۱۳ دی ۱۳۹۱، ۱۵:۱۴
کد خبر: 80484065
T T
۰ نفر
بازخواني اهميت اربعين حسيني

تهران - اگرچه نزديك به هزار و چهارصدسال از قيام عاشورا مي گذرد، اما روز به روز بر دامنه تاثير گذاري اش افزوده مي شود و چنان داغي زنده كه اكنون رخ داده ، نه تنها همه ساله خيل عظيمي از مردم جهان را به پاسداشت آيين هاي عزاداري مي كشاند كه در چهلم حدوث واقعه نيز ،‌ آيين هاي پاسداشت چهره مي نمايد.

اربعین در لغت به معنای چهل، چهار دهه و در اصطلاح، سپری شدن چهل روز از مرگ كسی و بر پای داشتن مراسمی برای بزرگداشت اوست؛ این واژه در اصطلاح شیعه، به طـور خـاص بـر روز بـیـسـتـم مـاه صـفـر یـعـنـی چـهـل روز پـس از واقـعـه عـاشـورا و شهادت امام حسین (ع) و یارانش اطلاق می گردد.

ایام اربعین یادآور شور عاشورایی حسین و حسینیان، اربعین پیام گزارخون است و راوی داستان راستی و احیاگر درس های عاشورا، امروز 'جابر' و 'عطیه' را بر تربت سالار شهیدان می بینیم و اسیران آزاده را، درگذر از كوی عاشقان و اهل بیت را ، در مرور بر مقتل شهیدان در منای كربلا و جای خالی 'رقیه'، گل پرپر بوستان رسالت را و كاروانی راكه بار غم دارد و بر كوی عشاق كربلا می گذرد و بار می افكند.

كربلا نبرد كفر و دین بود و درگیری داد با بیداد، حق با باطل... و انقلاب اسلامی نیز كه حلقه ای از آن سلسله درگیری هاست، از پیام خون و اربعین قیام، درسها گرفته و به كار بسته است.

واقعه عاشورا در سال 61 هجری و شهادت امام حسین (ع) و یارانش از یكسو، به اسارت رفتن حضرت زینب (س) وفرزندان و خانواده و یاران آن امام رشید تا همیشه تاریخ برقلب عالم سنگینی و حزن ابدی دارد، اما حزن بدون تفكر وعبرت از بزرگترین واقعه بشری، ظرفیت اندیشه و تفكر را در جهان برای همیشه خالی خواهد ساخت .



گروه گزارش و میزگردهای ایرنا به مناسبت اربعین سالار شهیدان دیدگاه های 'حجت الاسلام جمال الدین دین پرور' رییس بنیاد نهج البلاغه، 'حجت الاسلام عباس رضوانی نسب' مدیركل امور طلاب حوزه علمیه قم و 'حجت الاسلام حسین جوشقانیان' استاد عالی حوزه علمیه قم و عضو هیات امنای موسسه سیره روایت شهدا را در میزگردی مجازی در این باره جویا شد كه مشروح آن به شرح زیر است:



**اربعین حسینی نهضت عاشورا را زنده نگه داشت

'حجت الاسلام جمال الدین دین پرور' در مورد اهمیت اربعین در دین اسلامی به خبرنگار ایرنا می گوید: علم اعداد یكی از علومی است كه تخصص ویژه ای را می طلبد.

آنچكه از روایات استفاده می شود نشان می دهد كه عدد و رقم اربعین خاستگاه و جایگاهی است كه مداومت در این ایام آثاری را به همراه دارد كه انسان می تواند در این مدت از لحاظ روحی و اخلاقی به مراحلی نائل آید.

رییس بنیاد نهج البلاغه می افزاید: اتفاقاتی كه در ادامه نهضت عاشورا بوده و توانسته نهضت امام حسین (ع) را زنده نگه دارد؛ اربعین حسینی است.



** قیام امام حسین (ع) در راستای تعلیمات همه انبیای الهی بود

جمال الدین دین پروربا بیان اینكه مراسم اربعین فقط مخصوص امام حسین (ع) است و در سوگواری دیگر ائمه نیست، خاطرنشان كرد: نهضت امام حسین (ع) و جهاد و شهادت ایشان و فرزندانشان دارای ویژگی های خاصی است كه برای احیای اسلام انجام شد.

اربعین نهضت امام حسین (ع) نشان داد كه خون های به زمین ریخته شده در راه اسلام بی ثمر نبوده و سبب حركت و موجی در جهان اسلام شد كه حتی خاندان بنی امیه را منقرض كرد.

'حجت الاسلام دین پرور' یادآور شد: معتقدم نهضت امام حسین (ع) در واقع نتیجه و گسترش همه تعلیمات انبیا و كسانی بود كه در راه خدا گام برمی داشتند.



** نهضت امام حسین (ع) نقش مهمی در انقلاب اسلامی ایران داشت

وی در خاتمه اظهار داشت: انقلاب اسلامی ایران نیز محصول عاشورا و اربعین است یعنی همانگونه كه نهضت امام خمینی (ره) در تاسوعا و عاشورا بود بعد آن نیز همین روند ادامه یافت به گونه ای كه رزمندگان كشور نیز طی هشت سال جنگ تحمیلی به عشق حسین كربلا به مناطق جنگی اعزام می شدند.



*اربعین حسینی متمایز از تمام حوادث است

'حجت الاسلام عباس رضوانی نسب' نیز به خبرنگار ایرنا می گوید: اصل بحث جریان كربلا و عاشورا متفاوت از تمامی حوادث دیگر است و بر همین اساس نیز مراسم اربعین فقط مخصوص شهدای كربلا است.

اباعبدالله الحسین (ع) به سبب آنكه دچار بلای عظیم عالم شد و نیز به دلیلی اینكه ابتلای این غم و اندوه در كل جهان تاریخ ماندگار شد؛ با دیگر ائمه اطهار(ع) تمایز دارد.



** عاشورا یك نمایشگاه بزرگی است

'حجت الاسلام رضوانی نسب' در ادامه با بیان اینكه عاشورا یك نمایشگاه بزرگی است و زوایای مختلفی دارد، می افزاید: همه حماسه، درس ها و عبرت های عاشورا نكاتی است كه هر روز می توان در زوایای ابعاد سیاسی، اجتماعی، اخلاقی و سیاسی آن بهره برد.

معتقدم جریان عاشورا منحصر به سال 61 هجری قمری نیست و شاید بعد از رحلت پیامبر اسلام (ص) این جریان آغاز شده است.

آنچكه من فكر می كنم باید در شرایط كنونی توجه ویژه ای بدان درعبرت های نهضت عاشورا شود؛ مباحث اخلاقی، امر به معروف و نهی از منكر، استكبار ستیزی و اطلاعت از ولی فقیه است.

مدیركل امور طلاب حوزه علمیه قم ادامه می دهد: باید هم اكنون به نسل های جوان شمر امروز كه آمریكا و رژیم صهیونیستی است را معرفی كنیم و وظیفه افراد را در مقابل آنان و نیز نایب امام زمان (عج) گوشزد كنیم.



** عاشورا معارف قرآن را احیا و زنده كرد

'حجت الاسلام حسین جوشقانیان' در مورد اهمیت اربعین در دین اسلامی به خبرنگار ایرنا می گوید: اربعین در روایات متون دینی اسلامی دارای جایگاه خاصی است.

استاد عالی حوزه علمیه قم می افزاید: حتی خود ائمه اطهار (ع) نیز بر مصایب امام حسین (ع) می گریند و حتی پیامبر اسلام نیز بر حسین بن علی (ع) اشك ریخت.

خداوند متعال اراده كرده كه با معارف عاشورا، معارف قرآن را احیا و زنده كند و به همین دلیل اربعین امام حسین (ع) چهلم ویژه ای بشمار می آید.



**امام خمینی (ره) عزت و كرامت عاشورا را زنده كرد

این عضو هیات امنای موسسه سیره روایت شهدا در ادامه می گوید: معتقدم دیدگاه امام خمینی (ره) به مساله عاشورا و نهضت حسینی با همه متفاوت بود.

امام آمد آن روح حماسی، ظلم ستیزی، عزت و كرامت عاشورا را زنده كرد و با انقلاب اسلامی ایران تجلی بخشید و به عینیت گذاشت.

گاهی اوقات در تاریخ عزاداری شیعه شاهد عجین شدن مباحثی همچون ظلم پذیری آن امام همام بوده ایم اما امام خمینی (ره) آمد و گفت كه نه اینگونه نیست؛ عزاداری با عزت و روح حماسه در عاشورا باید متجلی شود.

گزارمیز**9187** 1418