به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، 'علیرضا اورنگی' روز شنبه در پنجمین كارگاروه ملی بیابان زدایی كه در وزارت جهاد كشاورزی برگزار شد، افزود:هم اكنون این موضوع كه ایران ظرفیت ایجاد مركز آموزشی در منطقه را دارد مورد تایید سازمان ملل متحد قرار گرفته است.
به گفته معاون وزیر جهاد كشاورزی، سازمان ملل متحد 27 خرداد ماه سال 92 را با شعار 'اجازه ندهیم؛ آینده ما خشك باشد' ، روز جهانی مقابله با بیابان زدایی اعلام كرد.
وی با بیان این كه سازمان جنگل ها مرجع ملی بیابان زدایی در منطقه است ، افزود: به طور قطع ایران در راستای عضویت خود در كنوانسیون مقابله با بیابان زدایی كه موضوعی كلی در دنیا است، تعهداتی را باید انجام دهد.
وی اظهاركرد: بنابراین وزارت جهاد كشاورزی به نمایندگی از دولت مسئول پیگیری اقداماتی است كه باید انجام شود.
رییس سازمان جنگل ها ادامه داد: در حال حاضر دبیرخانه كارگروه ملی این كنوانسیون در سازمان جنگل ها مراتع و آبخیزداری ایران است كه متاثر از قانون و هیات وزیران آیین نامه ای برای هماهنگی، همگرایی و اقدام مشترك تمامی دستگاه ها در مقابله با تخریب سرزمین تصویب شده است.
معاون وزیر جهاد كشاورزی تصریح كرد: در این كارگروه ملی گزارش اقدامات اجرایی و اقداماتی كه باید اجرایی شود، مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
وی اضافه كرد: این كارگروه ملی از 12 وزارتخانه و سازمان مستقل تشكیل شده است كه به طور قطع به معنی عضویت وزرا نیست بلكه وزراتخانه ها عضو هستند و معاونین وزرا در این كارگروه حضور خواهند داشت.
وی ادامه داد: امروز حدود چهار معاون وزیر حضور داشتند كه به دلیل اهیمت بحث مقابله با بیابان زدایی باید تمامی معاونین 12 وزارتخانه حضور داشته باشند.
اورنگی گفت: در حال حاضر موضوع تخریب سرزمین از اهمیت ویژه ای برخوردار است چراكه هم اكنون در بحث كاهش اراضی حاصلخیز كشور، فرسایش بادی، خاكی و آبی مواجه هستیم بنابراین در وزارت جهاد كشاورزی به طور صرف موضوع مقابله با بیابان مطرح نیست، بلكه حفاظت اراضی كشاورزی و باغی، مدیریت سیلاب ها، توسعه باغات، آموزش و ترویج، تحقیقات و پژوهش نیز به عنوان موضوع كلان در كشور مدنظر قرار دارد.
این مقام مسئول اظهاركرد: ایران عضو كنوانسیون مقابله با بیابان زدایی است كه باید برنامه اقدام ملی در موضوع مقابله با تخریب سرزمین را به كنوانسیون ارایه دهد كه این گزارش مستند به دبیرخانه كنوانسیون ارایه شده است.
به گفته وی، در این گزارش از ایران خواسته شده تا فعالیت های خود را در قالب 16 شاخص در خصوص میزان آگاهی مردم، میزان مشاركت مردم، میزان پوشش گیاهی، میزان منابع مالی كه ایران در مقابله با تخریب سرزمین هزینه شده، وضعیت قوانین و مقررات و ظرفیت سازی جوامع محلی و مناطقی كه دارای آسیب بیشتری هستند، ارایه شود.
وی افزود: هم اكنون منتظر ارزیابی كنوانسیون هستیم تا تراز ایران را در مقیاس جهانی اعلام كند و قرار است تا اواخر اردیبهشت ماه سال 92 موقعیت ایران در مقابل 56 كشور دنیا اعلام شود.
وی ادامه داد: در حال حاضر ایران رییس دوره ای شرق آسیا و اقیانوسیه است و از ما خواسته شده تا كارگاه های آموزشی برای تدوین گزارش های برنامه اقدام ملی هر كشور در چارچوب این شاخص ها برگزار كنیم كه در این راستا هفته گذشته 14 كشور شرق آسیا به ایران دعوت شدند ، اقدام موثر و خوبی در موضوع مقابله با بیابان انجام شد.
اورنگی گفت: كنوانسیون بین المللی مقابله با بیابان زدایی منشوری دارد كه كشورها را از لحاظ توسعه یافتگی از طریق كنوانسیون ها ارزابی می كند و به تبع آن استفاده از ظرفیت های فنی و مالی جوامع بین المللی برای برگزاری پروژه های مشترك بسیار موثر است.
به گفته معاون وزیر جهاد كشاورزی، موضوع مقابله با بیابان زدایی یك موضوع ملی نیست بلكه منطقه ای و فرامنطقه است و ایران از لحاظ شاخص های زیست محیطی، پوشش گیاهی، و تخریب سرزمین هم قابلی هایی دارد كه تاكنون اقدامات شایسته ای نیز در این زمینه انجام شده كه همین امر موجب ارتقای ایران در منطقه شده است.
وی ادامه داد: هم اكنون حدود 2 میلیون هكتار پروژه بین المللی در ایران با همكاری سازمان های بین المللی UNDP، جف، فائو در قالب هفت پروژه با ارزش 75 میلیون دلار در حال اجرا است كه حدود 30 تا 40 درصد منابع مالی آن از طریق این سازمان ها و مابقی منابع مالی از طریق دولت ایران تامین می شود.
معاون وزیر جهاد كشاورزی گفت: در حال حاضر 23 استان كشور در مناطق بیابانی قراردارد كه دارای جوامع شهری و روستایی ضعیفی است كه توسعه اقتصادی و اجتماعی این مناطق در اولویت برنامه های سازمان جنگل ها قرار دارد.
وی بحث گردشگری و توریست را در مناطق بیابانی موثر دانست و افزود: این برنامه ها می تواند در فرایند ایجاد مشاغل درآمدزا در این مناطق موثر باشد.
وی با تاكید براین كه بیابان های كشور زمینه فعالیت گردشگری و توریست را دارد ، گفت: در حال حاضر برای برخی از سرمایه گذارانی كه علاقمند به ایجاد مناطق گردشگری در استان های اصفهان، كرمان، خراسان و یزد بودند، طرح هایی را تصویب كردیم كه هم اكنون مورد استقبال قرار گرفته است.
به گفته وی، هم اكنون در مناطق بیابانی و نیمه بیابانی استان یزد 75 نوع گیاه دارویی كشت و برداشت می شود كه به اقتصاد دمنطقه كمك شایانی می كند.
معاون وزیر جهاد كشاورزی گفت: هم اكنون 32.5 میلیون هكتار وسعت بیابان های كشور است كه تاكنون 6.5 میلیون هكتار فعالیت بیابان زدایی در آن انجام شده است و باید تا پایان برنامه پنجم توسعه 1.5 میلیون هكتار دیگر نیز اجرایی شود.
** پیش بینی 40 میلیارد تومان اعتبار در بودجه سال 92
معاون وزیر جهاد كشاورزی تصریح كرد: هم اكنون مبلغ 290 میلیارد تومان از اعتبارات تملكی به دولت پیشنهاد شده است كه خوشبختانه دولت همین رقم را در لایحه پیشنهادی به مجلس شورای اسلامی ارایه داده است.
وی افزود: از این میزان مبلغ 40 میلیارد تومان برای اجرای طرح های مقابله با بیابان زدایی در نظر گرفته شده است.
** اجرای مقابله با خشكیدگی درختان زاگرسی در 300 هزار هكتار
اورنگی گفت: در حال حاضر 300 هزار هكتار از طرح مقابله با خشكیدگی درختان زاگرسی دراستان های ایلام، كرمانشاه، فارس كه دارای آسیب بیشتری بودند، در اولویت برنامه ها قرار گرفت.
وی ادامه داد: با گذشت دو سال از اجرای اقداماتی همچون آبخیزداری، واكاری نهال، مراقبت و كاشت نهال و بارندگی مناسب وضعیت جنگل های زاگرسی از شرایط خوبی برخوردار است اما باید همچنان عملیات مقابله با خشكیدگی دختان بلوط اجرایی شود.
وی ادامه داد: در سال 90، مبلغ 18 میلیارد تومان از محل اعتبارات تملكی اختصاص یافت و در سال 91 نیز 18 میلیارد تومان دیگر باید اختصاص یابد كه تا شهریورماه سال 92 اختصاص می یابد.
** توسعه كشاورزی به حفظ و صیانت از منابع طبیعی بستگی دارد
رییس سازمان جنگل ها گفت: برای رونق و توسعه بخش كشاورزی باید منابع طبیعی حفظ و صیانت شود كه مدیریت این امر مهم برعهده وزارت جهاد كشاورزی است.
وی ادامه داد: در این راستا باید مدیریت بر عرصه های كشاورزی و منابع طبیعی به درستی هدایت شود تا منابع طبیعی با كمترین آسیب مواجه شود.
وی با بیان این كه امسال در راستای طرح توسعه كشاورزی 47 هزار هكتار اراضی واگذار شده ، افزود: به منظور حفظ و صیانت از منابع طبیعی، میزان واگذاری امسال نسبت به سالهای گذشته افزایش چندانی نداشته است.
اقتصام(4)**9186**1601
پيشنهاد ايران به يونسكو،
مركز آموزش منطقه اي منابع طبيعي و آبخيزداري در ايران ايجاد شود
۲۶ اسفند ۱۳۹۱، ۱۴:۵۹
کد خبر:
80586311
تهران - رييس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخيزداري گفت: ايران به دليل داشتن ظرفيت هاي مناسب، پيشنهاد ايجاد مركز آموزش منطقه اي منابع طبيعي و ابخيزداري را به سازمان يونسكو داده است .