به گزارش ایرنا، ' تاقون محمدف ' رییس خدمات مرزبانی قرقیزستان روز شنبه به رسانه های داخلی و خارجی گفت: تاكنون در مرزهای قرقیزستان و تاجیكستان هیچ عبورغیرقانونی صورت نگرفته است و اعتقاد داریم كه در آینده نیز هیچ حالت ناخوشایندی در مرز دو كشور به وقوع نخواهد پیوست.
وی گفت: در ناحیه 'اسفره' تاجیكستان با حضور رییس خدمات مرزبانی تاجیكستان یك قرارداد امضا كردیم كه طبق آن حتی به سمت افراد ساكن دو كشور كه از مرزها به صورت غیرقانونی عبور كنند نیز ، شلیك نخواهد شد.
از 911 كیلومتر مرز مشترك بین تاجیكستان و قرقیزستان همچنان 477 كیلومترعلامت گذاری نشده كه این موضوع، مشكلاتی را برای دو كشور در پی داشته است.
با وجود گذشت بیش از 20 سال از استقلال كشورهای آسیای مركزی، جمهوریهای ازبكستان، قرقیزستان و تاجیكستان همچنان مشكلات متعدد مرزی با یكدیگر دارند و مقامات سه كشور یاد شده همواره یكدیگر را به نقض حریم مرزهای یكدیگر متهم می كنند.
كارشناسان مسائل آسیای مركزی دلیل پابرجا ماندن مشكلات مرزی این منطقه را نداشتن اراده سیاسی جدی سران جمهوریهای این قلمرو برای حل اختلافات مرزی عنوان می كنند.
در تقسیم قلمرو آسیای مركزی در دهه 1920 میلادی توسط دولت شوروی وقت از همه بیشتر تاجیك ها زیان دیدند زیرا استانهای تاجیك نشین سمرقند، بخارا، سرخان دریا و بخشی از وادی فرغانه به ازبكستان واگذار شد.
امروز نیز قرقیزستان تنها به علت موقعیت جغرافیایی خود ادعای مالكیت بر مناطق شاهمردان و سوخ در وادی فرغانه را دارد كه با جمعیت اكثرا تاجیك در قلمرو ازبكستان قرار گرفته اند.
بررسی دقیق نقشه های دوران اتحاد شوروی نشان می دهد در مواردی مقامات محلی در تاجیكستان بدون داشتن مجوز حقوقی برخی از مناطق متعلق به این كشور را به ازبكستان و قرقیزستان واگذار كرده اند.
با این حال در شرایط كنونی سیاسی امكان پس گرفتن برخی از مناطق تاجیكستان كه در دوران شوروی سابق خودسرانه با تصمیم مقامات محلی به قرقیزستان واگذار شد، وجود ندارد زیرا براساس اسناد و مدارك موجود طی سال های 1947 تا 1965 میلادی، مقامات تاجیك به خاطر پرداخت نكردن مالیات برای زمینهای كم حاصل و عمدتا كوهستانی كه چراگاه و مراتع محسوب می شدند دهها هزار هكتار از این زمینه ها را به قرقیزها واگذار كرده اند.
آساق**ه.ص**1663**1577
دوشنبه ـ خدمات مرزباني تاجيكستان و قرقيزستان توافقنامه اي را امضا كردند كه بر اساس آن نيروهاي مرزباني دو كشور حق شليك به سمت افرادي كه حتي به صورت غيرقانوني از مرزها عبور مي كنند را ندارند.