۵ فروردین ۱۳۹۲، ۲۱:۳۰
کد خبر: 80593376
T T
۰ نفر
روستاي 'گليان شيروان پذيراي شمار بسياري از گردشگران است

شيروان - روستاي گردشگري 'گليان' در 23 كيلومتري جنوب شيروان از مناطق ديدني اين شهرستان و استان خراسان شمالي است كه هرساله شمار زيادي از طبيعت دوستان و گردشگران از آن ديدن مي كنند.

به گزارش ایرنا این روستا 400 خانواری با بیش از دو هزار نفر جمعیت از شمال به روستای 'ملاباقر' و از جنوب به روستاهای 'استخری' و 'بلغان' محدود می شود كه مردم آن به زبان فارسی تكلم می كنند.

این روستای زیبا كه در ایام دفاع مقدس نیز نقشی كم نظیر داشته است 20 شهید، 40 جانباز، یك آزاده و سه جاویدالاثر را تقدیم انقلاب اسلامی كرده است.

گلیان از روستاهای بسیار قدیمی شیروان است كه روزگاری مركز حكومت 'پایین ولایت' و از اماكن مشهور این خطه بوده است.

وجود بیش از 10 كارگاه پرورش ماهی در این روستای زیبا به لحاظ اشتغال زایی و نیز جذب گردشگر، سهم بسزایی دارد كه علاوه بر طبیعت زیبا، می تواند جاذبه ای برای گردشگران به این منطقه باشد.

جریان رودخانه پرآب و دایمی و استقرار استخرهای پرورش ماهی در این روستا و نیز بقعه تاریخی و زیارتی 'باباتوكل' از دیگر دیدنی های این روستا است.

این روستا در دره سختی واقع شده كه راست و چپ دره كه طرف مشرق و مغرب است كوههایی بلند دارد كه همچون دیواری عمود از سنگ برآمده است و نه انسان كه هیچ حیوانی جز پرنده نمی تواند از دو طرف كوه بالا رود.

سمت جنوب این دره قلعه چهار برجی بنا كرده اند كه به قلعه 'موسی خان' معروف است كه قلعه دهنه را كه از سمت كوه و اسفراین می آمده حفظ و نگهبانی می كرده است.

گلیان پیش تر هفت حمام داشته كه آثاری از آن حمام ها باقی ست و در بعضی از قباله ها و اسناد قدیمی بجنورد، مانه و سملقان و حتی اسفراین را از توابع جلیان (گلیان) عنوان كرده اند.

در گلیان مقبره و بقعه معتبری وجود دارد كه به 'باباتوكل'‌معروف است و وسعت بقعه شش متر در شش متر و ارتفاع آن تا زیر تاق هشت ذرع است كه بنای آن از سنگ و گچ بوده و قبه آن از آجر و صندوق چوبی منبتی داشته كه در یكی از زلزله ها خرد شده است.

صورت قبر به ارتفاع سه چارك باقی است و گویا بابا توكل از مشایخ و عرفای عصر خود بوده است.

در شمال قبر باباتوكل، امیر شمس الدین محمدبن امیر نظام الدین ولی بیك مدفون بوده كه اهالی سنگ قبر او را از زیر آوار قبه بقعه خرابه بیرون آورده و بر مزار قبر بابا توكل نصب كرده اند.

یكی از پژوهشگران فرهنگ شیروان می گوید: اقتصاد گلیان در مرحله اول بر كشاورزی و باغداری و مرحله دوم بر دامداری متكی است و محصولات عمده آن گندم، جو، كشمش، پیاز، سیب زمینی و گردو است.

به گفته 'محمداسماعیل مقیمی' اخیرا یك موسسه پرورش ماهی قزل آلا نیز در این روستا راه اندازی شده كه قسمتی از گوشت مصرفی مردم شهر شیروان و نیز این روستا را تامین می كند.

وی افزود: مردم گلیان افرادی متدین، مومن و بسیار زحمتكش هستند كه صنایع دستی آن نیز قالیبافی و گلیم بافی است كه در چندین كارگاه به دست هنرمندان گلیانی آماده سازی و برای پرداخت نهایی به مشهد ارسال می شود.

وی گفت: روستای گلیان با توجه به مناظر زیبای طبیعی و چشمه سارهای فراوان و رودخانه خروشان و باغ های پردرخت و النگ زارهایش یكی از مناطق ییلاقی و گردشگاه های دیدنی شیروان محسوب می شود.

مقیمی تصریح كرد: روستای تاریخی و گردشگری و دیدنی گلیان حتی در سال 1300 قمری شاه قاجار را نیز مجذوب خود كرده كه وی در سفرنامه خود آورده است كه این روستا دارای چشمه های متعدد، باغ های فراوان و سرسبز و درختان گردو بسیار است.

وی اظهار كردا: گلیان در سال های 1298 تا 1299 شمسی مركز عملیات خدو سردار بود او در ابتدای مخالفتش با دولت مركزی ایران كه از طرف روس ها حمایت می شد اهداف حكومت دهقانی داشت اما به مرور از مسیر اصلی فعالیت خود منحرف شده بود كه هنوز هم قسمتی از سنگرهای مستحكم خدو سردار را در قلل مرتفع كوه ها خواهید كه در آن زمان به وسیله تلفن از سنگرها با یكدیگر تماس می گرفتند.

گلیان در حال حاضر دارای امكانات راه شوسه، سرویس منظم ایاب و ذهاب، برق، مركز خدمات درمانی، خانه بهداشت، دو باب دبستان، مدرسه راهنمایی، مهد كودك، تلفن، پست بانك، پاسگاه ژاندارمری، مسجد، حمام، مركز شركت تعاونی، نانوایی، آسیاب و چندین مغازه و شورای ده است.

زیارتگاه اهالی این روستا مقبره باباتوكل گلیانی است كه مورد اعتقاد مردم است و از دیگر آثار تاریخی این روستا می توان به غار كافر قلعه و گبرخانه اشاره كرد. ك/3

7186/626