جنگ اخیر غزه، پوشالی بودن قدرت رژیم صهیونیستی را برای جهانیان ثابت كرد. این رژیم كه به داشتن سامانه 'گنبد آهنین' مباهات می كرد، در برابر موشك هایی كه از سوی گروه های مقاومت فلسطینی به عمق شهرك های صهیونیست نشین روانه شد، مبهوت ماند؛ موشك هایی كه باعث به هم ریختن محاسبات سردمداران اسراییل شد و موازنه قدرت را هم به هم زد. اگر چه در آغاز استقرار سامانه موشكی گنبد آهنین محافل امنیتی صهیونیستی برآورد می كردند كه سرزمین های اشغالی با وجود این سامانه از خطرات قدرت موشكی مقاومت در امان هستند، اما پیشرفت های موشكی گروه های مقاومت خواب را از چشم سران رژیم صهیونیستی ربود و اسراییلی ها توان موشكی حزب الله را به عنوان خطری به شمار می آورند كه در آینده عمق سرزمین های اشغالی را هدف قرار خواهد داد. به ویژه كه دقت بالای موشك های حزب الله نگرانی را در محافل امنیتی رژیم اشغالگر قدس دو چندان كرده است. از این رو خبر تسلیح سوریه به سامانه اس-300، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی را به مسكو كشاند و تل آویو را درباره به هم خوردن بیش از پیش موازنه نظامی در منطقه به نفع محور مقاومت و به زیان این رژیم نگران كرد.
اخیرا روزنامه صهیونیستی 'هاآرتص' با اعلام اینكه مسكو از خلف وعده اسراییل در خصوص دخالت در سوریه خشمگین است نوشت: بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسراییل به روسیه سفر كرد تا نگرانی خود را از تحویل موشك های زمین به هوای روسیه به دمشق ابراز كند.
بر اساس این گزارش، منابع اسراییلی تاكید كرده اند كه مسكو خشمگین است و احساس تحقیر و فریب خوردگی از طرف اسراییلی دارد، زیرا نتانیاهو پیشتر به مقام های كرملین وعده داده بود كه اگر مسكو سامانه موشك های اس ۳۰۰ را در اختیار دمشق قرار ندهد، در جنگ علیه سوریه مداخله نخواهد كرد، اما این اتفاق افتاد.
هاآرتص می افزاید: پس از آنكه تل آویو توافق را زیر پا گذاشت، مسكو تصمیم گرفت كه نظام سوریه را به سلاح پیشرفته مذكور مسلح كند؛ سلاحی كه می تواند انقلابی را در توان ارتش سوریه برای مقابله با حملات هوایی اسراییل حتی در آسمان تل آویو و مسافت ۱۶۰ كیلومتری از خاك سوریه ایجاد كند.
این اقدام می تواند موازنه قوا را در منطقه نه تنها به نفع سوریه كه برای تمام محور مقاومت رقم بزند و نگرانی های تل آویو با علم به ناكارآمدی گنبد آهنین حتی در نگاه كارشناسان این رژیم و از قرائتی اسراییلی، بیش از پیش تشدید شده است.
** نگاه تردید آمیز صهیونیست ها به عملكرد گنبد آهنین
---------------------------------------
بنا به گزارش پایگاه خبری 'فلسطین آنلاین'، 'عمیر پرتس' وزیر دفاع رژیم صهیونیستی در سال 2007 شركت صنایع دفاعی 'رافائل' را برای ساخت سامانه موشكی گنبد آهنین به كار گرفت تا به مقابله با موشك هایی كه از نوار غزه به سرزمین های اشغالی شلیك می شوند، بپردازد. وی با این اقدام خواست برای رهایی ارتش رژیم صهیونیستی از قدرت موشكی و اقدامات چریكی گروه های مقاومت غزه چاره ای بیندیشد و فرصت آزادی عمل را برای مقابله با این گروه ها فراهم كند.
پایگاه خبری فلسطین آنلاین افزود: محافل امنیتی رژیم صهیونیستی نسبت به عملكرد سامانه های موشكی و قدرت این سامانه در مقابله با موشك های مقاومت به ویژه وقتی كه این سیستم ها را در سال 2011 در نزدیكی سرزمین های اشغالی موسوم به 1948 نصب شد، مباهات می كردند.
بنا به گزارش پایگاه خبری فلسطین آنلاین، در پی استفاده از سامانه موشكی گنبد آهنین، محافل امنیتی اسراییل مدعی شدند تعداد كشته شدگان در سرزمین های اشغالی و هزینه های مادی به حداقل رسیده است و این محافل تخمین زدند كه گنبد آهنین به نسبت 75 تا 86 درصد موفقت آمیز عمل كرده است.
منابع اسراییلی می گویند، در جنگ 2006 میانگین كشته شدگان اسراییل 1 نفر در برابر 75 موشك شلیك شده از سوی گروه مقاومت بوده است. پرفسور 'عوزی رابین' كارشناس مركز 'بیگن سادات' وابسته به دانشگاه 'بار ایلان' ادعا كرد: با گسترش سامانه دفاع موشكی در جنگ سال 2012 تعداد كشته شدگان كاهش یافت. یعنی در برابر هر 375 راكت پرتاب شده از سوی نوار غزه یك نفر كشته شده است.
اگر چه در سال 2011 محافل امنیتی رژیم اشغالگر قدس نسبت به گسترش سامانه دفاعی گنبد آهنین مباهات می كردند، ولی بعد از جنگ اخیر غزه ناكارآمدی این سیستم باعث شد تا به این سامانه با دیده تردید نگریسته شود.
بنا به گزارش شبكه 'فلسطین الیوم'، دو كارشناس اسراییلی و یك كارشناس آمریكایی در عرصه دفاع موشكی در قابلیت سامانه دفاعی گنبد آهنین كه صنایع اسلحه سازی اسراییل آن را توسعه داده، تردید كرده اند.
تحقیقات این كارشناسان نشان می دهد، نتایج واقعی كارایی این سامانه در طول جنگ اخیر غزه با داده ها و شاخص های ارتش اسراییل در تناقض است.
'رویین بدهتسور' تحلیل گر امور امنیتی اسراییل در مقاله ای كه در روزنامه 'هاارتص' به چاپ رسیده می گوید، نتایج تحقیقات سه كارشناس مذكور حاكی است گنبد آهنین فقط می تواند 5 درصد از موشك های'گراد' را كه از سوی گروه های مقاومت شلیك می شود، رهگیری كند.
این درحالی است كه خبرگزاری 'یونایتد پرس اینترنشنال ' در خبری متناقض به نقل از ارتش اسراییل گزارش داده بود كه سامانه گنبد آهنین می تواند 84 درصد از حملات موشكی را خنثی كند.
بنا به گزارش روزنامه عبری زبان هاآرتص، كارشناسان مذكور در تحقیقاتی كه انجام داده اند، می گویند شهروندان اسراییلی حدود سه هزار و 200 درخواست به مقامات خود داده اند و در این درخواست ها از آنها خواسته شده به جبران هزینه ویرانی خانه هایشان كه در جنگ اخیر غزه توسط موشك های گروه های مقاومت فلسطین به وجود آمده، مبادرت ورزند.
این كارشناسان می گویند، عاقلانه نیست كه تعداد 58 موشك كه در شهرك های صهیونیست نشین فرود آمده، ویرانی با این حجم بر جای گذاشته باشد.
روزنامه'هاارتص' افزود: كارشناسان مذكور در اطلاعاتی كه از سوی ارتش اسراییل ارایه شده با دیده تردید نگریسته اند.
تحلیل گر روزنامه صهیونیستی نوشت: سیستم گنبد آهنین اسراییل ناكارامدی خود را ثابت كرده و فقط برای اسراییلی ها كه با بی صبری هر چه تمامتر انتظار داشتند تا از حجم خسارت های ناشی از موشك های مقاومت فلسطین بكاهند، توهماتی را محقق كرده است.
'رویین بدهتسور' تحلیل گر نظامی این روزنامه نوشت: سیستم گنبد آهنین در دفاع از شهروندان اسراییلی در جنوب ناتوان است. اگر چه این سامانه هزینه بردار بود، ولی نتوانست در برابر موشك هایی كه به سمت شهرك های صهیونیست نشین شلیك می شود، كارایی داشته باشد.
این تحلیل گر اسراییلی می گوید، گزارش هایی كه درباره موفقیت این سامانه داده شده تا شهرك نشین ها ابراز شادمانی كنند، توهمی بیش نبوده و این اقدامات برای سرگرم كردن افكار عمومی انجام شده است. ناتوانی و ناكارامدی این سامانه در برابر موشك ها، خسارت اقتصادی بزرگی برای اسراییل به شمار می رود.
روزنامه عبری زبان هاارتص درباره عملكرد گنبد آهنین از آغاز انتشار آن كه با هدف رهگیری موشك های مقاومت فلسطین انجام گرفت، نوشت: گنبد آهنین اسطوره ای بیش نیست و با وجود هزینه زیاد نتوانسته هدف ایده ال را محقق سازد.
بدهتسور افزود: تاثیر عملكرد گنبد آهنین در ماموریت اخیرش فقط اسطوره بوده است. به ویژه آمارها درباره كاركرد این سامانه نشان می دهد كه تعداد كشته شده ها قبل و بعد از گسترش این سامانه تفاوتی نكرده است.
بنا به نوشته این روزنامه، سال 2008 عملیات پرتاب راكت از نوار غزه در بالاترین حد خود بوده است. در این سال گنبد آهنین و جود نداشت و تعداد كشته ها به 5 نفر رسید. از سال 2001 تا سال 2007 از نوار غزه دو هزار و 393 موشك به سوی شهرك های صهیونیست نشین شلیك شد كه 10 نفر كشته بر جای گذاشت، در حالی كه در طول عملیات 'ستون ابر'، یك هزار و 354 فروند موشك به سمت شهرك های صهیونیست نشین پرتاب شد كه 479 فروند آن در مناطق مسكونی فرود آمد و 6 نفر كشته شدند.
این تحلیل گر صهیونیست می گوید: گمانه زنی های طرف های امنیتی مبنی بر اینكه گنبد آهنین اسراییلی ها را نجات می دهد، آزمونی شكست خورده است، بلكه پناه گرفتن و رعایت نكات ایمنی بود كه باعث نجات شهرك نشینان شد نه گنبد آهنین. وی افزود: آمارهای ارتش اسراییل درباره موفقیت گنبد آهنین مبنی بر اینكه توانسته است 421 راكت از 479 راكتی را كه به سوی مناطق مسكونی پرتاب شده، رهگیری و خنثی سازد، آمار واقعی نیست. تحلیل گر نظامی مذكور می گوید، آمارهای پلیس منطقه جنوب حاكی است كارشناسان مین یاب توانستند 109 راكت موشكی كه در مناطق مسكونی جنوب فرود آمده خنثی كنند. آمارهای واقعی نشان می دهد، تعداد راكت هایی كه مناطق مسكونی را هدف قرار داده اند، بیشتر از داده هایی است كه از سوی ارتش اسراییل منتشر شده است و مشخص می شود كه میزان موفقیت گنبد آهنین بسیار كمتر از 90 درصد ادعایی است.
پایگاه خبری فلسطین الان گزارش داد، معلوم نیست كه افزایش تعداد كشته شدگان باعث خواهد شد تا اسراییل به جنگ دیگری در برابر مقاومت غزه تن دهد یا اینكه برای ناكارامدی گنبد آهنین خود وارد عمل شود و برای مقابله با موشك های مقاومت دست به اقدامی خواهد زد. به ویژه این كه در نهادهای حكومتی اسراییل هم، برخی در توان این سامانه برای حمایت از ساكنان شهرك های صهیونیست با دیده تردید نگاه می كنند. از مشهورترین این افراد پرفسور'مارك هیلر' كارشناس مركز مطالعات امنیت ملی دانشگاه تل آویو است. بنا به گزارش فلسطین الان، این رویكرد تردیدی با چاپ گزارشی از سوی 'تئودور بوستول' متخصص در برنامه رهگیری موشك ها تقویت شده است. وی می گوید، میزان موفقیت سامانه فقط 5 درصد بوده است. این آمار از سوی 'مردخای شفر' مهندس سابق در شركت تولید موشكی رافائل، و یك كارشناس از شركت تولید موشك های 'برایتون' تولید كننده موشك های پاتریوت هم مورد تایید واقع شده است.
بنا به گزارش فلسطین الان، كارشناسان بر این باورند كه میزان موفقیت سامانه موشكی گنبد آهنین به 84 درصد نمی رسد و ادعای ارتش بی اساس است. این كارشناسان می گویند حدود سه هزار و 200 درخواست جبران هزینه از سوی شهرك نشینان به دستگاه های دولتی داده شده است و این ارقامی است كه با آمارهای جنگ دوم لبنان برابری می كند.
علاوه بر این پلیس گزارش داده است كه 109 موشك در مناطق مسكونی فرود آمده است و این آمار دو برابر داده هایی است كه از سوی ارتش اعلام شده بود. ارتش این تعداد را 58 مورد اعلام كرده بود. اما با وجود این همه اعتراض، چه به دلیل شك و تردید در كارآمدی یا هزینه بالا، یا شبهات سیاسی از شروع پروژه مبنی اینكه این پروژه برای نجات صنایع نظامی 'رافائل' از ورشكستگی انجام شده است، مدافعان طرح سامانه دفاعی می گویند كه هیچ سامانه ای نمی تواند 100 درصد موفق عمل كند و هر اقدامی كه از طریق آن بتوان قدرت مقاومت را كاست در دست اجراست.
** موشك های مقاومت بر هم زننده محاسبات صهیونیست ها
------------------------------------------------
'ابراهیم علوش' نویسنده و فعال سوری در یك تماس تلفنی با پایگاه خبری 'فلسطین آنلاین' گفت: قدرت موشكی مقاومت فلسطین در جنگ اخیر غزه جهانیان را شگفت زده كرده است. این تحلیل گر می گوید: قدرت موشكی مقاومت فلسطین محاسبات سیاستمداران اشغالگران را بر هم ریخت و تمام تلاش های آنان به شكست انجامید.
علوش گفت: در نبرد'سنگ سجیل' كه میان مقاومت فلسطین و ارتش اسراییل رخ داد، مقاومت فلسطین توانست سومین ارتش دنیا را شكست دهد. همه اطلاعات نیز حاكی از شكست و ناتوانی سومین ارتش قدرتمند دنیا است.
در این جنگ گروه های مقاومت تا لحظه های آخر عمق شهرك های صهیونیست نشین را هدف قرار دادند، به طوری كه 'بنیامین نتانیاهو' نخست وزیر رژیم صهیونیستی از همان لحظات اول درگیری دست به دامن برخی از طرف ها شد تا با میانجیگری خود اوضاع را آرام و آتش بس را برقرار كنند. این نویسنده می گوید: صهیونیست ها به خوبی دریافتند كه پیروزی بر مقاومت در سایه پیروزی های مكرر مقاومت دیگر ممكن نیست. اسراییل با قدرتی كه دارد، در برابر جنبش حماس و مقاومت غزه با شكست های سهمگینی روبرو شد.
** برد روانی موشك های مقاومت
------------------------------------
'شبكه خبری مصر' هم در گزارشی توان موشكی مقاومت را دغدغه ای برزگ و منشا ترس اسراییلی ها به شمار آورد. به ویژه توان موشكی حزب الله كه توانست ضربات دردناكی را بر رژیم صهیونیستی وارد كند و ارتش این رژیم را به عقب نشینی از جنوب لبنان وادارد. این رژیم در سال 2006 بار دیگر به انتقام جویی برخواست. گروه های مقاومت فلسطین هم با به كارگیری همان شیوه هایی كه حزب الله پیاده كرد، توانستند ترس و هراسی را در جنوب سرزمین های اشغالی به وجود آورند و قدرت موشكی خود را تا حدی پیشرفت داده اند كه عمق شهرك های صهیونیست نشین به ویژه تل آویو را هم هدف حملات موشك های خود قرار دهند.
پایگاه امنیتی فلسطینی 'المجد'، در تیتری با عنوان 'جبهه داخلی صهیونیست ها در برابر موشك های مقاومت فرو می ریزد' گزارش داد: موشك های مقاومت موجی از بی تابی و نگرانی غیر منتظره را در میان شهرك نشینان و سربازان اسراییلی به وجود آوردند، به طوری كه برخی از این افراد به خاطر ترس از موشك های مقاومت از دستشویی ها به عنوان پناهگاه استفاده می كردند و از مقامات خود درخواست كرده بودند تا برای آنها پناهگاه هایی را به وجود آورند. ساكنان این شهرك ها از محل سكونت خود پا به فرار نهادند و اعتراف كردند كه گروه مقاومت جهنمی را برای آنها به وجود آورده است. مقامات اسراییل مانع از این می شدند كه شهرك ها از سكنه خالی شوند. به همین دلیل نیروهای ذخیره ارتش را در این شهرك ها سكونت دادند تا خلایی ایجاد نشود.
بعد از اینكه موشك هابی مقاومت عمق شهرك های صهیونیست نشین را در نوردید شهرك نشینان سیاه ترین روزگار خود را سپری می كردند. جوی از هراس و نگرانی ساكنان این شهرك ها را فرا گرفته بود.
شهروندان رژیم صهیونیستی تلاش می كردند تا از محل اصابت موشك های گروه مقاومت فرار كنند، اما نمی دانستند به كجا، زیرا موشك های گروه مقاومت همه مكان ها را هدف قرار داده بود.
بنا به گفته فرمانده هان جبهه داخلی اسراییل در هم فروریخت. به طوری كه برخی از آنها اعتراف كرده اند برای حمله به ایران از آمادگی برخودار نیستند. جنگ غزه آنها را در هم ریخته و موازنه قدرت را برهم زده است.
** هراس اسراییلی ها از قدرت موشكی حزب الله
----------------------------------------------
روزنامه 'اسراییل الیوم' در تیتری با عنوان 'حزب الله سال 2013' گزارشی مفصل از پیشرفت هایی كه حزب الله بعد از جنگ سال 2006 در عرصه نظامی به دست آورده منتشر كرد. این گزارش تصویری كلی از آمادگی رزمی حزب الله ارایه داد و حزب الله سال 2013 را از نظر آمادگی، امكانات و ساز و برگ نظامی، ناشناخته توصیف كرد.
'لیلیاخ شویل' تحلیل گر نظامی این روزنامه می گوید، بالاخره میان اسراییل و حزب الله جنگ رخ خواهد داد و در این نبرد اسراییل با سازمانی روبرو خواهد شد كه عمق سرزمین های اشغالی را به طور اساسی تهدید خواهد كرد.
بنا به گفته تحلیل گر این روزنامه، حزب الله سال 2013 به طور بی سابقه ای پیشرفت كرده و از نظر تسلیحات و شهامت این حزب از سال های گذشته مستقل تر شده است.
تحلیل گر این روزنامه درباره كیفیت آمادگی حزب الله از زمان جنگ سال 2006 می نویسد: یكی از مسایل اساسی كه حزب الله به آن توجه كرده تجهیز سری زرادخانه های موشكی است به طوری كه هم اكنون در این زرادخانه ها 60 هزار موشك وجود دارد كه تهدید حقیقی برای جبهه داخلی اسراییل به شمار می رود.
طبق آمارهای اسراییل اكثر این موشك ها داری قدرت برد متوسط هستند كه تا ده ها كیلومتر برد دارند. حدود پنج هزار موشك دارای بردی متوسط در حدود 250 كیلومتر هستند كه می توانند تل آویو و حومه این شهر را مورد هدف قرار دهند. همچنین حدود 300 موشك دارای برد بالایی هستند كه همه سرزمین های اشغالی را در خواهند نوردید.
روزنامه اسراییل الیوم به نقل از منابعی در نهادهای امنیتی اسراییل می نویسد: اگر حزب الله در سال 2006 توانست چند صد موشك با كلاهك 300 كیلو گرمی به سمت حومه تل آویو شلیك كند، اكنون می تواند با تعداد بیش از ده برابر آمار مذكور، عمق سرزمین های اشغالی را هدف قرار دهد.
بنا به گزارش اسراییل الیوم، تعداد موشك های ناشناخته حزب الله و دقت بالای آنها خواب را از چشم افسران عالی رتبه اسراییل ربوده است. در گذشته مقامات اسراییل می گفتند، بیشتر موشك های حزب الله از دقت بالایی برخوردار نیستند، اما در سال های اخیر این حزب موشك های دقیقی مثل' M 600' دریافت كرده است. همچنین بنا به نوشته این روزنامه حزب الله تعدادی موشك 'اسكاد D' در اختیار دارد كه از قدرت بالایی برخوردار است. این روزنامه دقت موشك های حزب الله را خطر به شمار می آورد و می نویسد كه این دقت باعث می شود تا زیر ساخت های نظامی اسراییل از سوی سازمان های حزب الله هدف قرار گیرد.
گزارش نهادهای امنیتی اسراییل حاكی است كه اگر در شیوه عمل تغییر رخ ندهد و اقدامات پیشگرانه صورت نگیرد، حزب الله طی 5 سال آینده به صدها موشك بسیار دقیق مجهز خواهد شد.
این روزنامه به نقل از یك مسوول نظامی بلند پایه می نویسد، اگر حزب الله ده ها هزار موشك با دقت كم در اختیار داشت، مساله ای وحشتناك به شمار نمی رود، اما در صورتی كه این حزب صدها و یا ده ها موشك با دقت بالا در اختیار داشته باشد، این امری ناگوار خواهد بود.
بر اساس گزارش این روزنامهف 'بنی گانتس' رییس ستاد ارتش اسراییل طی یك سخنرانی در مركز مطالعات امنیت ملی گفته است حزب الله تنها سازمان غیر دولتی است كه زرادخانه هایی با حجم بالا دارد به طوری كه برخی از كشورها هم از چنین امكاناتی برخوردار نیستند.
این روزنامه عبری زبان مدعی است، حزب الله تلاش می كند تا خود را به انواع سلاح ها تجهیز كند، بنابراین به سلاح های پیشرفته سوریه و ایران مثل سیستم های پیشرفته ضدهوایی، موشك های زمین به دریا و سلاح های شیمیایی چشم دوخته است.
روزنامه اسراییل الیوم می نویسد، امروزه حزب الله موشك های زمینی دریایی مدرن از نوع 'یاخونت' روسیه را در اختیار ندارد، اما دولت سوریه اینگونه سلاح را در اختیار دارد كه اگر حزب الله بتواند از طریق سوریه به چنین سلاح هایی دست یابد می تواند كشتی ها و امكانات استراتژیك اسراییل را به طور گسترده در دریا در معرض تهدید قرار دهد.
این برآورد ها و نگرانی ها، موید اهمیت تحولات سوریه برای اسراییل و حساسیت این رژیم برای مداخله در این كشور با هدف جلوگیری از به هم خوردن هر چه بیشتر موازنه قوا به سود محور مقاومت به ویژه با دستیابی نظام سوریه به سیستم های موشكی قدرتمندتر است.
پژوهش**9278**9241
كليد واژه هاي مداخله رژيم صهيونيستي در سوريه
افسانه گنبد آهنين و موازنه موشكي مقاومت
۴ خرداد ۱۳۹۲، ۱۱:۴۳
کد خبر:
80670554
گروه پژوهش هاي خبري - توان موازنه سازي مقاومت با موشك هاي پيشرفته در مقابل سامانه ناكارآمد موسوم به گنبد آهنين را مي توان يكي از كليد واژه هاي تحولات اخير سوريه و مداخله هاي رژيم صهيونيستي دانست.