'مهرداد شریفی' یكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: بیخوابی شدید، بیثباتی خلق و احساس خستگی از علایم شایع آن است و باورهای هذیانی و فكرهای خودكشی و دیگركشی (نسبت به نوزاد) ممكن است پدید آید.
وی با اشاره به اینكه 60 تا 80 درصد مادران پس از زایمان دچار گرفتگی خلق یا Baby Bluesمیشوند كه نوعی افسردگی خفیف است افزود: این افسردگی از چند روز تا یك هفته پس از زایمان ادامه می یابد ولی هیچگاه بیش از دو هفته طول نمیكشد.
شریفی ادامه داد: مادرانی كه دچار این ناراحتی میشوند ممكن است زیاد گریه كنند و مضطرب و تحریكپذیر به نظر برسند و یا حتی قادر به خوابیدن نباشند.
رییس مركز بهداشت شرق اهواز تصریح كرد: پس از كمی استراحت و هنگامی كه اطرافیان، آنها را در نگهداری از نوزاد یاری دهند این علایم در عملكرد مادر اختلالی ایجاد نمیكند و نیاز به درمان خاصی ندارد هرچند این مادران نیاز به توجه دارند.
وی اظهارداشت: اگر ناراحتی و تنگی خلق پس از حدود دو هفته بر طرف نشود، ممكن است مادر به افسردگی پس از زایمان دچار شده باشد.
شریفی اضافه كرد: 10 تا 20 درصد از مادران پس از زایمان دچار تابلوی كامل بالینی افسردگی میشوند كه ممكن است از 2 هفته تا یك سال به طول بیانجامد.
رییس مركز بهداشت شرق اهواز گفت: درباره علت این اختلال هنوز كارشناسان به نظریهای قطعی نرسیدهاند اما جملگی با این كه مجموعهای از عوامل زیستی، روانی و اجتماعی در ایجاد آن دخالت دارد موافق هستند.
وی با اشاره به اینكه سایكوز پس از زایمان شدیدترین بیماری روانی بعد از زایمان است ادامه داد: این بیماری بسیار نادر است و شیوع آن یك تا دو در هزار زایمان است.
شریفی افزود: این بیماری دو تا سه هفته پس از زایمان ممكن است شروع شود كه با افزایش هذیان و توهم مشخص میشود.
رییس مركز بهداشت شرق اهواز گفت: با این كه علل افسردگی پس از زایمان به روشنی مشخص نشده اما عوامل تسریعكنندهای كه وجود آنها احتمال وقوع بیماری را بالا میبرد شناخته شدهاند.
وی اظهار داشت: سابقه افسردگی، سن پایین مادر، اعتماد به نفس پایین، فشار در مراقبت كودك، افسردگی پیش از زایمان (دوران بارداری)، اضطراب پیش از زایمان، زندگی پر فشار، حمایت اجتماعی كم، ارتباط زناشوئی ضعیف، مسایل مربوط به نوزاد، افسردگی مادر شدن، تجرد، وضعیت اجتماعی و اقتصادی ضعیف و حاملگی ناخواسته از جمله این عوامل هستند.
7157
اهواز-رييس مركز بهداشت شرق اهواز گفت: افسردگي پس از زايمان نوعي افسردگي است كه به فاصله كوتاهي پس از زايمان و بيشتر در زنهايي كه از ناراحتيهاي رواني پيشين رنج ميبردهاند، ظاهر ميشود.