه 35 تا 50 هزار مورد عمل جراحی قلب در ایران انجام می‌شود.

امكان بروز بیماری های قلبی عروقی پس از سن 40 سالگی در مردان 49 درصد و در زنان 39 درصد است.

رژیم غذایی ناسالم و شیوه زندگی نادرست نیز باعث ایجاد و تشدید چاقی، افزایش چربی خون و افزایش فشارخون می شود در حالی كه به گفته پزشكان رژیم غذایی عامل اصلی تنظیم فشارخون است.

غذاهایی كه خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را كاهش می دهد شامل مواد غذایی حاوی ویتامین بی و پروتئین سویا است، ویتامین ها تأثیر زیادی روی كاهش بیماری های قلبی و عروقی دارد.

در شرایطی كه بیماری قلبی و عروقی مهم ترین عامل مرگ و میر در كشور به شمار می رود باید به شیوه زندگی و نوع تغذیه خود را تغییر داد و ریسك های بروز این بیماری را به حداقل رساند.

'محمدرضا معتمدی' متخصص قلب و عروق، عوامل ژنتیكی و ارثی را از علل بروز بیماری های قلبی و عروقی می داند و می گوید: افرادی كه مبتلا به بیماری دیابت هستند نیز باید برای جلوگیری از سكته های قلبی موارد بهداشتی و پیشگیری را رعایت كنند و هر شش ماه یك بار، آزمایش خون دهند و چربی و قند خون خود را كنترل كنند.

وی همچنین می گوید: افراد سیگاری مبتلا به فشار خون بالا مستعد ابتلا به بیماری عروق كرونر(انسداد عروق قلبی) هستند. بیماری عروق كرونری (CHD) زمانی رخ می‌دهد كه شریان‌های كرونری قلب توسط رسوب چربی تنگ شود.

'علی عبده كلاه چی' متخصص قلب و عروق نیز می گوید:مصرف مواد غذایی دریایی از جمله ماهی های چرب، خطر سكته قلبی را كاهش می دهد.

وی می افزاید: همچنین مصرف انواع میوه و سبزیجات در سه وعده غذایی برای سلامتی و پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی موثر است.

عبده كلاه چی با بیان اینكه افراد باید از غذاهای كنسرو شده كمتر استفاده كنند، می گوید: مصرف اینگونه غذاها در بروز سكته قلبی موثر است.

عبده كلاه چی با اشاره به اینكه استفاده مستمر از چیپس و پیتزا نیز در بروز سكته قلبی موثر است، می گوید: تغدیه سالم منجر به كاهش بیماری ها، كاهش چربی و فشار خون می شود در حالی كه تغذیه نامناسب باعث بیماری فشار خون و چربی خون می شود كه خطر سكته های قلبی و مغزی را در افراد افزایش می دهد.

عبده كلاه چی ادامه می دهد: چنانچه در دوران كودكی، روش صحیح تغذیه آموزش داده شود، شانس ابتلا به بیماری نیز در سنین بالا كاهش می یابد چرا كه در اثر تغذیه مناسب، چربی خون مفید بالا و چربی خون مضر، پایین می آید و به تبع آن، خطر سكته قلبی نیز كاهش می یابد.

وی به مصرف غذاهای مفید برای جلوگیری از سكته قلبی اشاره می كند و می گوید: مواد غذایی دریایی به ویژه ماهی های پرچرب اثر مفیدی در بدن داشته و خطر سكته قلبی را كاهش می دهد چون این ماده غذایی دارای امگا 3 بوده و مصرف آن در بدن به چربی مفید تبدیل شده و باعث از بین رفتن چربی های مضر می شود.

این متخصص قلب و عروق به مصرف شیرینی اشاره كرد و می افزاید: شیرینی در بدن تبدیل به چربی مضر می شود و این چربی در رگ ها رسوب كرده و ضمن بالا بردن فشار خون، ابتلا به سكته قلبی را افزایش می دهد.

وی با اشاره به علائم حملات قلبی می گوید: گرفتگی سینه، احساس فشردگی و درد و سوزش در سینه به ویژه در وسط سینه از علائم حملات قلبی است.

عبده كلاه چی اضافه می كند: وقتی حمله قلبی شدیدتر می شود، درد در قسمت های دیگر بدن از جمله كتف، آرنج و پشت كتف پراكنده می شود اما محل اصلی درد، وسط سینه است.

عبده كلاه چی درباره بیماری های قلبی ناشی از افزایش فشار خون، می گوید: حدود 90 درصد فشار خون، بدون علت و در اثر افزایش سن ایجاد می شود كه فشار خون اولیه است. علت 10 درصد بروز فشار خون مشخص است كه فشار خون ثانویه نامیده می شود.

این متخصص قلب و عروق می افزاید: تنگی رگ كلیه، پركاری غده فوق كلیوی، پركاری و یا كم كاری تیروئید از علت های ثانویه فشار خون است.

دكتر عبده كلاه چی اضافه می كند: تفاوت بین فشارخون های اولیه و ثانویه در این است كه با تشخیص علت بروز فشار خون، این بیماری درمان خواهد شد اما در صورتی كه فشار خون بدون دلیل و در اثر افزایش سن باشد فرد باید تا پایان عمر از قرص استفاده كند.

وی می افزاید: افرادی كه در اثر افزایش سن، دچار فشار خون و سپس بیماری قلبی می شوند باید قرص های مربوط به این دو بیماری را استفاده كنند البته قرص هایی وجود دارد كه مصرف آن، همزمان فشار خون و بیماری قلبی را تسكین می دهد.

عبده كلاه چی به عوارض قلبی فشار خون اشاره كرده و می گوید: فشار خون سبب می شود كه استرس به سیستم قلبی و عروقی وارد آید و در نتیجه عضله قلب ضخیم شود كه این مساله پیامدهایی از جمله نامنظم شدن ریتم قلبی، نارسایی قلبی، تنگی عروق قلب و مشكلات دریچه ای قلب را به همراه دارد.

این متخصص قلب و عروق به شهروندان توصیه می كند: از غذاهای كنسرو شده كمتر استفاده كنند زیرا اینگونه غذاها در بروز سكته قلبی موثر هستند.

این متخصص قلب و عروق تاكید می كند: استفاده از میوه ها و سبزیجات در سه وعده غذایی برای سلامتی و پیشگیری از بیمارهای قلبی و عروقی موثر است.

عبده كلاه چی، مصرف بادام زمینی، روغن زیتون، كنجد و هسته انگور را به دلیل كاهش قدرت انعقاد پذیری در كمتر كردن سكته قلبی بسیار مفید می داند.

'مینا مینایی' یك متخصص تغذیه به شهروندان توصیه می كند برای پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی و انواع سرطان ها بخصوص سرطان سیستم گوارشی، میوه و سبزیجات مصرف كنند.

وی می گوید: مصرف سه تا پنج واحد از میوه ها و سبزی ها در برنامه غذایی روزانه توصیه می شود. در برنامه غذایی روزانه، سبزی یا سالاد شامل كاهو، كلم، گوجه فرنگی، خیار، هویج و فلفل دلمه ای سبز همراه با غذا مصرف شود.

اجتمام(5)**9105 ** 1569