'الهه رضایی' كه از 15 سالگی و از سال 58 مجریگری برنامه های كودك را آغاز كرد و در كنار 'گیتی خامنه' در ذهن بسیاری از بچه های دهه 60 ماندگار شد، حدود چهار سالی است كه از تلویزیون بازنشسته شده و این روزها در مهدكودك با بچه های امروز مشغول است.
وی چندی پیش هم با برنامه 'بچه های دیروز' بار دیگر به قاب شیشه ای تلویزیون بازگشت كه به خاطر بازخوانی خاطرات آن دوران به یكی از برنامه های پر بیننده تبدیل شد.
'الهه رضایی' كه چندی پیش مهمان خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا) بود، در گفت وگویی به بیان خاطرات و دیدگاه های خود از برنامه های كودك امروز شبكه های تلویزیونی پرداخت.
** ایده هایی كه برنامه نمی شوند
خبرنگار ایرنا علت فعالیت نكردن رضایی در زمینه برنامه سازی كودك را از او جویا شد كه وی در پاسخ گفت: هر كس دوست دارد كاری را كه مدت ها انجام داده است، به نحوی ادامه دهد؛ هرچند بعد از 30 سال كار كردن احساس خستگی دارم، اما دوست دارم در این زمینه كار كنم.
وی افزود: بطور معمول دل كندن از بچه ها سخت است، مگر آن كه وقتی كاری كه انجام می دهید، به آن بها داده نشود و مثمر ثمر نباشد.
رضایی ادامه داد: از سال 87 كه بازنشسته شدم، مدتی كار تلویزیونی انجام ندادم البته برنامه های كوتاه مدت مانند 'بچه های دیروز' داشتم، اما در مجموع بطور جدی روی ادامه كار با تلویزیون متمركز نشدم.
** اعتقادی به فرم های جدید اجرا ندارم
خبرنگار ایرنا از این مجری با سابقه تلویزیونی پرسید: كار شما در آن دوران با دو شبكه تلویزیونی سخت تر بود یا اكنون كه شبكه ها و مجریان متعدد تلویزیونی برای برنامه های كودك وجود دارد؟
رضایی پاسخ داد: ابتدا باید ببینیم آنچه برنامه سازان از مجریان امروز می خواهند چیست؛ هركسی را باید در حوزه ای كه از او كار می خواهند و توانایی انجام آن را دارد، سنجید و قضاوت كرد.
وی ادامه داد: از سوی دیگر باید ببینیم كه آیا من می توانم مدلی را كه از مجریان امروز برنامه های كودك می خواهند، اجرا كنم یا نه كه من اعتقادی به این فُرم صحبت كردن ندارم.
این مجری تلویزیونی در باره این كه آیا حاضر است یكی از برنامه هایی را كه روی آنتن است، با فرمت فعلی اجرا كند، تاكید كرد نحوه اجرای مجریان زمان ما متفاوت از اكنون است و خود من سبك دیگری را نمی پسندم، زیرا با همین نحوه اجرا بزرگ شدیم و به آن علاقه داشتیم.
رضایی در عین حال افزود: نمی خواهم به دیگر مجریان برنامه های كودك جسارتی داشته باشم، اما این نحوه صحبت كردن با بچه را نمی پسندم و بطور یقین آنهایی كه این شیوه را اجرا می كنند، توانایی انجام آن را دارند.
** محدود شدن بچه ها به یك قالب برنامه سازی
این مجری تلویزیونی در باره این كه چرا بچه ها قالب برنامه های كودك امروزی را می پسندند، گفت: بچه های امروز فرمت های دیگر برنامه های كودك را ندیده اند و همه برنامه هایی كه پخش می شود، همین مدلی است.
رضایی افزود: این كه برنامه های شاد و موزیكال به بچه ها ارایه شود، رویكرد خوبی است و بچه ها هم از راحت بودن مجری با آنها استقبال می كنند، اما مشكل به نوع صحبت كردن مجری با آنها باز می گردد.
وی تاكید كرد به جرات می توان گفت كه در هشت سال اخیر، بچه ها سبك های دیگری در برنامه های كودك ندیده اند كه بتوانند بگویند كدام سبك و برنامه را دوست دارند.
این مجری با سابقه تلویزیونی ادامه داد: دكور، رنگ، موسیقی و شخصیت های عروسكی و غیرعروسكی همراه مجری از عناصر تاثیرگذار در ارایه یك برنامه موفق تلویزیونی كودك هستند، اما باید بیش از هر چیز به نوع صحبت كردن مجری با بچه ها بها داد.
رضایی تاكید كرد مجری باید با زبان بچه ها، درست صحبت كند نه این كه اَدا در بیاورد،
این ادا درآوردن مجری چندان مورد پسند خانواده ها بویژه بچه های دیروز كه امروز پدر و مادر هستند، نیست.
وی اظهار داشت: البته در زمان ما هم بودند بچه هایی كه به حرف های مجری گوش نمی كردند و فقط منتظر بودند كه كارتون پخش شود، اما گفتمان مجری با بچه ها صحیح بود.
** تماشای تلویزیون برای بچه ها نامحدود است
این مجری با سابقه تلویزیونی در ادامه از این كه خانواده ها روی بچه های خود برای تماشای تلویزیون تسلطی ندارند انتقاد كرد و گفت: در گذشته خانواده ها روی بچه ها تسلط داشتند و فقط در ساعت های خاصی اجازه تلویزیون دیدن به آنها داده می شد.
رضایی تاكید كرد امروز خیلی از پدرها و مادرها محدودیتی قائل نیستند و بچه ها نه تنها نامحدود جلوی تلویزیون وقت می گذارند، بلكه حتی پای برنامه های بزرگسالان هم می نشینند.
وی در عین حال افزود: بخشی از این مشكل به گسترش ارتباطات باز می گردد كه دسترسی بچه ها را به رسانه ها زیاد كرده است اما متاسفانه خانواده ها نیز با رویكرد اشتباه به این رویه دامن می زنند.
این مجری برنامه های كودك تلویزیون تاكید كرد بخش اصلی ماجرا به این باز می گردد كه بزرگ ترها، وقتی برای گفت وگو با بچه های خود نمی گذارند و سعی می كنند تا به نوعی او را سرگرم كنند و به همین خاطر بخشی از وظایف ذاتی خود را به تلویزیون و دیگر رسانه ها می سپارند.
وی افزود: باید از فناوری ها به تناسب سن بچه ها استفاده كرد نه اینكه هر كودك با هر گروه سنی اجازه استفاده از هر نوع ابزار و دیدن هر گونه انیمیشن و برنامه سرگرم كننده داشته باشد.
رضایی تاكید كرد برای نمونه انیمیشن هایی كه در بازار وجود دارد، از آن رسانه هایی است كه اگر وقت كودك برای تماشای آن بگذرد، فرصت شكوفایی استعداد آنان را از بین می برد اما امروز می بینیم خانواده ها برای این كه بچه به آنها كاری نداشته باشد، این انیمیشن ها را خریداری می كنند.
وی افزود: كسی نمی گوید كه كودك از كامپیوتر و تلویزیون استفاده نكند بلكه باید زمان مناسب برای استفاده از این رسانه ها را برای كودك تعریف كرد و در كنار آن كارهایی چون كتاب خواندن و قصه گویی برای بچه ها را فراموش نكرد.
رضایی اضافه كرد: متاسفانه امروز بچه ها با لالایی شبكه پویا می خوابند كه نشان می دهد پدر و مادر برای كودك وقت نمی گذارند.
** مردم هنوز پیگیر 'بچه های دیروز' هستند
از رضایی در باره اجرای برنامه 'بچه های دیروز' كه با اجرای وی و 'گیتی خامنه' به بازپخش برنامه های قدیمی تلویزیون می پرداخت، سوال شد كه وی گفت: بسیاری از بچه های آن زمان به همراه فرزندان خود این برنامه را تماشا می كردند.
وی افزود: بازخوردهای این برنامه عالی بود و جالب این كه با گذشت بیش از هشت ماه از بازپخش آن، باز هم مردم پیگیر آن هستند.
** مجری شدن در گذشته راحت تر بود
وی در باره این كه عمر كاری یك مجری تلویزیونی چند سال است، گفت: نمی توان بطور دقیق زمانی را مشخص كرد، اما به نظر می رسد كه حداقل 10 تا 15 سال بشود با آنها كار كرد.
رضایی ادامه داد: اعتقاد من به كشش و خواست مخاطب است و معتقدم كه مجری تلویزیونی با مخاطب جلو می رود و تا زمانی كه مخاطب بخواهد، او نیز توان كار دارد.
وی در باره این كه چقدر جامعه آن زمان پذیرفت كه یك دختر 15 ساله اجرای برنامه داشته باشد و به همسالان خود نصیحت كند، اظهار داشت: بخش قابل توجهی از جامعه این موضوع را پذیرفتند و افرادی كه به این قضیه معترض بودند، انگشت شمار بودند.
رضایی اظهار داشت: آنهایی كه به اجرای من اعتراض داشتند، این بود كه یك دختر نوجوان چطور می تواند به بچه ها و كسانی كه اختلاف سنی زیادی ندارد، نصیحت كند.
این مجری با سابقه تلویزیونی در باره این كه آیا در آن زمان بطور زنده برنامه های كودك را اجرا می كرد، گفت: برنامه های روزانه كه هر روز ساعت 17 پخش می شدند، زنده بودند مگر برنامه های تولیدی كه ممكن بود یك مجری یا قصه گو به مجموعه اضافه شود.
رضایی در پاسخ به این سوال كه آیا اكنون مجری شدن راحت تر است یا سال 58، گفت: در زمان ما آسان تر بود به این دلیل كه امروز تلویزیون كمی عجیب و البته گسترده شده است.
وی توضیح داد: در زمان ما اگر قرار بود تلویزیون مجری انتخاب كند، فراخوان منتشر می شد، اما اكنون نمی دانم كه آیا اكنون نیز به ترتیب گذشته مجری انتخاب می شود یا نه.
** زنان همیشه نشان داده اند كه می توانند موفق باشند
این مجری با سابقه تلویزیونی در باره فضای فراهم شده برای فعالیت زنان در بخش های هنری گفت: در سال های اخیر فضای كار نسبت به گذشته بهتر شده است و زنان نیز نشان داده اند كه می توانند در حوزه های مختلف موفق باشند.
رضایی تاكید كرد رشدی كه در فعالیت ها و موفقیت های جامعه زنان شاهد هستیم به خاطر استعدادهایی است كه بروز داده اند و این باور در جامعه به وجود آمده كه زنان از عهده كارها بر می آیند.
وی در باره این كه اگر به سال 58 بازگردد، باز هم اجرای برنامه كودك را انتخاب می كند، گفت: تاكنون به این موضوع فكر نكرده ام، اما اجرای برنامه كاری است كه دوست دارم، زیرا بازخوردهایی كه از جامعه دریافت كردم، به من انرژی این كار را داد.
فراهنگ(4) ** 2025 ** 1071
مجري برنامه هاي كودك:
برخي مجريان به جاي حرف زدن، ادا در مي آورند
۱ اردیبهشت ۱۳۹۲، ۱۳:۲۹
کد خبر:
80623400
تهران - مجري نام آشناي كودكان ديروز، سبك وسياق برنامه هاي كودك امروزي را نمي پسندد و مي گويد نحوه صحبت كردن مجري با بچه ها بايد درست باشد نه اين كه 'اَدا' در بياورد.