از گذشته تاكنون، همواره بشر برای سالم زیستن و سالم ماندن روح و جسم، نیازمند احساسی بود كه بتواند بنیادی ترین و اصلی ترین خواسته های مادی و معنوی زندگی خود را در سایه آن بدست آورد.
این احساس همان احساس امنیت است؛ كه نه تنها سالم بودن در بعد جسمانی بلكه سلامت روان را نیز در بر می گیرد. دست یابی به این حس در دنیای كنونی از طریق بیمه به عنوان یكی از مطمئن ترین روش ها، امكان پذیر شده است.
كلمه بیمه؛ مشتق از كلمه ' Bimea ' هندی، به معنای ضمانت است كه در لغت به معنای اطمینان، ضمانت، حفظ و نگهداری در برابر حوادث و خطرات به كار برده می شود و در اصطلاح حقوق جدید، به آن ضمانت مخصوصی از جان یا مال گفته می شود.
بیمه، عقدی است كه به موجب آن یك طرف تعهد می كند در ازای دریافت وجه یا وجوهی از طرف دیگر در صورت وقوع یا بروز حادثه، خسارت وارده بر او را جبران كرده یا وجه معینی را در قبال آن بپردازد.
در واقع بیمه سبب ایجاد نوعی اطمینان در مقابل خطرات و حوادث احتمالی است و قراردادی میان بیمه گر و بیمه گذار محسوب می شود كه در بعد اجتماعی به وحدت معنوی افراد در یك یا چند جامعه نیز كمك می كند.
سابقه بیمه به دورانی باز می گردد كه بشر اولیه نیازمند وجود نوعی تضمین برای جبران زیان های وارده بر كالاها و حیوانات خویش بود، این سابقه مربوط به دوران باستان است؛ كه در آن زمان دریانوردان حاشیه خلیج فارس با مشاهده مرگ یكی از حیوانات باربر خود در كاروان، هزینه تهیه حیوان دیگری را با كمك افراد كاروان متقبل می شدند تا صاحب كاروان خود به تنهایی زیان وارده را متحمل نشود.
این عمل در موسسات دولتی یونان نیز وجود داشته كه با كمك به درماندگان و حمایت از آنان همانند سازمان های بیمه اجتماعی و یا مددكاری كنونی به فعالیت می پرداختند.
اما گذشت زمان، نتوانست بر كار و فعالیت های محدود این موسسات كوچك صحه بگذارد. در میان جوامع مختلفی كه از مدت ها قبل وجود اطمینان و پشتوانه ای مناسب را در برابر حوادث غیرمترقبه برای مردم جامعه خود نمی دیدند؛ كشور ایتالیا برای نخستین بار، در این زمینه پیش قدم شد و ثبت نخستین قرارداد بیمه ای مربوط به حمل و نقل را در تاریخ جهان، در سال 1347 میلادی از آن خود كرد تا بتواند از آن طریق در جهت پشتیبانی و حفظ ایمنی مردم از لحاظ مالی و جانی گامی مثبت بردارد.
این عمل سبب شد تا سایر كشورها نیز پای به عرصه امنیت بگذارند و چرخه فعالیت های خود را در این زمینه گسترش دهند. در این میان ایران نیز از این امر مستثنی نبود.
اولین نمونه های بیمه در ایران باستان، در زمان داریوش و هنگام ساخت بنای تخت جمشید یافت شده است. در آن زمان مردمی كه در ساخت و ساز بنا فعالیت می كردند در ازای كاری كه انجام می دادند، مزد دریافت می كردند و اگر در حین كار بیمار می شدند و یا از بین می رفتند، این مستمری به خانواده آنان تعلق می گرفت.
اما آغاز فعالیت های رسمی بیمه در ایران مربوط به سال 1280 هجری خورشیدی است كه این فعالیت ها با شروع به كار دو موسسه روسی به نام های 'نادژدا' و 'كافكازكوری' آغاز شد و به مرور زمان شركت های بیمه كشورهایی چون انگلیس، آلمان، سوییس و شوروی نمایندگی خود را در ایران فعال كردند.
اما گذشت زمان به دولتمردان ایران نشان داد كه فعالیت نمایندگان بیمه خارجی، باعث ضررو زیان به اقتصاد كشور؛ سود سرشار نمایندگی های خارجی و خروج قابل توجهی ارز از كشور می شود، به همین علت، دولت فعالیت آنها را تعطیل و برای ساماندهی امور بیمه در كشور، شركت سهامی بیمه را در سال 1314 تاسیس كرد.
از آن پس، شركت های خصوصی بسیاری تاسیس شدند كه هركدام به نحوی در روند گسترش فعالیت های مربوط به بیمه بسیار موثر بودند اما تعدد این شركت ها و پراكندگی فعالیت های آن ها سبب شد تا دولت برای ایجاد یك سازمان رسمی و مركزی اقدام كند. بنابراین در سال 1351، برای هدایت امر بیمه در كشور و نظارت بر شركت های بیمه، بیمه مركزی ایران تاسیس شد.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، دولت، با مصوبه شورای انقلاب، تمامی شركت های بیمه خصوصی را برای حفظ سرمایه های ملی كشور دولتی نامید.
در حال حاضر پنج شركت بیمه دولتی و چندین شركت خصوصی بیمه، تحت نظارت بیمه مركزی جمهوری اسلامی ایران با دستورالعمل های واحد در كشور به فعالیت می پردازند و نقش بسیار مهمی را در راستای توسعه بیمه های گوناگون همچون حوادث جانی و مالی، بازنشستگی، خدمات درمانی، عمر و ... ایفا می كنند.
جایگاه ارزشمند صنعت بیمه به عنوان یكی از مهمترین اركان حیات اجتماعی و اقتصادی جوامع بشری، در تضمین عملكرد صحیح و درست چرخه اقتصادی كشور و پرداختن به آن موجب شد تا روز سیزدهم آبان ماه در تقویم رسمی كشور به نام 'روز بیمه' ثبت شود این روز فرصت مغتنمی است تا نقش ارزشمند و پیوند عمیق بیمه با زندگی انسان ها در همه اعصار بیشتر از همیشه مورد توجه و تعمق قرار گیرد و در جهت ارتقا سطح آگاهی مردم نسبت به ضرورت وجود این امر در جامعه، گام های موثر و عملی تر برداشته شود.
اطلاع**9128**1717
گروه اسناد و اطلاع رساني- سيزدهم آذر روز بيمه است، يكي از مهمترين بخش هاي اجتماعي و اقتصادي جامعه كه با خود اطمينان، ضمانت، امنيت و آرامش را در چرخه حيات بشري به ارمغان مي آورد.