به گزارش روز چهارشنبه گروه اخبار علمی ایرنا از پایگاه ساینس، محققان ژاپنی موفق به شناسایی یك نوع پروتئین فلورسنت در بدن نوعی مارماهی آب شیرین به نام اوناگی شدند كه امكان تشخیص و درمان بیماریهای كبد از جمله همولیز و یرقان را فراهم میكند.
محققان در بدن اوناگی ژنی را یافتند كه مربوط به یك پروتئین غیرمعمول فلورسنت است. این پروتئین كه در جریان تحقیقات اوناجی نامیده شد، موجب میشود كه بدن مارماهی در تاریكی، نور سبزرنگی در محیط منتشر كند.
اوناجی اولین پروتئین فلورسنت است كه در بدن یكی از مهرهداران یافت شده است.
محققان پیش از این تصور میكردند كه پروتئینهای فلورسنت تنها در بدن موجودات سادهای مانند عروس دریایی وجود دارد.
در جریان تحقیقات مشخص شد كه درخشش اوناجی مستلزم وجود یك ماده شیمیایی طبیعی موسوم به بلیروبین در كنار آن است. این ماده كه یكی از فرآوردههای هموگلوبین خون است، در تمام آزمایشگاههای جهان به عنوان شاخصی برای عملكرد كبد انسان كاربرد دارد.
افزایش بلیروبین در خون موجب مسمومیت شده و علائمی همچون زردی رنگ پوست و چشم دارد كه در بیماریهایی مانند یرقان ظاهر میشود. كاربرد دیگر این ماده در تشخیص بیماری همولیز (از بین رفتن گلبولهای قرمز خون) است.
محققان با بررسی نحوه تعامل بلیروبین و پروتئین اوناجی، توانستند یك ماده جدید با حساسیت، دقت و سرعت واكنش بسیار بالا تولید كنند كه جایگزین مناسبی برای بلیروبین، در تشخیص بالینی بیماریهای كبد محسوب میشود.
مارماهی اوناگی در ژاپن به عنوان یك غذای لذیذ مورد استفاده قرار میگیرد و اخیراً جمعیت آن به شدت كاهش یافته است. محققان معتقدند علت این كاهش جمعیت، گرم شدن كره زمین و صید بیش ازحد این ماهی است.
گزارش كامل این تحقیقات در شماره اخیر نشریه Cell به چاپ رسیده است.
علمی(6) ** 9259**1599
تهران - محققان موسسه تحقيقاتي رايكن برين (RIKEN Brain) واقع در توكيو ژاپن موفق به كشف نوعي پروتئين درخشان در بدن مارماهي شدند كه تشخيص باليني بيماريهاي كبد و يرقان را متحول مي كند.