۲۱ فروردین ۱۳۹۲، ۱۷:۵۹
کد خبر: 80609281
T T
۰ نفر

جريان زندگي از روي خط برجسته هاي كاغذ لمس مي شود

۲۱ فروردین ۱۳۹۲، ۱۷:۵۹
کد خبر: 80609281
جريان زندگي از روي خط برجسته هاي كاغذ لمس مي شود

ايران سپيد، عنوان نخستين روزنامه ويژه نابينايان به خط بريل در ايران است كه گرداندگان اين مجموعه از آن به عنوان نخستين و تنها روزنامه بريل دنيا ياد مي كنند.

این نشریه هم اكنون با حدود 17 سال انتشار پیگیر و بی وقفه در سطح كشور، جای خاصی میان قشر نابینا و كم بینای ایران گشوده و به تنهایی بار رسانه ای و مطبوعاتی این قشر از هموطنان روشندل را به دوش می كشد.

هرچند ایران سپید در میان جامعه آماری بیش از 700 هزار نفری نابینایان و كم بینایان كشور تنها رسانه ملی به شمار می رود اما طی این مدت توانسته با افزایش صفحات روزنامه از 12 به 20 صفحه و تنوع مطالب و صفحات ویژه تا حد زیادی پاسخگوی نیاز خبری و انعكاس نیاز ها و توانمندی های روشندلان كشور باشد.

مدیر مسوول روزنامه ایران سپید اعتقاد دارد ممكن است حجم مطالب و شمارگان ایران سپید نسبت به جمعیت هدف، نیاز و دغدغه های آنان كم و اندك باشد اما هنگامی كه نابینایان می بینند گروهی در این روزنامه برای آنها قلم زده و صدای آنها هم شنیده می شود ،حس زیبایی درون نابینایان زنده می شود.

ایران سپید شاید در نخستین مشاهده فقط خط برجسته هایی نقطه ای شكل روی تن سپید كاغذ به نظر بیاید اما نحوه تولید ، چاپ و توزیع این روزنامه سوالات زیادی را در ذهن متجلی می سازد و شرح آن داستان طویلی است كه به سادگی ظاهر نمی شود.

'علی رضا محمد بیگی ' مدیر مسوول این نشریه با كوله باری از تجربه حدود یك ماه است كه این مسوولیت خطیر را برعهده گرفته است.

محمد بیگی، كارشناس ارشد رشته زبان و ادبیات فارسی كه حدود 22 سال در آموزش و پرورش در مقاطع دبیرستان و پیش دانشگاهی مدارس معمولی تدریس كرد و دو سال اخیر این تدریس را در مدارس نابینایان مشغول بوده است.

وی یك سال سابقه سردبیری دو نشریه داخلی در آموزش و پرورش و یك سال نشریه سلحشوران اسلام مجتمع ایثارگران را بر عهده داشت و از سال 83 تاكنون هم در هفته نامه هزاره سوم كه به صورت بینایی وهم نابینایی (بریل) منتشر می شود مدیر مسوول و همزمان با آن مدیرمسوولی روزنامه ایران سپید را هم بر عهده دارد.

محمد بیگی در خصوص علاقه مندی اش به كار در مطبوعات و ورود به دنیای رسانه می گوید: رشته زبان و ادبیات فارسی بی ارتباط با مقوله كار فرهنگی و رسانه ای نیست، در دوره دانشجویی هم گاهی اوقات مطلب یا شعر نیز می نوشتم.از طرفی ، دنیای مطبوعات همواره تازه و پویاست.

برخی مشاغل شاید بعد از مدتی تكراری شوند ولی دنیای خبر و رسانه این گونه نیست و این موضوع كاملا منطبق با روحیه ی من است كه علاقه ای به انجام كارهای تكراری ندارم.

مدیر مسوول نشریه ایران سپید ادامه می دهد: هیچ گاه شخصی كه در عرصه رسانه كار می كند چنین احساسی ندارد كه كار امروز با روز گذشته اش یكسان است ،این شغل هیجان خاصی دارد و همین موضوع مرا به سوی خود كشاند.

محمد بیگی با تایید اینكه ایران سپید تنها روزنامه بریل درایران و جهان است و به صورت سراسری عرضه می شود می افزاید: ممكن است روزنامه بریل دیگری در نقطه ای از جهان باشد اما آن نشریه به صورت محلی عرضه می شود در حالی كه ایران سپید یك نشریه ملی است و سطح توزیع آن در سراسر كشور است.

وی افزود: در كشورما نیز 4 و 5 نشریه از جمله هفته نامه ، ماهنامه و فصل نامه داریم كه به صورت بریل منتشر می شود ولی ایران سپید نخستین و تنها روزنامه بریل ایران است.

محمد بیگی درباره وجود توجه كشورها به توسعه در همه بخش ها ولی روزنامه بریل دیگری در جهان وجود ندارد می گوید: اصولا گروهی از كشور ها همچنان از امكان چاپ و نشر به شكل بریل برخوردار نیستند و گروهی دیگر هم كه جز كشور های پیشرفته محسوب می شوند از فناوری های مناسب سازی شده صوتی برای نابینایان برخوردارند كه شاید نیازی به توسعه روزنامه های بریل ندیدند.

وی به عنوان مثال بیان می كند: در زبان هایی مانند انگلیسی ، فرانسه و آلمانی كه حروف منفكی دارند به راحتی می توان از طریق تكنولوژی های جدید بصورت صوتی از تمام اطلاعات روز دنیای سایبر و سایت های مختلف بهره برد ولی در كشور ما با توجه به نبود چنین امكاناتی در همه نقاط كشور و تنوع قومیت ، زبان و لهجه های مختلف امكان اینكه تمامی نابینایان از طریق دنیای سایبر اطلاعات را به شكل صوتی یا بریل بوسیله تجهیزات و چاپگر های مخصوص دریافت كنند وجود ندارد به همین دلیل بخشی از اطلاع رسانی این قشر از طریق روزنامه مكتوب در اختیار آنان قرار می گیرد.

مدیر مسوول نشریه ایران سپید درباره اینكه آیا فناوری های جدید در ادامه جای نشریات بریل را در دنیای نابینایان خواهد گرفت می گوید: حتی اگر همانند كشورهای پیشرفته امكان استفاده ازدنیای سایبربه اشكال مختلف فراهم شود فناوریهای جدید بازهم نمی توانند جایگزین نشریه مكتوب شوند زیرا همانطور كه شاهدیم با وجود آنكه امكان تحقیق و جستجوی اطلاعات از طریق یك كلیك در دنیای اینترنت و بانك های اطلاعاتی فراهم است ، با این حال كتابخانه های مهم و مكتوب جایگاه خود را در دنیا همچنان حفظ كرده اند.

محمد بیگی بیان می كند: نحوه مطالعه و قابلیت آرشیو روزنامه و نشریات مكتوب متمایز از اشكال دیگر است ، نشریات مكتوب بریل نیاز اطلاع رسانی نابینا را در هر لحظه چه در تاریكی مطلق و نبود امكانات نظیر برق و رایانه و چه در هنگام سفر و درون هر وسیله نقلیه ای فراهم می كند.

وی با بیان اینكه مسوولان باید در زمینه فراهم آوردن امكانات ویژه و فناوری های روز برای نابینایان تلاش كنند افزود: نشریات بریل نه تنها در گذر زمان جایگاه خود را از دست نمی دهند بلكه حلقه اتصال تمامی نابینایان از قومیت های گوناگون و رشته ها و سطوح تحصیلی مختلف هستند.

مدیرمسوول نشریه ایران سپید درباره این سوال كه تا چه حد میان جامعه نابینای كشور به عنوان یك منبع خبری، مورد ارجاع ، پذیرفته شده و تاثیر گذار است می گوید: در نرم جهانی به طور متوسط یك درصد از جمعیت جهان را جامعه نابینایان تشكیل می دهند كه اگر این آمار را مد نظر قرار دهیم با توجه به جمعیت 77 میلیونی كشور بیش از 700 هزار نابینا یا كم بینا خواهیم داشت.

محمد بیگی افزود: در این مطالعه جمعیت نابینا به كم بینا یك به چهار در نظر گرفته شده یعنی از هر 4 نابینا و كم بینا یك نفر نابینای مطلق و سه نفر كم بینا در درجات مختلف بینایی هستند كه برخی از این كم بینایان بریل خوان هستند و برخی با امكانات ویژه ای نظیر ذره بین و غیره ، به دشواری توانایی خواندن به صورت بینایی را دارند كه جمعیت هدف ما نابینایان و كم بینایان بریل خوان هستند.

وی گفت: تمامی شمارگان روزنامه ایران سپید به صورت اشتراك به نقاط مختلف ارسال می شود و هیچ نسخه ای از نشریه بر روی دكه های مطبوعات نمی رود و روزنامه برگشتی به مفهوم عام آن طور كه تمامی مطبوعات مطرح است نداریم و تیراژ چند هزار نسخه ای روزنامه ایران سپید هم جمعیت قابل توجهی از جامعه هدف ما را تحت پوشش قرار می دهد.

محمد بیگی تصریح كرد: ویژگی جالبی كه نابینایان دارند این است كه اگر نشریه ای به دست یك نفر برسد اخبار آن را به سرعت به یكدیگر اطلاع می دهند ، این مورد در دنیای بینا ها به این شكل دیده نمی شود.

وی درباره اینكه با وجود رادیو و تلوزیون كه كسب اخبار و اطلاعات از طریق آنها سهل الوصول تر است باز هم ایران سپید مورد استقبال نابینایان كشور است ، می گوید: مشتركان ما در این مدت دلبستگی خاصی به این روزنامه پیدا كرده اند بطوری كه اگر یك روز نشریه به دست آنها نرسد ، پیگیر ماجرا خواهند بود.

مدیرمسوول نشریه ایران سپید افزود: نابینایان ممكن است از طریق شبكه های مختلف رادیو وتلوزیون اطلاعات خیلی بیشتری بدست آورند اما سهم ایران سپید درسبد فرهنگی زندگی نابینایان بسیار ویژه است.

وی گفت: نابینایان از اینكه برای خواندن این روزنامه وقت می گذارند لذت می برند ، شاید كل اخبار ما را یك گوینده اخبار ظرف 10 دقیقه در شبكه های رادیو و تلوزیون بخواند ولی این نشریه در گوشه و كنار كشور هر جا به دست نابینایی برسد حس عجیبی درون او زنده می كند ، اینكه كسانی هستند كه برای او قلم می زنند و همین حس زیباست و از طرفی وقتی نابینا می بیند خواسته ونیازهای او ازطریق این روزنامه شنیده و منعكس شده رضایت خاطر او جلب می شود.

مدیر مسوول نشریه ایران سپید ادامه داد: یكی از برنامه های دیگر ما این است كه مطالب ایران سپید را در صفحات بینایی نشریات دیگر موسسه بازتاب دهیم تا افراد دیگر هم از آنها آگاهی یابند زیرا خواسته های نابینایان دیگر فقط مسایل شخصی و نیاز های روزمره نیست آنها به دنبال جایگاه ویژه ای در كنار سایر اقشار جامعه برای ساخت كشور و پیشبرد اهداف عالیه هستند و می خواهند در معادلات سیاسی تاثیرگذار و تصمیم ساز باشند.

محمد بیگی درباره اینكه چه میزان از جمعیت نابینا و كم بینای كشور با خط بریل آشنایی دارند و در حقیقت مخاطبان نشریه ایران سپید هستند اظهار داشت: در كشور به ویژه بعد از انقلاب به علم و سواد آموزی توجه ویژه ای شد و جمعیت نابینایان هم مستثنی از این قاعده نبودند.

وی گفت: با توجه به اینكه كارشناس نابینایان در آموزش و پرورش تهران بوده ام به ضرس قاطع می گویم میانگین باسوادان در قشر نابینا به رغم محدودیت های بینایی و دسترسی كمتر به امكانات آموزشی از میانگین كشوری بالاتر است، این موضوع هم دلایل مختلفی دارد، به عنوان مثال اشتغال برای آنها در جایگاه های دیگر تعریف نشده و به نوعی تنها راه رسیدن به شغل دلخواه از مسیر رسیدن به درجات عالی تحصیلی است.

محمد بیگی درباره آشنایی هرنابینای باسواد با خط بریل گفت: در طول هشت سال جنگ تحمیلی بیش از 800 رزمنده ایرانی از ناحیه هر دو چشم جانباز شدند و توانایی دید خود را از دست دادند اصولا كسانی كه در سن بالا نابینا می شوند كمتر به سراغ فراگیری خط بریل می روند و یا كسانی كه از فناوری های جدیدی كمك می گیرند اقبال كمتری به این موضوع دارند. با این حال جمعیت قابل توجهی از نابینایان و كم بینایان با خط بریل آشنایی دارند حال اینكه فقط صرف آشنایی است و یا كاملا مسلط به خط بریل هستند در میان افراد مختلف یكسان نیست.

وی بیان اینكه خودش نیز درسنین بالا ودرحدود 20 سالگی نابینا شده است افزود: هم اكنون با تمرین و ممارست سرعت خواندنم تقریبا به سطح متوسط رسیده است ، هر چند هنوز هم با وجود این تلاش ها سرعت خواندن ام به سرعت كسانی كه مادرزاد نابینا هستند و از كودكی به فراگیری بریل روی آوردند نرسیده است اما در كل سرعت بریل خوانی نسبت به خواندن بینایی كمتر است.

محمد بیگی درباره خط بریل و نحوه نگارش با آن می گوید: حروف خط بریل در قالب شش نقطه تعریف می شود، نقاطی كه از این بین برجسته شود بصورت قراردادی در هر زبانی و و با توجه به شرایط خاص هر كشوری یك حرف بینایی منظورشده است.

به عنوان مثال اگرنقطه یك و چهار در فارسی برجسته شود حرف چ را نشان می دهد در حالی كه همین نقاط در انگلیسی حرف سی انگلیسی را نشان می دهد اعداد تقریبا در همه زبان ها یكی است، حركات در بینایی بالا و پایین حروف قرار می گیرد درحالی كه در بریل در كنار حروف قرار می گیرد مثلا نقطه دو حركت فتحه در بریل است.

مدیرمسوول نشریه ایران سپید ادامه داد: عمده سختی در راه یادگیری بریل لمس آن است كه نابینا با تمرین و تقویت سلول های عصبی سر انگشتان به این خط تسلط می یابد كه البته این مهارت نیاز به تمركز بالا و قدری صبوری دارد .

محمد بیگی تصریح كرد: افراد بینا هم در صورت آشنایی با حروف می توانند با چشم هم این خط را بخوانند، در خط بریل، ما فارسی را هم ازچپ به راست می خوانیم ، البته این حروف از پشت صفحه توسط قلم مخصوص از راست به چپ نوشته می شود،صفحات روزنامه ایران سپد پشت و رو است و محل درج حروف به نحوی تنظیم می شود كه برجستگی های در دو طرف روی هم قرار نمی گیرد.

وی گفت: سرعت خواندن خط بریل پایین تر از خطوط بینایی است ولی این موضوع به حدی نیست كه اثر نامطلوبی در روند خواندن ایجاد كند،بااین وجود خط بریل حجم زیادی می گیرد و امكان آن نیست كه تمام مطالب یك روزنامه بینایی بصورت بریل منتشر شود به همین دلیل معمولا بخش های مهم مطالب نشریات بینایی كه به صورت مستقیم یا غیر مستقیم به نابینایان مربوط می شود به صورت بریل منتشر می شود.

محمد بیگی تصریح كرد: در این روزنامه معمولا اخبار جدید را با یك ستاره و یا خط تیره در سر خط مشخص می شود و خبرها معمولا همراه با تیتر وچكیده مطلب در ادامه آن ارایه می شود.

وی افزود: اندازه فونت از دید بینایی نشانگر اهمیت خبر است ولی در دنیای نابینایان بزرگی و كوچكی اهمیت ندارد بلكه پرداختن و نپرداختن به یك موضوع حائز اهمیت و توجه است.

محمد بیگی درباره موضوعات و مطالب مندرج در ایران سپید و طراحی صفحه نخست یك روزنامه بریل چنین می گوید: صفحه نخست همانند روزنامه های معمولی است و این صفحه در برگیرنده تیترهای مهم روزنامه ، شناسنامه آن و گاهی آگهی های تبلیغاتی است.

وی افزود: صفحه دو و سه روزنامه به عنوان بخش سیاسی ایران سپید تعریف شده كه شامل اخبار داخلی، اخبار بین الملل و گاهی اوقات آموزش های لازم برای ارتقا دانش و اطلاعات سیاسی نابینایان است.

محمد بیگی تصریح كرد: صفحه های چهار و پنج سرویس اجتماعی است كه اخبار كوتاه اجتماعی و آنچه كه در سطح اجتماع برای همزیستی نابینایان در كنار سایر شهروندان مفید است را شامل می شود.

وی ادامه داد: صفحه های شش و هفت بخش اقتصادی روزنامه است كه در این صفحه ها اخبار كوتاه اقتصادی در كنار آموزش های لازم درزمینه مسایل اقتصادی و مالی از جمله قوانین بورس وغیره ارایه می شود.

وی بیان كرد: بخش فرهنگ و هنر شامل صفحه های هشت و نه در كنار اخبار فرهنگی و هنری در روزهای مختلف موضوعات مختلف فرهنگی مثل شعر، داستان، سینما و موسیقی و به صورت تخصصی برای مخاطبان منتشر می شود.

محمد بیگی گفت: صفحه های 10 و 11 مربوط به بخش بانك وبیمه و صنعت است كه علاوه بر آخرین اخبار این حوزه ها اطلاعاتی نیز درباره قوانین و مقرارت این بخش ها از جمله قانون چك ارایه می شود.

وی افزود: در بخش ایرانشناسی روزنامه،موضوعات مختلف گردشگری كشور و جاذبه های ایران باستان كه شامل صفحه های 12 و 13 روزنامه است و در صفحه های 14 و 15 در روزهای زوج به دانش و فناوری و در روز های فرد به بهداشت و سلامت اختصاص دارد.

به ترتیب ، روزهای شنبه دانش بومی و دستیابی كشور به فناوری های جدید، دو شنبه ها تكنولوژی ها و نرم افزار ها مربوط به موضوع نابینایی و هر آنچه در حوزه تكنولوژی به كمك نابینایان می آید وچهارشنبه ها هم آخرین اخبار از فناوری های روز دنیا در این صفحات منتشر می شود.

وی در خصوص بخش حوزه بهداشت افزود: در حوزه بهداشت و سلامت هم یكشنبه ها، روز سلامت جسم و روح است، سه شنبه ها به دانش چشم پزشكی اختصاص دارد و پنجشنبه ها هم مختص طب سنتی است.صفحه 16 و 17 نشریه نیز در روز های زوج ، ورزشی و روز های فرد مربوط به حوادث است.

وی با بیان اینكه ما در انتشار اخبار حوادث به دنبال سیاه نمایی نیستیم در خصوص رویكردها می گوید: رویكرد ما به این موضوع پرداختن به حوادث شیرین و روحیه بخش است و اگر گاهی هم حوادث تلخ درج می شود عبرت انگیز بودن آن برای مخاطب مد نظر بوده است.

محمد بیگی در بخش دیگری از سخنانش به صفحات 18 و 19 اشاره كرد كه مربوط به اطلاع رسانی است و در ادامه گفت:‌ در این بخش از جمله اطلاعیه های خود روزنامه ایران سپید نظیر حق اشتراك ، طرح مسابقات و یا اطلاعیه تشكل های ذیربط منتشر می شود.

به گفته وی صفحه 20 ایران سپید به مناسبت های روزهای شمسی ، قمری و میلادی و یا به عبارتی به مناسبت های بین المللی ، مذهبی و میهنی اختصاص دارد.

وی گفت: احیانا برای افراد بینایی كه نشریه به دست آنها می رسد ، در صفحه نخست و آخر به صورت بینایی یك سری اطلاعات از شناسنامه روزنامه و همچنین آموزش حروف خط بریل به زبان فارسی و لاتین قرار داده شده تا اعضای خانواده و افرادی كه احتمالا نشریه را می بینند و علاقه مند به یادگیری خط بریل هستند تا حدودی با آن آشنا شوند.

وی در پاسخ به این سوال كه آیا برای اخبار روزنامه سایتی هم طراحی شده است ؟ گفت:

بله این سایت بصورت آزمایشی كار خود را آغاز كرده و به زودی به طور رسمی راه اندازی خواهد شد.

تمام اخبار روزنامه همان روز دراین پایگاه اطلاع رسانی قرار داده می شود . مخاطبان این سایت دو دسته هستند ؛ دسته نخست خود نابینایان تا از طریق فناوری های صوتی ، رایانه ای و تجهیزات بریل از این مطالب استفاده می كنند. دسته دوم مخاطبان ، افراد علاقه مند به دنیای نابینایان و مطالبی كه درباره آنها نگاشته می شود، هستند.

وی در این خصوص كه چه میزان از اخبار ایران سپید تولیدی است و بوسیله اعضای تحریریه تهیه می شود ؟ گفت: پیشتر میزان اخبار تولیدی ایران سپید كمتر از 50 درصد كل اخبار و مطالب روزنامه بود اما با افزودن به تعداد اعضای تحریریه هم اكنون بیش از 70 درصد مطالب ما تولیدی است.

وی درباره خبرنگاران هم گفت: ‌خبرنگاران ما با مراكزی نظیر بهزیستی ، شهرداری ، مجلس شورای اسلامی و هیات دولت و غیره در ارتباطند و گاه اخبار را به صورت تلفنی و گاهی حضوری به تحریریه روزنامه می رسانند.

از محمد بیگی سوال شد كه روند تولید خبر در ایران سپید چگونه است و آیا مطالب را خود خبرنگاران به صورت بریل درمی آورند ؟ كه وی در پاسخ جواب داد : البته هر نابینایی با استفاده از امكانات حداقلی نظیر لوح و قلم مخصوص قادر به نگارش به خط بریل است و دستگاه های تایپ دستی با عنوان 'پركینز ' هم برای این منظور استفاده می شود.

وی در عین حال به این مساله نیز اشاره كرد كه البته نابیناها هم معمولا مشكلی در استفاده از كیبورد رایانه برای نگارش به نرم افزار نوشتاری 'word' ندارند و خبرنگاران هم معمولا اخبار خود را به این ترتیب تایپ كرده و سپس آن را برای دبیر سرویس ارسال می كنند.

وی در پاسخ به این سوال كه دبیران مطالب را چگونه دریافت می كنند گفت:‌ دبیران مطالب را از طریق نرم افزار به صورت صوتی می شنوند و تصحیح نهایی روی مطالب صورت می گیرد . پس از آن با دستگاهی با عنوان 'برجسته نگار' مطالب به شكل بریل در آمده و از لحاظ رسم الخط بررسی و اشكالات ان برطرف می شود. در نهایت مطالب روزنامه برای چاپخانه ارسال و به چاپ انبوه می رسد.

وی در ادامه گفت:‌پس از چاپ، محموله های ایران سپید به صورت هوایی یا زمینی به مراكز شهرستان ها انتقال داده شده و با هماهنگی اداره پست تحویل نابینایان می شود.

از وی سوال شد كه آیا چاپ نشریه به صورت سوزنی و برجسته مشكلی به لحاظ محو شدن خطوط بریل بر اثر سنگینی محموله های پستی و یا هنگام آرشیو كردن ایجاد نمی كند ؟

مدیر مسوول روزناهم ایران سپید جواب داد:‌اول انكه گرماژ كاغذ های ایران سپید بیشتر از كاغذ سایر مطبوعات است و ضخامت بیشتر كاغذ این مساله را تا حدی جبران می سازد.

در وهله بعد این موضوع نیازمند فرهنگ سازی بخصوص در اداره پست است كه ماموران از گذاشتن محموله های سنگین روی بسته های ایران سپید اجتناب كنند.

محمد بیگی در اضافه كرد : بر روی صفحات رویی ایران سپید به صورت بینایی نگاشته شده 'پستچی عزیز از گذاشتن محموله سنگین بر روی بسته های روزنامه ایران سپید خود داری كنید و در ارسال به موقع روزنامه كوشا باشید'.درمورد بایگانی كردن هم چنانچه ایران سپید به صورت عمودی در بایگانی حفظ شود فشار كمتری روی برجستگی های حروف بریل وارد خواهد شد.

وی در خصوص این سوال كه ' با توجه به اینكه ایران سپید باید در نقاط مختلف كشور به نابینایان تحویل داده شود، آیا این اقدام به موقع انجام می شود؟' گفت: با توجه به آنكه اخبار روزنامه مختص به رویداد های همان روز است واگر از تاریخ آن بگذرد خبر در اصطلاح مطبوعات سوخت می شود باید تحویل ایران سپید به موقع انجام شود لیكن از آنجا كه ارسال روزنامه از طریق پست عادی صورت می گیرد روزنامه ای كه امروز چاپ می شود معمولا فردای آن روز در تهران و شهرستان های نزدیك توزیع می شود وتحویل آن در نقاط دورتر معمولا سه روز زمان می برد.

وی افزود: بنابراین یا اخبار ما باید به صورت هفتگی چاپ شود كه آن وقت نام آن روزنامه نیست ویا اینكه توزیع از طریق پست پیشتاز انجام شود كه روزنامه به موقع به دست مخاطبان برسد.

وی در ارتباط با این موضوع كه روزنامه ایران سپید تا چه میزان از اشتراك و فروش نسخ روزنامه كسب درآمد دارد ؟ گفت:‌در گذشته نشریه كاملا بصورت رایگان در اختیار مشتركان قرار می گرفت. هم اكنون هم بخش عمده ای از كار به همین منوال انجام می شود.

مدیرمسوول روزنامه ایران سپید افزود:باتوجه به بالا رفتن هزینه ها وافزایش تعداد صفحات، ما به دنبال این هستیم كه بخشی از هزینه ها را از طریق حق اشتراك جبران سازیم به حدی كه هم به نابینایان فشار نیاید و هم اینكه نشریه به دست خوانندگان واقعی و مشتركان فعال برسد.

وی گفت: در زمان حاضر قیمت روزنامه روی جلد دوهزارتومان است كه این مبلغ تنها هزینه روزنامه از تحریریه تا چاپ است .با این وجود ما از مشتركان 200 تومان می گیریم . البته پس از چاپ تا مرحله توزیع و رسیدن نشریه به دست نابینایان هزینه های دیگری هم به موسسه فرهنگی مطبوعاتی ایران وارد می شود كه اگر بخواهیم آنها را هم در نظر بگیریم قیمت هر نسخه ایران سپید تا چهار هزار تومان افزایش می یابد و لذا 200 تومان حق اشتراك فعلی تنها پنج درصد از هزینه های واقعی روزنامه است.

این مقام مسوول در روزنامه ایران سپید در خصوص اینكه چه موضوعاتی در آگهی ها و تبلیغات روزنامه بریل درج می شود ؟ و درج آگهی ها چگونه است ؟ گفت : ‌پیش تر تمامی آگهی ها به صورت رایگان در روزنامه درج می شد با این استدلال كه ایران سپید رسانه ملی ویژه است و متعلق به مخاطبان و تك تك نابینایان و كم بینایان بریل خوان است. اما وقتی آگهی ها رایگان و فضای چاپ هم محدود باشد ممكن است این ذهنیت ایجاد شود كه این امتیاز مختص به افراد محدودی است و لذا برای جلوگیری از تبعیض و تحقق عدالت تعرفه های خاصی برای درج آگهی در ایران سپید منظور شد.

وی توضیح داد: درج آگهی برای افراد نابینا تا سه خط رایگان و بیش از آن هر خط هزار تومان است و شخصیت های حقوقی مرتبط با نابینایان تا 15 خط رایگان و بیش از آن خطی سه هزار تومان تعرفه آگهی می پردازند . تعرفه ما برای مراكز و افراد بینا در بخش فرهنگی خطی 20 هزار تومان و در بخش تجاری 50 هزار تومان در نظر گرفته شده است.

به گفته وی‌ آگهی های بیرونی محدودیت موضوعی خاصی ندارد لیكن تبلیغات ما بیشتر حول محور مسایل مربوط به نابینایان است از جمله برگزاری كلاس های آموزشی و تفریحی ویژه نابینایان ویا وسایل مورد نیاز این قشركه شامل محصولاتی همچون عصا یا ساعت مخصوص است.

وی در خصوص رویكرد جدید روزنامه برای موضوع آگهی اظهارداشت‌: در رویكرد جدید ما موضوع آگهی بیشتر مورد توجه قرار گرفته زیرا تمام تلاش مجموعه این است كه بخشی از هزینه ها را خودش تامین كند و ایران سپید با توسعه امكانات جمعیت بیشتری را تحت پوشش قرار دهد . از این رو در مرحله نخست برای جذب آگهی با برخی بانك ها وارد مذاكره شدیم و در ادامه در این زمینه با بیمه ها و مراكز صنعتی مذاكره خواهیم كرد.

وی در پاسخ به این سوال كه خواندن خط بریل كارهركسی نیست آیا مطالب ایران سپید هم مانند سایر مطبوعات از سوی نهادهای مانند وزارت ارشاد تحت نظارت محتوایی قرار دارد ؟ گفت: نابینایان هم خارج از مجموعه مردم ایران نیستند و این مجموعه نیز از بقیه نشریات بینایی مستثنی نیست.

محمد بیگی اضافه كرد: همانگونه كه در روزنامه های بینایی باید مطالب به گونه ای درج شود كه مصالح نظام و منافع عموم در نظر گرفته شود ما هم به عنوان عضوی از خانواده رسانه ای كشور این موضوع را نباید از نظر دور نگاه داریم . به خصوص اینكه اخیرا سرویس های سیاسی و امنیتی به طور ویژه در صفحات ایران سپید ایجاد شده ، مسلما این حساسیت در جمعیت هدف و هم مسوولان افزایش می یابد.

وی ارتقای آگاهی نابینایان توسط مطالب روزنامه را از سیاست های كاری این روزنامه برشمرد و گفت: یكی دیگری از سیاست ها این است كه مراكز مختلف كه به طور مستقیم یا غیر مستقیم با قشر نابینا در تماس هستند به منظور پویایی و تحرك بیشتر و ارایه خدمات بهتر به چالش كشانده شوند.

وی افزود:‌اینكه ناظر ویژه ای مثلا برای نشریات بریل در نظر گرفته نشده به این معنا نیست كه ما حركت غیر معمولی انجام دهیم ؛ مجموعه ایران سپید مانند سایر رسانه های كشور به نیاز ها و حساسیت های كشور آگاه است و در راستای اهداف نظام حركت می كند.

اجتمام (1) ** 1776 ** 9188 **1647