استان چهار محال و بختیاری كه به بام ایران شهرت یافته از آن استان هایی است كه غبار محرومیتی تاریخی را بر چهره دارد، اما خدمات رسانی پس از انقلاب اسلامی به این منطقه محروم تا حدودی این غبار را از سیمای آن زدوده و در دوره فعالیت دولت نهم و دهم توسعه این استان شتاب بیشتری یافته است.
اكثر شهرستان های استان چهار محال بختیاری در زاگرس مركزی و در مناطق كوهستانی قرار دارد و همین عامل باعث شده تا فصل سرد سال در این منطقه طولانی تر از دیگر فصول خود نمایی كند و از سوی دیگر خدمات رسانی به این مناطق سخت گذر به خصوص در مناطق روستایی با دشواری های زیادی همراه باشد.
سرمای هوا در بیش از شش ماه از سال در استان باعث شده تا در برخی مناطق سخت گذر روستایی مردم برای گرم كردن خانه ها از سوخت هایی مانند چوب درختان جنگلی یا فسیلی استفاده كنند كه این امر تهدیدی برای این ذخایر طبیعی محسوب می شود.
در سال های اخیر، دولت اقدام چشمگیری را برای گازرسانی به این مناطق سخت گذر در چهار محال و بختیاری انجام داده كه علاوه بر صیانت از منابع طبیعی و حفظ محیط زیست آسایش روستاییان را نیز هدف گذاری كرده است .
در نتیجه عبور خطوط گاز از مناطق كوهستانی و رسیدن به روستاهایی كه دسترسی به این سوخت پاك زمانی برای آنها تنها یك خیال بود ، امروز در سخت ترین بارش های زمستانی نیز روستاییان دغدغه گرمایش خانواده خود را ندارند.
شهرستان كوهرنگ یكی از سردترین شهرستان های این استان و بلكه كشور بشمار می رود و بیشتر سال كوه های این شهرستان سفید پوش است و سرمای آن به شدت طاقت فرساست.
هنوز هم در این منطقه روستاهایی وجود دارد كه گازرسانی به آن انجام نشده اما اقداماتی كه تاكنون صورت گرفته نیز حاصل همتی بزرگ برای خدمتی ماندگار است.
ساكنان این روستاها كه در سرچشمه زاینده رود قرار دارند، دل هاشان به پاكی آب این رود است و به حداقل امكانات قانع اند، تا به امروز با كمترین امكانات گرمایشی روزهای بسیار سردی را یكی پس از دیگری پشت سر گذاشته و حالا كه از نعمت گاز برخوردار شده یا قرار است به زودی بهره مند شوند، چنان ابراز خوشحالی می كنند كه گویا جهانی را گرفته اند .
روستاییان شهرستان های اردل و لردگان نیز كه قلبشان برای ایران اسلامی می تپد و دوستدار خادمان راستین ملت هستند، حسی مشابه روستاهای كوهرنگ را دارند و قدر نعمت گاز را به خوبی می دانند و مكرر خدا را شكر می كنند.
اینان قدردان زحمات افرادی هستند كه با مشقت فراوان لوله های گاز را از دل كوه های سربه فلك كشیده، سنگ ها و رودخانه ها عبور داده اند و آنان را از نعمت گاز برخوردار ساخته اند.
گزارشگر ایرنا پای صحبت چند نفر از روستاییان شهرستان های كوهرنگ، اردل و لردگان كه با تلاش دولت خدمتگزار از نعمت گاز طبیعی برخوردار شده اند نشسته و در گپ و گفتی حال و هوای این مناطق را جویا شده است كه نتیجه آن در ادامه می آید.
'علی رحیمی' ساكن روستای قنبرسینی از توابع شهرستان كوهرنگ است كه به تازگی از نعمت گاز بهره مند شده ، او از مشكلاتی می گوید كه در اثر نبود گاز بر او و خانواده اش تحمیل شده بود.
وی جمع آوری چوب و رفتن به مركز شهرستان برای پر كردن كپسول های گاز، مشكلات بهداشتی، بروز بیماری هایی نظیر سردرد، سرگیجه و سوزش چشم در اثر گاز دی اكسید كربن ناشی از استفاده از وسایل گرمایشی هیزم سوز را از مهمترین مشكلات نبود گاز در روستایشان عنوان كرد.
'زهرا حبیبی' نیز كه یكی از ساكنان روستای دركه شهرستان لردگان است همین مشكلات را كه علی بیان كرد، از مهمترین معضلات دسترسی نداشتن به گاز طبیعی دانست.
وی تصریح كرد: چند سالی است كه به علت گاز دی اكسید كربن و دودهای ناشی از وسایل گرمایشی هیزمی چشمانم دچار آلرژی شده است.
زهرا می گوید: به علت سردردهای مكرر و سوزش و قرمز شدن چشمانم به چشم پزشك مراجعه كردم بعد از معاینه متوجه شدم مشكلات چشمی و سردردهای مكرر من در اثرگاز دی اكسید كربن ناشی از استفاده از وسایل گرمایشی هیزمی به وجود آمده است.
'مریم حیدری' ساكن روستای ممسنی از توابع شهرستان اردل نیز در این باره اظهار داشت: به خاطر نبود گاز و سختی هایی كه برای فراهم كردن آب گرم وجود داشت بیشتر اوقات مجبور به شستشوی لباس و ظروف با آب سرد بودم و همین امر باعث شد به بیماری روماتیسم مبتلا شوم .
وی افزود: قرار است به زودی ساكنان روستای ما نیز از نعمت گاز برخوردار شوند و من بسیار خوشحالم شاید با برخورداری گاز دردهای روماتیسمی من هم تسكین یابد.
رئیس شورای اسلامی شهرستان لردگان در گفت و گو با گزارشگر ایرنا در این خصوص گفت: اكثر روستاهای بالای 50 هزار نفر جمعیت این شهرستان از گاز طبیعی برخوردارند.
'عباسقلی بابامیری' گفت: خدمات بسیار ارزشمندی در دوره دولت های نهم و دهم به شهرستان لردگان ارائه شد كه یكی از این خدمات گازرسانی به اكثر روستاهای سخت گذر این شهرستان است.
وی افزود: بیشتر روستائیان ساكن در روستاهای صعب العبور كه گازرسانی نشده برای گرم گردن منازل از چوب درختان بلوط یا نفت استفاده می كردند.
بابامیری اذعان داشت: با گازرسانی به این روستاها علاوه بر حل شدن مشكلات گرمایشی و برطرف شدن مشكلات بهداشتی، منابع طبیعی موجود در منطقه نیز حفظ می شود.
رئیس شورای اسلامی شهرستان اردل نیز اظهار داشت: وجود رودخانه های متعدد در این شهرستان گازرسانی به برخی از روستاها را با مشكلات عدیده ای روبه رو ساخته است.
'افشین خلیلی' گفت: با وجود مشكلات موجود نظیر سخت گذر بودن مسیر و ورثه ای بودن اراضی كشاورزی و باغات، با تلاش شركت گاز استان، فرمانداری و بخشداری شهرستان اردل اكثر ساكنان روستاهای این شهرستان از نعمت گاز طبیعی برخوردار شده اند.
وی افزود: پروژه گازرسانی به دیگر روستاهای این شهرستان نیز در دست اجراست و تا اوایل اردیبهشت ماه جاری تكمیل و به بهره برداری می رسد.
رئیس شورای اسلامی شهرستان كوهرنگ نیز اظهار داشت: دولت خدمتگذار در سال 87 شهر چلگرد مركز شهرستان كوهرنگ را تحت پوشش خدمات شركت گاز استان قرار داد.
'ولی الله فرامرزی' گفت: در حال حاضر 90 درصد از ساكنان روستاهای بخش مركزی شهرستان كوهرنگ از نعمت گاز طبیعی بهره مند شده اند.
وی افزود: ساكنان شهرها و روستاهای این شهرستان قبل ازگازرسانی برای سوخت وسایل گرمایشی خود از نفت، هیزم و چوب درختان استفاده می كردند كه این امر باعث از بین رفتن منابع طبیعی، پایین آمدن سطح بهداشت، كاهش سطح ایمنی و اتلاف سرمایه و منابع طبیعی می شد.
فرامرزی ادامه داد:اكنون ساكنان روستاهای بخش موگویی، دوآب صمصامی و بازفت با وجود بارش های فراوان برف و باران و سرمای طاقت فرسا از نعمت گاز طبیعی محروم هستند.
رئیس شورای اسلامی شهرستان كوهرنگ تصریح كرد: سوخت مورد نیاز برای وسایل گرمایشی ساكنان این روستاها از طریق هیزم، چوب درختان و نفت ذخیره شده در روستاها تامین می شود و سرمای شدید در شش ماه از سال باعث می شود تا نفت ذخیره شده جوابگوی نیاز ساكنان این روستاها نباشد.
فرامرزی تصریح كرد: امیدواریم با همكاری مسئولان ساكنان این روستاها نیز از نعمت گاز طبیعی بهره مند شوند.
مدیر عامل شركت گاز چهار محال و بختیاری در گفت و گو با گزارشگر ایرنا اظهار داشت: هفت طرح گازرسانی برای تامین گاز طبیعی 15 روستای شهرستان های لردگان، اردل و كوهرنگ در قالب طرح مهر ماندگار در دستور كار قرار گرفته است.
'اسماعیل هیبتیان' افزود: از هفت طرح گازرسانی قرار گرفته در فهرست طرح های مهر ماندگار، تاكنون چهار طرح به بهره برداری رسیده و سه طرح دیگر در دست اجراست كه این سه طرح نیز در اردیبهشت ماه سال جاری تكمیل و به بهره برداری می رسد.
وی افزود: گازرسانی به روستای قنبرسینی از توابع شهرستان كوهرنگ با اعتبار هزینه شده ای بالغ بر دو هزار میلیون ریال تكمیل و به بهره برداری رسید.
هیبتیان تصریح كرد: با بهره برداری از این طرح 70 خانوار از نعمت گاز طبیعی برخوردار شدند.
مدیر عامل شركت گاز چهار محال و بختیاری گازرسانی به روستاهای شاه نجف و دره نامداری از توابع شهرستان لردگان را با اعتبار هزینه شده بالغ بر چهار هزار میلیون ریال از دیگر طرح های بهره برداری شده عنوان كرد.
وی افزود: با بهره برداری از این طرح 300 خانوار زیر پوشش خدمات شركت گاز قرار گرفتند.
هیبتیان اذعان داشت: گازرسانی به روستاهای تنگ كلوره و روستاهای مجاور این روستا از توابع شهرستان لردگان نیز با 30 هزار میلیون ریال اعتبار تكمیل و به بهره برداری رسیده است.
وی افزود: با بهره برداری از این طرح نیز 600 خانوار از نعمت گاز طبیعی بهره مند شدند.
هیبتیان گازرسانی به روستاهای دركه، چاه گاه و جوب نساء از توابع شهرستان لردگان با اعتباری بالغ بر 20 هزار میلیون ریال را از دیگر پروژه های بهره برداری شده در این شهرستان برشمرد.
وی یادآور شد: گازرسانی به روستاهای سر چاه و شهرك دوازده امام از توابع شهرستان اردل با 9 میلیون ریال اعتبار تاكنون به پیشرفت فیزیكی 95 درصدی رسیده است.
هیبتیان اضافه كرد: با بهره برداری از این طرح 600 نفر زیر پوشش خدمات شركت گاز قرار می گیرند.
مدیر عامل شركت گاز چهار محال و بختیاری گازرسانی به روستاهای سرمو، چلو، ممسنی و لیراب از توابع شهرستان اردل با اعتبار هزینه شده بالغ بر 10 هزار میلیون ریال و 92 درصد پیشرفت فیزیكی را از دیگر پروژه های این شهرستان عنوان كرد.
هیبتیان افزود: برای اجرای این پروژه 14 هزار میلیون ریال اعتبار تخصیص یافته و با تكمیل و بهره برداری از این طرح 600 خانوار ساكن در این روستاها از نعمت گاز طبیعی بهره مند می شوند.
وی گفت:گازرسانی به روستاهای گرده پینه و شهرك غراب از توابع شهرستان اردل نیز با 22 هزار میلیون ریال اعتبار، تاكنون به پیشرفت فیزیكی 95 درصدی رسیده است.
هیبتیان تصریح كرد: برای اجرای این پروژه 26 هزار میلیون ریال اعتبار اختصاص یافته و با تكمیل و بهره برداری از این طرح 430 خانوار تحت پوشش خدمات شركت گاز قرار می گیرند.
' مجید مهدیان ' رئیس برنامه ریزی و كنترل شركت گاز چهار محال و بختیاری نیز چندی قبل گفته بود كه طبق آمار سرشماری سال 90، از 774 روستای دارای سكنه این استان امكان گازرسانی به 450 روستا وجود دارد.
امروز از این میزان، 357 روستا معادل 75 درصد از خانوارهای روستایی استان چهار محال و بختیاری از نعمت گاز طبیعی برخوردار شده اند.
اگر چه گازرسانی به 25 روستای دیگر نیز در دست اجراست و 68 روستا باقیمانده نیز كه امكان گازرسانی به آنها وجود دارد در برنامه های آتی دولتمردان قرار دارد اما همه برآوردهای اقتصادی و فنی نشان می دهد كه اكنون گازرسانی به 324 روستای واقع شده در مناطق سخت گذر استان چهار محال و بختیاری به علت هزینه سنگین و دشواری فنی امكان پذیر نیست.
اما این دشواری ها، موانعی نیستند كه بتوانند در برابر تصمیم خادمان ملت برای ارایه خدمت سد ایجاد كنند و بدون شك در آینده ای نه چندان دور مهر خدمتی صادقانه تمام خانه های روستاییان چهار محال و بختیاری را گرم می كند.ك/4
گزارش از راضیه زمانی دهكردی
7364/558/ 610
مهر خدمتي صادقانه سال ها روستاييان چهار محال و بختياري را گرم مي كند
۲۹ فروردین ۱۳۹۲، ۱۲:۵۰
کد خبر:
80619663
شهر كرد- در ميان رشته كوههاي سر به فلك كشيده زاگرس مركزي و در كناره رودخانه هاي خروشان عبوري از دل صخره ها و درههاي پوشيده از جنگل هاي بلوط ، روستاهايي قرار گرفته اند كه امروز به رغم سخت گذر بودن معابر دسترسي به آنها،از نعمت گاز طبيعي براي گرما بخشيدن به خانه هايشان بهره مي برند.