'علی پیرمرادی' روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا افزود: براساس دستورالعمل های مصوب در خصوص حفظ و احیای دریاچه ارومیه، در حال حاضر در 9 شهرستان حوزه آبریز این دریاچه، به دلیل وضعیت بحرانی، واگذاری اراضی برای اجرای طرح توسعه كشاورزی انجام نمی شود.
به گفته ی وی، در طرح توسعه بخش كشاورزی، حدود 54 هزار هكتار از اراضی استان آذربایجان غربی برای واگذاری مورد مطالعه قرار گرفت كه از این میزان حدود 28هزار هكتار در حوزه آبریز دریاچه ارومیه قرار داشت.
وی با بیان اینكه واگذاری این اراضی به دلیل محدودیت آب و وضعیت بحرانی دریاچه ارومیه از دستور كار خارج شد، تاكید كرد: حدود 9 هزار هكتار از اراضی شمال استان آذربایجان غربی شامل مناطق پلدشت، ماكو، سردشت و پیرانشهر از حوزه های آبریز زاغ و ارس، برای كشت و صنعت و ایجاد اشتغالزایی در اختیار كارگروه بخش كشاورزی قرار گرفت.
پیرمرادی اضافه كرد: آب شهرستان های ماكو، چالدران، پلدشت و چشمه ثریا از رودخانه ارس به دریای خزر سرازیر می شود و كشورهای تركیه و نخجوان كه 960 كیلومتر مرز مشترك خاكی با ایران دارند از این منابع آبی بهره مند می شوند.
وی اظهاركرد: برای هر هكتار از اراضی پلدشت و ماكو یك واحد دامی تعریف شده كه این امر نشان دهنده تولید اندك محصول علوفه در این منطقه است، بنابراین بهره مندی از آب حوزه ارس، می تواند در كشت علوفه و سایر محصولات كمك خوبی برای استان آذربایجان غربی باشد.
** تخریب اراضی به دلیل وجود نظامهای بهره برداری متفاوت
مدیركل منابع طبیعی آذربایجان غربی تصریح كرد: هم اكنون وجود نظامهای بهره برداری متفاوت در استان موجب تخریب منابع طبیعی، جنگل و مراتع شده است.
پیرمرادی، واگذاری 77 فقره معدن در سطح 72 هكتار، 112 هكتار برای مسكن روستایی و 132 هكتار برای طرحهای غیركشاورزی را در كاهش سطح منابع طبیعی استان موثر دانست.
وی به رشد روزافزون جمعیت در كشور اشاره كرد و گفت: براساس سیاست های نظام ، تامین مواد غذایی در اولویت برنامه های كشور قرار دارد ، بنابراین برای جلوگیری از تخریب و تصرف برخی از مراتع درجه سه، چهار و پنج كه فاقد پوشش گیاهی است، برای توسعه كشت و صنعت به بخش كشاورزی واگذار می شود.
وی درخصوص وجود چاه های غیرمجاز در این استان گفت: در حال حاضر بیشترین عرصه های منابع طبیعی در كوه ها و مرزها قرار دارد، بنابراین منابع طبیعی مسئول ایجاد چاه نیست بلكه تمامی چاه های مجاز و غیرمجاز به شركت آب و فاضلاب استان مربوط می شود.
وی افزود: واگذاری اراضی طرح توسعه كشاورزی در صورتی انجام می شود كه آب به حد كافی در منطقه وجود داشته باشد، در صورتی كه آب و فاضلاب روستایی و شهری یا سازمان آب منطقه ای آب مورد نیاز اراضی را تامین نكند، به هیچ عنوان اراضی واگذار نمی شود.
این مقام مسوول برای جلوگیری از فرسایش های آبی و بادی در استان گفت: هم اكنون برای جلوگیری از ایجاد اراضی كشاورزی و زراعی در شیب های بالای 12 درصد، به صورت تشویقی بذر یونجه دیم توزیع شده است كه كاشت این محصول موجب ایجاد پوشش گیاهی و در نهایت جلوگیری از فرسایش می شود.
به گفته وی، در حال حاضر حدود 2 هزار چاه غیرمجاز در استان وجود دارد كه برخی از چاه به كنتور مجهز خواهند شد و برخی نیز پلمپ می شوند.
پیرمرادی به ارایه تسهیلات برای ایجاد آبیاری تحت فشار در این استان اشاره كرد و افزود: در حال حاضر 85 درصد هزینه های آبیاری تحت فشار توسط وزارت جهاد كشاورزی به صورت بلاعوض ارایه می شود و تنها 15 درصد اورده بهره برداران است.
وی با بیان اینكه امسال طرح آبیاری تحت فشار در استان به خوبی اجرایی شده است،ابراز امیدواری كرد، این روند ادامه پیدا كند.
** 99 درصد از مراتع استان آذربایجان غربی ممیزی شد
مدیركل منابع طبیعی استان آذربایجان غربی گفت: 99 درصد از مراتع این استان ممیزی شد، و طبق تبصره یك ماده 47 حقوق بهرهبردار تعریف و پرداخت می شود و مشكلی در این خصوص وجود ندارد.
وی اضافه كرد: 75 درصد از زمینهای ملی به مساحت 2 میلیون و 85 هزار هكتار سند مالكیت دریافت كرده است.
وی ادامه داد: براساس ظرفیت و برای كاهش بهره برداری بی رویه از مراتع، امسال 581 فقره پروانه بهره برداری از مراتع ابطال شد كه این رقم در كشور بی نظیر بوده است.
به گفته ی وی، كاهش بهره برداری از مراتع می تواند موجب كاهش روند فرسایش خاكی، بادی و ریزگردها شود.
پیرمرادی با بیان این كه اكثر اراضی منابع طبیعی استان برای تبدیل به اراضی كشاورزی مورد تخریب قرار می گیرد، تصریح كرد: از مجموع 827 هكتار اراضی تصرفی، حدود 825 هكتار از اراضی به نفع دولت خلع ید شد.
وی ادامه داد: همچنین امسال حدود سه هزار و 500 فقره پرونده برای تخریب و تصرف تشكیل شد كه با وجود كمی نیرو و اعتبار از تخریب و تصرف بخش عمده ای آن جلوگیری شده است.
مدیركل اداره كل منابع طبیعی و آبخیزداری گفت: به تازگی 23 هكتار از روستای زنگ آباد مورد تصرف قرار گرفته بود كه هم اكنون تحت پیگیری دادگستری و استانداری استان است.
پیرمرادی تصریح كرد: در حال حاضر 600 هزار هكتار از اراضی ملی فاقد سند مالكیت است، كه مقرر شده با حمایت استانداری، قوه قضاییه و سازمان منابع طبیعی مبلغ 2میلیارد و 300 میلیون تومان اعتبار جهت اخد سند به منابع طبیعی و اداره كل ثبت اسناد جهت تسریع در صدور سند مالكیت اراضی ملی اختصاص یابد.
** اختصاص 164 میلیون تومان هزینه كارشناسی برای پرونده های منابع طبیعی
پیرمرادی تصریح كرد: امسال اعتبار مربوط به هزینه كارشناسی پرونده های منابع طبیعی كاهش یافته است كه در این راستا مبلغ 164 میلیون تومان اعتبار از محل منابع استانی استانداری اذربایجان غربی برای هزینه های كارشناسی پرونده ها ارایه شد تا از افزایش تصرفات در استان جلوگیری شود.
پیرمرادی افزود: طی سالجاری یك مورد تصرف در حدود 400 هكتار با ارزش بیش از 800 میلیارد تومان با همكاری دستگاه قضایی و نظارتی استان به نفع سازمان منابع طبیعی خلع ید و سند مالكیت آن صادر شد.
به گفته ی وی، استان آذربایجانغربی به وسعت 37 هزار و 59 كیلومتر مربع، سیزدهمین استان بزرگ كشور است و 2٫25 درصد مساحت كل كشور را تشكیل میدهد.
این استان 2 میلیون و 750 هزار هكتار منابع طبیعی دارد كه 2 میلیون و 650 هزار هكتار آن مرتع و 101 هزار هكتار آن جنگل است كه جنگلهای زاگرسی از این منطقه شروع میشود.
همچنین آذربایجان غربی به دلیل بارندگی مناسب دومین استان پرآب كشور پس از استان خوزستان به شمار می رود كه مراتع غنی و گونههای متنوعی را در خود جای داده است.
اقتصام(4)**9186 **1561
اختصاصي/مديركل منابع طبيعي استان آذربايجان غربي خبرداد؛
عدم واگذاري اراضي حوزه آبريز درياچه اروميه به طرح توسعه بخش كشاورزي
۱۹ اسفند ۱۳۹۱، ۸:۵۷
کد خبر:
80576146
تهران - مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري استان آذربايجان غربي تاكيد كرد: به منظور حفظ و احياي درياچه اروميه، اراضي حوزه آبريز اين درياچه براي اجراي طرح هاي توسعه كشاورزي واگذار نخواهد شد.