۲۶ فروردین ۱۳۹۲، ۹:۱۲
کد خبر: 80614161
T T
۰ نفر

تهيه دانشنامه هنرهاي سنتي در انتظار حمايت

۲۶ فروردین ۱۳۹۲، ۹:۱۲
کد خبر: 80614161

تهران- رييس طرح دانشنامه هنرهاي سنتي ايران گفت كه با وجود پيشرفت در كارهاي پژوهشي آماده سازي اين دانشنامه به دليل حمايت نكردن فرهنگستان هنر و محدوديت منابع مالي متوقف شده است.

'عبدالمجید شریف زاده' روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار فرهنگی ایرنا افزود:دانشنامه هنرهای سنتی ایران به منظور گسترش و تعمیق اطلاعات در حوزه هنرهای سنتی در 14 گروه تخصصی و بیش از 300 رشته هنری در دستوركار قرارگرفته و تا این مرحله نیز بیش از 30 هزار مدخل از هنرهای سنتی از منابع معتبر استخراج شده است.

این پژوهشگر و استاد دانشگاه، زمان طی شده برای این دانشنامه را بیش از یك سال عنوان كرد و گفت:پیشنهاد تهیه این دانشنامه را گروه هنرهای سنتی فرهنگستان هنر به مدیریت ارایه كرد كه به تایید رسید و بودجه ویژه ای به آن اختصاص یافت،اما بعد یك سال كار متاسفانه طرح ناتمام باقی ماند.

رییس گروه هنرهای سنتی فرهنگستان هنر افزود: دراین طرح قرار بود لغات،ویژگی های هنری مختلف،چگونگی عملكرد و تاریخچه این هنرها گردآوری و تدوین شود.

مدیر دانشنامه هنرهای سنتی ایران ادامه داد:پایان این كار دسته كم پنج سال زمان می برد،ضمن اینكه پژوهش یادشده قابلیت انتشار در قالب فرهنگنامه را داراست،اما بدون حمایت یك نهاد دولتی ادامه آن امكان پذیر نیست.

این هنرمند نگارگر یادآورشد:علاوه بر فرهنگستان هنر،با چندین نهاد و سازمان دیگر نیز در خصوص حمایت از تهیه و انتشار این دانشنامه مكاتبه شده كه تا امروز بی نتیجه مانده است.

شریف زاده درباره اهمیت هنرهای سنتی توضیح داد:آداب،سنت ها،پیشینه و شناسنامه فرهنگی و هنری ما در تمام دنیا در درون هنرهای سنتی نهفته است،از سوی دیگر برای شناخت هنراسلامی نیز باید به این تاریخچه مراجعه كرد.

به گفته وی،بسیاری از ویژگی های فنی و خصوصیات تكنیكی این هنرها،امروز برای پژوهشگران دنیا جالب و دست نیافتنی است.به عنوان مثال در سفال سنتی ایرانی ،لعابی به نام زرین فام وجود دارد كه بدون استفاده از طلا،رنگی مشابه آن دارد و فرانسویان امروز برای دستیابی به این تكنیك بسیار تلاش می كنند.

مدیر سابق پژوهشكده هنرهای سنتی میراث فرهنگی،ثبت و ماندگاری این هنرهای سنتی در تاریخ را یكی از مهمترین ویژگی های این دانشنامه دانست و گفت:از سال گذشته كه كار پژوهش دانشنامه هنرهای سنتی آغاز شد تا امروز ،از پنج هنرمند زری بافت كشور، دو نفر از دنیا رفته اند.در واقع با مرگ هر كدام از این هنرمندان سنتی كار ،تاریخچه و تخصص فنی یك صنعت بومی به فراموشی سپرده می شود.چراكه در دوران معاصر هنرهای سنتی در دوره معاصر به دلایل اقتصادی، صنعتی و ..مورد بی‌مهری قرار گرفته‌اند و جایگاه اصلی خود را از دست داده‌اند.

وی با بیان اینكه نباید داشته های اصیل و بومی خود را از دست دهیم،گفت:امروز بیشتر سرمایه گذاری عرصه فرهنگ بر هنرهایی چون سینما كه ریشه غربی و قرضی دارند ،متمركز است ،در حالیكه هنرهای سنتی ایرانی ریشه بومی و ایرانی دارند و باید حفظ و به نسل های آینده منتقل شوند.

به گزارش ایرنا،دانشنامه هنرهای سنتی ایران قرار بود با كمك گروهی از متخصصان در رشته‌های نگارگری و كتاب آرایی، خوشنویسی، فرش، معماری سنتی و هنرهای وابسته، نمایش‌های سنتی و آئینی، موسیقی سنتی، نساجی سنتی و هنرهای وابسته، سفال، آبگینه،هنرهای مرتبط با چوب، هنرهای مرتبط با فلز، مبانی نظری و حكمی هنرهای سنتی، حجاری و هنرهای وابسته،پوشاك سنتی و هنرهای وابسته تدوین شود.

فراهنگ4**9173**