۹ خرداد ۱۳۹۲، ۱۰:۲۸
کد خبر: 80677983
T T
۰ نفر
باورهاي غلط در افزايش شيوع مصرف قليان اثرگذار است

گناوه - كارشناس مسوول بهداشت محيط و حرفه اي شبكه بهداشت ودرمان ديلم گفت: باورهاي غلطي كه درمورد مصرف قليان در جامعه و بويژه در بين جوانان و نوجوانان رواج يافته باعث افزايش شيوع آن حتي در ميان بانوان شده است.

فاطمه علیمرادی روز پنجشنبه به مناسبت هفته ملی بدون دخانیات درگفت وگو با ایرنا افزود: هر وعده مصرف قلیان برابر با مصرف كردن یك پاكت سیگار است و كشیدن یك یا دو نوبت از آن در روز، فرد مصرف كننده را دچار اعتیاد می كند.

وی اظهاركرد: در هر بار مصرف قلیان، دود بسیار زیادتری در مقایسه با كشیدن یك نخ سیگار تولید می شود طوری كه مصرف یك نخ سیگار بین 500 سی‌سی تا یك لیتر دود تولید كرده اما یك بار استفاده كردن از قلیان 10 تا 20 لیتر دود تولید می كند.

این كارشناس گفت: بر خلاف تصور عمومی كه معتقدند وجود آب قلیان جلوی مواد مضر و سمی آن را می‌ گیرد،‌ بیشتر این مواد از جمله نیكوتین و خاكستر آن وارد ریه می ‌شود و به خاطر دم‌های عمیقی كه فرد برای جذب دود می ‌زند،‌ تخریب‌های جدی به حباب چه‌های ریه وارد می‌ كند.

علیمرادی افزود: دود استنشاق ‌شده از قلیان، نه تنها همه مواد سرطان ‌زا دود سیگار را داراست، بلكه مونوكسیدكربن بیشتری هم دارد كه مصرف كنندكان غافل از این مضرات هستند.

وی بیان كرد: افراد سیگاری به طور متداول با مصرف هشت تا 12 نخ سیگار در یك روز ‌40 تا ‌75 پُك می زنند، درحالی كه مصرف ‌كنندگان قلیان در هر وعده مصرف كه به طور متداول ‌20 تا ‌80 دقیقه طول می ‌كشد، حدود ‌50 تا ‌200 پُك می ‌زند كه هر پك به طور متوسط حاوی ‌حدود یك لیتر دود است.

كارشناس مسوول بهداشت محیط و حرفه ای شبكه بهداشت ودرمان دیلم گفت: میزان و عمق دم در حركت دادن آب قلیان بسیار مهم است و با وجود این كه كمتر مصرف می ‌شود، اما حجم دودی كه از طریق آن وارد بدن می‌ شود، 10 تا 20 برابر دود ناشی از مصرف سیگار است.

وی اظهاركرد: براساس تحقیقات به اثبات رسیده، مصرف‌ كنندگان قلیان برای رسیدن به آستانه ارضای وابستگی، با استنشاق مقادیر بسیار زیادتر دود، در معرض مقادیر بیشتری مواد شیمیایی سرطان‌زا و گازهای خطرناك مثل منو‌اكسید‌كربن درمقایسه با فرد سیگاری قرار می گیرند.

علیمرادی ادامه داد: كشیدن قلیان، حجم تنفسی بدن را كاهش داده و مواد سمی ناشی از نوع توتون و تنباكوی درآن سلامت افراد را با خطر روبه رو می ‌كند.

وی گفت: شخص مبتلا به بیماری‌های ریوی اگر به استعمال دخانیات و كشیدن قلیان ادامه بدهد بدون شك مبتلا به سرطان ریه و دستگاه تنفسی خواهد شد.

وی افزود: در بیشتر تنباكو‌هایی كه سال های اخیر به بازار آمده اسانس‌هایی اضافه می‌ شودكه علاوه بر تحریك دستگاه تنفسی موجب حساسیت و آلرژی و سرفه‌های مزمن می شوند.

این كارشناس گفت: به دلیل مرطوب بودن راه‌های هوایی و مجرای خروج دود، قلیان می ‌تواند عاملی مهم برای رشد میكروب ها و قارچ ها باشد كه براحتی با دود، وارد دستگاه تنفس شده و ایجاد عفونت های مزمن كند.

وی به عوارض استفاده از قلیان وسیگار اشاره كرد و افزود: سرطان های ریه،‌ لب و دهان و حنجره،‌ مری و معده،‌ لوزالمعده، كبد و روده بزرگ از عوارض بد‌خیم و زخم‌های گوارشی و ریفلاكس معده ازاهم عوارض خوش‌خیم استفاده از سیگار و قلیان هستند.

وی گفت: علاوه بر بیماری های مرتبط با تنباكو، مصرف اشتراك قلیان می تواند منجر به افزایش احتمال میكروب سل و ویروس هایی مثل هرپس و هپاتیت شود.

هفته ملی بدون دخانیات از 4 تا 10 خرداد است.

شهرستان دیلم درشمال استان بوشهر قراردارد. ك/3

637/539