"علیرضا زاهدیان" روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا، افزود:اگر روند کاهش رشد جمعیت همچنان ادامه یابد از چند جنبه با مشکل مواجه خواهیم شد.
وی یادآور شد: جمعیت جوانی که هم اکنون اکثریت جمعیت کشور را به خود اختصاص دادهاند تا 30 سال آینده وارد دوره سالمندی میشوند و هزینههای تامین اجتماعی و مراقبت این جمعیت سالمند بسیار تاثیرگذار خواهد بود.
به گفته زاهدیان، در سالهای 60 الی 65 که رشد اوج تولدها بود سالانه حدود 2.2 تا 2.3 میلیون نفر موالید داشتیم. هم اکنون این میزان سالانه به 1.3 میلیون نفر موالید رسیده است در حالیکه سالانه حدود 400 هزار فوت در کشور رخ می دهد.
زاهدیان تاکید کرد: شکی نیست در سالهای آتی به دلیل سالخوردگی ،مرگ و میر افزایش می یابد.پیش از 1420 تعداد سالخوردگان به18 تا20 میلیون نفر می رسد.
وی ادامه داد: در صورتی که در آن زمان (سال 1420 )نسبت جمعیت جوان به جمعیت سالمند کافی نباشد کشور در تامین هزینههای لازم با مشکل مواجه خواهد شد.
وی تاکید کرد: وقتی جمعیت به سن سالخوردگی برسد باید به اندازه کافی جمعیت جوان باشد تا از پرداخت مالیات و بیمه آنان، سالمندان بتوانند در شرایط متعارف زندگی کنند.
وی اظهار داشت:در شرایطی که ذکر شد،نیروی کار باید بتواند پاسخگوی سالمندان و کودکان باشند و این در حالی است که جمعیت جوان روبه کاهش خواهد رفت.
وی تاکید کرد: زمانی که سن به سالخوردگی می رسد مشکلات اصلی خانوارها سالمندان هستند.
** اندازه متوسط خانوار
به گفته زاهدیان، نتایج سرشماری سال 1390 نشان داد در حال حاضر متوسط اندازه خانوارهای کشور به کمتر از چهار نفر کاهش یافته به طوری که اکثریت با خانوارهای سه نفره است. بر این اساس با ادامه روند فعلی خانوارهای تک فرزند سهم قابل توجهی را به خود اختصاص خواهد داد که در این صورت روابط فامیلی با اقوامی نظیر برادر، خواهر و بعدها عمو، دایی و … تاثیر خود را از دست خواهد داد که این امر تبعات اجتماعی خاص خود را در بر خواهد داشت.
وی گفت: هم اکنون در استانهایی نظیر گیلان اندازه متوسط خانوار به سه نفر نزدیک شده است.
**مشکل اصلی در سال 95 بیکاری نیست
وی گفت: پیشبینیها نشان میدهد تا سال 1395 روند تقاضای کار نزولی خواهد شد و بدیهی است برای رشد اقتصادی مناسب، کشور نیازمند نیروی کار جوان و کارآمد است.
به گفته زاهدیان، بدیهی است در صورت ادامه روند فعلی، کشور در آینده با مشکل تامین نیروی کار مواجه خواهد شد.
وی گفت: هم اکنون بسیاری از کشورهای اروپایی که با نرخ رشد منفی جمعیت مواجه شدهاند،مجبورند برای جبران آن از مهاجران سایر کشورها استفاده کنند که تبعات اجتماعی خاص خود را در پی دارد.
**سیاست های کنترل موالید دهه 60
وی با اشاره به سیاست های کنترل جمعیت در اواخر دهه 60 گفت: کشور در زمانی که به سیاستهای کنترل موالید نیاز بود موفق عمل کرد اما افزایش رشد جمعیت بسیار مشکل و زمانبر است و برای آن باید از هم اکنون برنامهریزی کرد.
زاهدیان تاکید کرد: هم اکنون باید سیاستهای جمعیتی را در پیش گرفت که شالوده آن بر اساس ارتقا کیفیت جمعیت باشد.
** راه رسیدن به رشد مطلوب جمعیت
زاهدیان در مورد راهکارهای رشد جمعیت گفت: تمام سیاستها و برنامهها باید بر کاهش سن ازدواج متمرکز شوند.
وی ادامه داد: سرشماری سال 1390 نشان داد میانگین سن در نخستین ازدواج برای مردان 26.7 و برای زنان 23.4 سال است.
وی اظهار داشت: این میزان در سال 65 برای مردان 23.8 و زنان 19.9 سال بود.
زاهدیان گفت: زمانی که سن ازدواج افزایش یابد بی تردید سن نخستین باروری هم افزایش می یابد. افزایش سن فرزند آوری هزینه های بالایی را برای جامعه دارد و باید به سمت باروری زیر 25 سال برویم .
به گفته زاهدیان، حتی در سالهای آتی نه تنها بیکاری کاهش می یابد بلکه تقاضا برای خرید مسکن هم کاهش خواهد یافت.
** موج دوم جمعیت
به گفته زاهدیان، جمعیت ایران در سالهای اخیر دو موج را تجربه می کند. موج نخست افزایش جمعیت در دهه 60 بود.
وی با اشاره به موج دوم جمعیت گفت: هم اکنون در موج دوم جمعیت هستیم به طوری که فرزندانی که در دهه 60 به دنیا آمده اند در معرض ازدواج و باروری هستند اما به دلایل متعدد از ازدواج و باروری سرباز می زنند.
وی یادآور شد: هم اکنون به طور متوسط سالانه 2درصد به نیروی شاغل کشور افزوده شود و این در حالی است که سالانه 200 تا 300 هزار نفر از نیروی کار کشور خارج می شوند.
**افزایش جمعیت کار بسیار دشواری است
زاهدیان معتقد است: توانستیم جمعیت را در سالهای گذشته کنترل کنیم اما افزایش جمعیت کار بسیار دشواری است که نیاز به برنامه ریزی در عرصه های گوناگون دارد.
وی تاکید کرد: در صورتی که سالانه یک میلیون نفر به جمعیت کشور افزوده شود براحتی می توانیم برای این یک میلیون نفر برنامه ریزی کنیم و باید شرایط به گونه ای فراهم شود که این میزان از حدود یک میلیون نفر کمتر نشود.
وی اظهار داشت: در صورتی که حجم اقتصادی سال 90 در سال 57 وجود داشت به طور یقین مجبور می شدیم برای پوشش بازار کار نیروی کار از دیگر کشورها وارد کنیم.
این مقام مسئول با اشاره به افزایش جمعیت دهه 60 گفت: به همراه افزایش جمعیت در دهه 60زمانی که مجبور شدیم مسائل دانش آموزان را حل کنیم مدارس غیر انتفاعی را راه اندازی کردیم.
برون مرزي **1064 **
تهران-سرپرست پژوهشكده آمار گفت: پيشبينيهاي جمعيتي نشان ميدهند احتمال اين كه جمعيت ايران قبل از سال1420 با نرخ رشد منفي مواجه شود، بسيار بالا است.