۱۳ آذر ۱۳۹۱، ۱۳:۵۳
کد خبر: 80439846
T T
۰ نفر
روغن سوخت تقطيري، فرآورده اي كه توليد و صادراتش اجتناب ناپذير است

تهران - يك كارشناس انرژي ضمن اشاره به ارزش روغن سوخت تقطيري، برتوليد و صادرات اين فرآورده تاكيد كرد.

'امین خراسانی' روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا، افزود: در بیشتر صنایع كشور و زیرمجموعه های آن بدلیل تنوع مواد و مولكولهای تشكیل دهنده خوراك ورودی واحدهای پالایش و فرایندی، علاوه بر محصول اصلی، محصولات جانبی نیز به طور اجتناب ناپذیر استحصال می شود كه در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی این مواد دارای ارزش افزوده بالا هستند.

به گفته ی وی، این محصول جانبی ممكن است خوراك سایر واحدهای تولیدی بوده و ارزش نسبتاً بالایی نیز داشته باشد.

خراسانی ادامه داد: برای نمونه، در صنعت تصفیه روغن كه روغنهای خودرو و صنعتی بازیافت می شود، محصول اصلی روغن پایه است ،اما در فرایند بازیافت و تصفیه روغن محصولات جانبی استحصال می شود از جمله روغنهای سبك كه در ساخت روغن هیدرولیك مصرف دارد.

به گفته ی این كارشناس حوزه فرآورده های روغنی، محصول جانبی دیگری نیز در این فرایند حاصل می شود كه در صنعت تصفیه دوم 'روغن سوخت تقطیری' نامیده می شود.این ماده نوعی ماده سبك پایه نفتی است كه بعنوان سوخت صنعتی قابل استفاده بوده و دارای كیفیت مناسب و قابل صادرات است.

به گفته ی وی منشاء این ماده نیز مواد هیدروكربنی سبك حاصل از شكسته شدن مولكولهای روغن در داخل موتورهای درون سوز است.

خراسانی ادامه داد: واحد بازیافت كننده روغن ابتدا باید جهت بازیافت روغن كاركرده با روش تقطیر و همچنین عملیات كراكینگ و شكست مولكولی این مواد سبك را از روغن كاركرده جدا كند كه بیش از 10 درصد حجم روغن كاركرده ورودی به كارخانه تصفیه روغن شامل این مواد سبك می شود.

وی با تاكید بر اینكه در گذشته بدلیل عدم وجود راهكاری جهت صادرات این كالا توسط واحدهای تولیدی، برخی افراد به قیمت نازل روغن سوخت تقطیری را از كارخانه خریداری و با مخلوط سازی با سایر فرآورده های نفتی بشكل غیر قانونی از كشور خارج می كردند، افزود: در این وضعیت بیم مخلوط سازی با مواد یارانه دار نیز وجود داشته و عاملی برای قاچاق سوخت نیز محسوب می شد.

این كارشناس مسایل انرژی به اقدامات و هماهنگی انجام شده برای ارزآوری روغن سوخت تقطیری اشاره كرد و اظهار داشت: لذا واحدهای تولیدی تصفیه دوم كشور اقدامات متعددی در خصوص قانونمند كردن صادرات این كالا انجام داده و در چند سال اخیر پیگیر این موضوع بوده اند كه در نهایت با تعاملاتی كه با ستاد مبارزه با قاچاق كالا و ارز صورت گرفت ، كارگروه فنی شامل نمایندگان شركت نفت، سازمان استاندارد، وزارت صنعت،معدن و تجارت، ستاد مبارزه با قاچاق و اتحادیه صادركنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی ایران تشكیل و ضمن رسیدگی و بررسی فنی و شناسایی علمی این كالا، میزان حجم استحصالی روغن سوخت تقطیری در فرایند بازیافت روغن كاركرده تعیین شد.

كارشناس حوزه فرآورده های روغنی ادامه داد: بر اساس این طرح پژوهشی و فنی طی جلساتی كه اعضای كارگروه برگزار كردند، بالاخره موافقت شدند پس از كنترل و بررسی مستندات و سوابق واحد تولیدی و تطبیق حجم روغن سوخت تقطیری موجود در واحد تولیدی با اسناد و مداركی از قبیل میزان صادرات روغن، میزان روغن كاركرده ورودی به واحد، امكان صادرات فراهم شد.

به گفته ی وی،‌ بر اساس دستورالعمل پیشگیری از قاچاق و عرضه خارج از شبكه فرآورده های نفتی یارانه ای رویه ای تنظیم و به تأیید رسید و توسط ستاد مبارزه با قاچاق كالا و ارز ابلاغ شد.

اقتصام(4)**9189**1561
۰ نفر