بررسی حركت های ضد استكباری و مبارزه با سیاست های رژیم ستم شاهی و نقش آفرینی ممتاز و در عین حال تحول ساز دانشجویان كارنامه درخشانی است كه جنبش دانشجویی ایران میراث دار آن است.
16آذر 1332 سالروز شهادت سه دانشجوی قهرمان دانشگاه تهران، نمادی از تابلوی حماسه ی ایثار، بیداری و بالندگی جنبش دانشجویی است.
16آذر، تابلوی درخشان و رشادتی از جنس دانایی، بصیرت، پویایی، استقلال طلبی،سلطه ناپذیری، استكبارستیزی، آزادی و عدالت طلبی بود،رشادتی كه موجب خلق حماسه ای جاوید شد.
تحركات آزادی خواهی و استقلال طلبی جنبش دانشجویی در 16 آذر 1332 جهاد اكبری است كه دانشجویان و دانشگاهیان به عنوان پیشقراولان و پیشگامان مبارزه با استكبار و رژیم منحوس و دست نشانده ستم شاهی به سرفرازی در كارنامه خود ثبت كرده اند.
خون های پاك شهدای 16 آذر 32 آذرخشی شد كه دودمان و بساط ظلم ، استبداد و استمعار را نشانه رفت و روحیه ی مقاومت ،ایثار،سازش ناپذیری و ایستادگی را مقابل حكومت ستم شاهی در قامت جنبش دانشجویی و ملت آرمانی ایران اسلامی تزریق نمود.
فعالیت های جنبش دانشجویی دركوران حوادث سركوبگرانه و قلدرمابانه رژیم به لحاظ بصیرت سیاسی و درك عمیق دانشجویان از شرایط سیاسی و اجتماعی كشور پس از كودتای 28مرداد به اوج خود رسید.
همزمان با ورود ' دنیس رایت' كاردار جدید سفارت انگلیس به ایران در روز 14 آذر 1332 دانشجویان در دانشكدههای خود تظاهرات پر شوری علیه رژیم كودتا و مقاصد آن بر پا كردند.
اوج خشم و نفرت دانشجویان معترض به این سیاست ها در روز 15 آذر ماه این تظاهرات به خارج از دانشگاه كشیده شد و ماموران انتظامی در زد و خورد با دانشجویان، شماری را مجروح و گروهی را دستگیر و زندانی كردند.
واكنش ها و اعتراضات پیگیر دانشجویان پس از كودتا، دولت كودتا را با چالش های زیادی مواجه كرد و رژیم دست نشانده و حلقه بگوش را بر آن داشت كه در آستانه ورود ' ریچاردنیكسون' معاون رییس جمهوری آمریكا به تهران، اقتدار خود را با سركوب دانشجویان به آنها نشان دهد و سفر نیكسون در كمال آرامش انجام شود.
روز 16 آذر 1332 در تهاجم نیروهای لشكر 2 رزمی به دانشگاه تهران سه دانشجو به نامهای 'مصطفی بزرگنیاگ، 'احمد قندچی 'و' مهدی شریعت رضوی' به فیض شهادت نائل آمدند.
شهادت سه دانشجو در حادثه اسفناك حمله به دانشگاه تهران نقطه عطفی در تاریخ فعالیتهای سیاسی جبش دانشجویی علیه استبداد شد.
اینك جامعه دانشگاهی و جنبش های دانشجویی ایران اسلامی میراث دار و طلایه دار رسالتی هستند كه شهدای 16 آذر در راه تحقق آن یعنی استقلال، آزادی ،جمهوری اسلامی خون دادند، هستند.
اینك باید گفت، دانشجویان و دانشگاهیان ایران اسلامی با مشی برگرفته از آرمان شهدای 16 آذر در همه ی عرصه ها نظیر هشت سال حماسه آفرینی در جنگ،سنگر علم اندوزی، سازندگی و بالندگی كشور نقش و سهم بسزایی داشته و دارند.
اینك پس از سال ها از حادثه 16 آذر، جامعه دانشجویی و دانشگاهی طلایه دار حماسه ایثار و بیداری و استقلال طلبی هستند،همان راه و مسیری كه شهدای هسته ای با خون سرخ خود جهت آن را ترسیم نموده اند.
16 آذر كه به پاس خون شهدای این روز، 'روز دانشجو' نامگذاری شده است، فرصتی برای تجلیل از شهدای دانشجو 16آذر ،جنگ تحمیلی، شهدای هسته ای و پاسداشت حماسه آفرینی دانشگاهیان و دانشجویان در دفاع از آرمان های انقلاب اسلامی در عرصه های مختلف است.
671
ياسوج- مرور حوادث پرفراز و نشيب تاريخ معاصر و نقش آفريني جنبش هاي دانشجويي در برخي از حوادث نظير 16آذر 1332 و حادثه تسخير لانه جاسوسي آمريكا نمادي از پيشقراولي جنبش هاي دانشجويي و دانشگاهي در مبارزه با استكبار است.