بع گزارش ایرنا، تكیه بیگربیگی یكی از زیباترین بناهای ساخته شده استان كرمانشاه در دوره قاجار است كه مزین به كتیبه ها، تزیینات و آجركاری ها است كه نمایی چشم نواز را بوجود آورده و از لحاظ آیینه كاری در میان تكایای كرمانشاه بی نظیر است.
عمارت تكیه بیگلربیگی در بافت قدیمی شهر كرمانشاه، در محله قدیمی فیض آباد (خیابان مدرس) و در كوچه صارم الدوله در مقابل مسجد جامع شهر قرار دارد.
ساخت این تكیه در سال 1309 توسط 'عبدالله خان فراش باشی' ملقب به بیگلربیگی از مقامات مشهور كرمانشاه در دوره قاجاریه شروع و عملیات ساختمانی آن در سال 1315 به اتمام رسید.
تكیه بیگلربیگی دارای سه ورودی است كه ورودی اصلی آن در جبهه جنوب شرق قرار دارد و سر در این ورودی به وسیله مقرنسهای گچی و گچبریهای برجسته تزیین شده همچنین در دو طرف ورودی دو ردیف طاق نما دیده میشود.
پس از سر در ورودی فضای هشتی قرار دارد كه در دیوارههای این فضا، طاقچههایی ایجاد شده و سقف آن با رسم بندیهای آجری تزیین شده و پس از هشتی، دالان درازی قرار دارد كه به حیاط اصلی تكیه منتهی میشود، سقف دالان نیز با تزئینات مزین شده است.
ورودی دیگر تكیه بیگلربیگی از طریق كوچه بن بست جبهه شمالی است كه از طریق این ورودی میتوان به فضاهای مسكونی ضلع شمالی تكیه دسترسی پیدا كرد، تكیه بیگلربیگی دارای حیاط وسیعی است كه كف آن در حدود دو و نیم متر پایین تر از خیابان قرار دارد و در وسط حیاط حوض بزرگی دیده میشود كه این حیاط در ایام محرم انبوه عزاداران را در خود جای می دهد.
اطراف حیاط به وسیله فضاهای متعددی احاطه شده كه فضاهای بخشهای شرقی و جنوبی حیاط كاركرد مسكونی داشته و در بخش غربی نیز گنبد خانه حسینی قرار گرفته، بخش شرقی حیاط شامل فضاهای دو طبقه است، داخل هر یك از این اتاقها طاقچههای متعددی دیده میشود كه ارتفاع فضاهای طبقه دوم یك و نیم متر است و از این فضاها جهت انباری استفاده می شده است.
در ضلع شمال شرقی حیاط، مطبخ قرار دارد كه در ایام محرم جهت تهیه غذای عزاداران مورد استفاده قرار میگرفته، در این بخش مجموعهای از اتاقها قرار دارد كه بخش جنوبی حیاط نیز شامل چهارفضا است كه سه فضای آن دارای ارسی است، راه دسترسی به این فضاها از طریق پلكان سنگی داخل حیاط است.
در سال 1383 موزهای با عنوان خط و كتابت در تكیه بیگلربیگی افتتاح شد كه در آن، اسناد، مدارك، مستندات تاریخی و نسخ خطی نگهداری میشود و در معرض دید بازدیدكنندگان قرار گرفته علاوه بر این، موزه پارینهسنگی زاگرس كه تنها موزه پارینهسنگی خاورمیانه است نیز در این تكیه قرار دارد.
** تكیه معاون الملك بازمانده از سال 1320 هجری قمری
یكی دیگر از تكایای مهم و تاریخی كرمانشاه، تكیه معاون الملك است كه تاریخ احداث آن به سال 1320 هجری قمری یعنی به چیزی حدود 114 سال پیش باز می گردد.
تكیه معاون الملك توسط مرحوم 'حسین خان معیت الرعایا' با آئیینه كاری و گچبری های زیبا جهت برپایی مراسم مذهبی بنا نهاده شد.
این تكیه دارای یك گنبد و فاقد مناره می باشد كه بیشتر دیوارهای درونی بنا كاشی كاری شده و با تصاویری از پادشاهان، سرداران و بزرگان تزیین شده است.
تكیه معاون الملك از سه قسمت حسینیه، زینبیه و عباسیه تشكیل شده كه اگر از درب غربی ورود پیدا كنیم به حسینیه آن می رسیم، حسینیه ای كه دیوارهای اطراف آن منقش به وقایع خونبار حادثه عاشورا شده است.
در بخش میانی تكیه نیز زینبیه قرار دارد كه بصورت عمارت مسقف با حجره های متعدد ساخته شده و غرفه های فوقانی آن محل استقرار زنان شركت كننده در مراسم سوگواری بوده است.
پس از پیمودن دالانی كه بین حسینیه و زینبیه قرار دارد، به صحن وسیع عباسه می رسیم، كف حیاط عباسیه آجر فرش شده و دارای دو درب ورودی می باشد كه پس از پیمودن محل شیب دار، یكی به كوچه ایلخانی و دیگری به كوچه معاون الملك منتهی می شود.
تكایای بیگلر بیگی و معاون الملك همه ساله بویژه در ایام تعطیلات نوروزی پذیرای شمار انبوهی از گردشگران و مسافران است.ك/4
7458/9102
نگاهي به جاذبه هاي گردشگري كرمانشاه/
تكاياي بيگلربيگي و معاون الملك كرمانشاه اوج ظرافت و شاهكار هنري
۳ فروردین ۱۳۹۲، ۱۱:۴۰
کد خبر:
80591745
كرمانشاه - تكاياي بيگلربيگي و معاون الملك دو مكاني تاريخي كرمانشاه هستند كه اوج شاهكارهاي هنري را مي توان در آنها به وضح مشاهده كرد، تكايايي كه خاطرات بسيار قديمي و دور را براي آدمي زنده مي كند.