عباس سحاب جغرافیدان و بنیانگذار دانش نقشهنگاری به شیوه نوین در سوم دی 1300 هجری خورشیدی در روستای فم واقع در تفرش دیده به جهان گشود.
پدر وی ابوالقاسم سحاب از دانشوران به نام زمان خویش بود و آثار زیادی در زمینههای تاریخی، جغرافیایی، دینی، فرهنگی و هنری از وی به یادگار مانده است وی همچنین ریاست معارف ولایت ثلاث (ملایر، نهاوند، تویسركان) را نیز بر عهده داشت. با توجه به تبحر پدر در امر جغرافیا و نقشه نگاری می توان گفت او از كودكی با این علم زندگی می كرد.
عباس سحاب از همان دوران كودكی به هنر عشق می ورزید و اوقات خویش را با نقاشی سپری می كرد. تحصیلات متوسطه و دانشگاهی خود را در رشته هنرهای زیبا با موفقیت به پایان رساند و در حالی كه نقشهنگاری متبحر بود، نخستین موسسه جغرافیایی و كارتوگرافی (نقشه نگاری) را در سال 1315 در ایران بنیان نهاد و نام وی به عنوان بنیانگذار دانش نقشه نگاری به شیوه نوین نیز در ایران مطرح است. وی همچنین یكی از آخرین بازماندگان نسل نقشه نگاران قدیمی و صاحب سبك در جهان است.
او كه از زمان تحصیل، بیشتر اوقات خود را صرف ترسیم، تولید، تكثیر و چاپ نقشه و رواج كاربرد آن در جامعه میكرد؛ پس از بررسی و سفر به حدود 30 هزار شهر و روستا، اقدام به تهیه و ترسیم نقشه مناطق گوناگون كرد و موفق شد تا نقشههای استانهای تهران، اصفهان، مازندران را ترسیم نماید.
وی همچنین توانست با همراهی موسسه كلمبوس آلمان در سال 1334، كره جغرافیایی را به خط و زبان فارسی تهیه كند. همچنین نقشههای كشورهای خاورمیانه مانند افغانستان، پاكستان، تركیه، عراق، عربستان و كویت را با كیفیتی مطلوب ترسیم كرد.
وی با تنظیم نقشههای تاریخی ایران در ادوار گوناگون از سلسله هخامنشیان تا دوره زندیه، این نقشه های تاریخی را نیز به چاپ رساند.
استاد سحاب كه به عنوان یكی از مشاهیر بزرگ در عرصه جغرافیا مطرح است، آثار زیادی از خود به یادگار گذاشته و مولف و ناشر صدها اطلس و نقشه جغرافیایی و كارهای پژوهشی در حوزه جغرافیا است؛ یكی از مهمترین این آثار، اثری در 20 جلد با عنوان اطلس چهارده قرن هنر اسلامی به دو زبان فارسی و انگلیسی است كه تنها جلد دوم آن با عنوان، 'هنر خوشنویسی، از آغاز تا امروز' در سال 1381 چاپ و منتشر شد.
استاد سحاب از اعضای فعال انجمن جهانی كارتوگرافی (I.C.A.) بود و با شركت در بیشتر همایشهای جهانی كه در كشورهای گوناگون برگزار می شد بر تجربیات خود می افزود.
عباس سحاب همچنین با گردآوری منابع و كتاب های فراوان و مختلف در كتابخانه جغرافیایی سحاب كه یادگار پدرش بود تمام همت خویش را جهت هر چه غنیتر این مركز به كار بست. در این كتابخانه تخصصی هم اكنون بیش از چندین هزار جلد كتاب و تقریباً به همین اندازه نشریات ادواری جغرافیا و نیز بیش از 20 هزار عنوان نقشه از ایران و جهان جمع آوری شده است.
عباس سحاب با پشتكار و خلاقیت بی نظیر خود در آفرینش آثار مختلف جغرافیایی، عنوان پدر علم جغرافیای ایران را از آن خویش كرد و سرانجام پس ازهشت دهه حضور در فضای علم جغرافیا و خدمت به این عرصه از دانش و علم این مرزو بوم در 14 فروردین 1379، به دیدار حق شتافت.
اطلاع**2059**9131
گروه اسناد و اطلاع رساني - چهاردهم فروردين يادآور كوچ عباس سحاب؛ يكي ديگر از اهالي علم و دانش ايران است دانشمندي نام آشنا در عرصه جغرافيا كه با تلاش و كوشش بي وقفه خود، پدر جغرافيا و كارتوگرافي نوين ايران لقب گرفت.