گیاندومینیكو پیكو معاون سیاسی پیشین دبیركل سازمان ملل در گفت وگوی اختصاصی با ایرنا ضمن تشریح دیدگاه خود درباره راه حل موضوع هسته ای ایران و مذاكره میان تهران و واشنگتن گفت: پیشنهاد گفت وگوی دوجانبه كه از سوی جو بایدن مطرح شد، پر اهمیت بود اما نباید فراموش كرد كه این موضوع تازه ای نبوده و ایران و آمریكا در سال های گذشته بارها درخصوص مسایل مختلف با یكدیگر گفت وگو كرده اند.
این دیپلمات ایتالیایی با تاكید بر اینكه برداشتن تحریم ها خواست محوری ایران و كاهش سطح غنی سازی اورانیوم خواست محوری آمریكاست گفت: با توجه به تجارب دیپلماتیك من، این دو مساله چیزی نیست كه به شیوه گفت وگو قابل حل و توافق نباشد.
پیكو با اذعان به اینكه جزئیاتی در این میان است كه می تواند توافق را دشوار كند، افزود: به نظر من مساله هسته ای ایران تا حدود بسیاری سیاسی شده و باید از راه دیپلماتیك حل شود.
**به تاثیر گفت وگوی مستقیم باور دارم
گیاندومینیكو پیكو كه در سال های پایانی جنگ ایران و عراق نقش میانجیگری سازمان ملل برای پایان جنگ تحمیلی علیه ایران را بر عهده داشت به سخنان اخیر جو بایدن و درخواست گفت وگوی مستقیم با ایران اشاره كرد و گفت: به اعتقاد من باید توجه داشت كه مفهوم گفت و گوهای دوجانبه میان ایران و آمریكا كه از سوی جو بایدن مطرح شد خود به خود اهمیت دارد زیرا این موضوع تا همین یكی دو سال پیش قابل طرح نبود اما اكنون این موضوع به مفهومی قابل قبول برای دو طرف تبدیل شده است.
پیكو اضافه كرد: البته نباید گمان كرد كه موضوع گفت وگوی دو جانبه ایران و آمریكا بی سابقه به شمار می رود. ایران و آمریكا در 30 سال گذشته چندین بار بر سر موضوعات خاص با هم گفت وگو كرده اند كه بسیاری از آن ها موفقیت آمیز و برای هر دو طرف پرثمر بوده است.
وی با تاكید بر اینكه نفس طرح گفت وگوی دوجانبه برای هر دو طرف قابل اهمیت است، افزود: من به قدرت مذاكره رودررو باور دارم و فكر می كنم ایران و آمریكا می توانند با گفت وگوهای مستقیم بر بسیاری از سوءتفاهم ها و اختلاف ها غلبه نمایند.
** نقش كلیدی ایران برای حل بحران سوریه
معاون سیاسی پیشین دبیركل سازمان ملل بر ضرورت ایفای نقش ایران برای یافتن راه حلی به منظور پایان بحران سوریه تاكید كرد و گفت: ایران و عربستان دو كشور منطقه ای هستند كه ساختار سیاسی آینده خاورمیانه را شكل می دهند و از این رو ضروری است كه این دو كشور در حل مساله سوریه مشاركت داشته باشند.
وی با اشاره به اینكه مرزهای كشورهای منطقه شام از دوره استعمار و پیمان سایس پیكو بر جای مانده است، گفت: منطقه بار دیگر در آستانه تغییری تاریخی قرار دارد و در این روند، قدرت های منطقه ای مانند ایران تاثیرگذاری جدی دارند.
پیكو تاكید كرد باید غرب واقع نگر بوده و درك كند كه جمهوری اسلامی و عربستان سعودی دو قدرت تاثیرگذار در منطقه و سوریه بوده و قابل حذف نمی باشند.
وی همچنین خواستار افزایش همكاری میان عربستان و ایران برای حل بحران سوریه شد.
معاون سیاسی پیشین سازمان ملل تصریح كرد: روسیه و آمریكا می توانند در حل بحران سوریه موثر باشند اما در ساختار تازه منطقه مسئولیت اساسی برای حل بحران های منطقه از جمله سوریه باید بر دوش ایران و عربستان گذاشته شود.
** بحرین و ناتوانی سازمان ملل
معاون پیشین دبیركل سازمان ملل در پاسخ به پرسشی درباره عدم تحرك شورای امنیت و سازمان ملل در خصوص بحران بحرین گفت: در 20 سال گذشته سازمان ملل سازوكارهای لازم را برای حل بسیاری از چالش های بین المللی از دست داده و تاثیر متغیرهای مختلف بین المللی دوره پس از فروپاشی شوروی از توانایی و تحرك این سازمان كاسته است.
پیكو افزود: سازمان ملل از سال 1992 از هنگام پایان دنیای دو قطبی كاركرد خود را در حل بسیاری از بحران های جهان از دست داده است.
وی با تاكید بر اینكه سازمان ملل هنوز كاركرد خوبی در برخی عرصه ها دارد، گفت: ولی باید اذعان كرد كه در 20 سال گذشته سازمان ملل در حل بسیاری از مسایل و بحران ها نقشی را كه باید ایفا می كرد، قادر به انجام آنها نبوده است.
اروپام 2251 **1908**1337
معاون پيشين دبيركل سازمان ملل:
موضوع هسته اي ايران با گفت وگو قابل حل است
۲۸ بهمن ۱۳۹۱، ۱۰:۴۰
کد خبر:
80546045
نيويورك – معاون سياسي پيشين دبيركل سازمان ملل با تاكيد بر اينكه اختلاف ايران و آمريكا بر سر موضوع هسته اي مسئله اي است كه با گفت وگو و ديپلماسي قابل حل مي باشد، گفت كه با توجه به نقش منطقه اي ايران، مشاركت تهران براي يافتن هرگونه راه حلي در سوريه غيرقابل انكار و پراهميت است.