۱۹ تیر ۱۳۹۲، ۱۲:۴۳
کد خبر: 80732182
T T
۰ نفر
مسابقه شعر خواني'كُچن' ويژه دانش آموزان دماوندي برگزار شد

دماوند - تهران بزرگ - مسابقه بزرگ شعر خواني 'كُچن' همزمان با روز ادبيات كودكان و نوجوانان با هدف زنده نگاه داشتن گويش و لهجه محلي شهر دماوند در سالن اجتماعات فرهنگسراي كوثر برگزار شد.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، 'علیرضا علیجانی' عضو شورای اسلامی شهر دماوند در حاشیه این مراسم گفت: پایه های هویت ملی كشور بر مبنای پایه های هویت بومی استوار شده و برای احیای زبان و گویش های محلی باید تلاش شود.

وی با بیان اینكه لهجه و گویش دماوندی رو به فراموشی است، خاطرنشان كرد: برگزاری این گونه برنامه ها در قالب فرهنگی و هنری و نیز ترویج گویش و لهجه دماوندی به صورت محاوره می تواند در حفظ و ماندگاری آن بیافزاید.

عضو شورای اسلامی شهر دماوند گفت: كُچن در زبان و گویش مردم دماوند به معنای بخشی از محصول یك زمین است كه در گذشته مردم شهر برای پربركت شدن محصول خویش، قسمتی از آن را به رهگذرانی كه از كنار زمین می گذشتند، اهدا می كردند.

'مرتضی اسدالهی' یكی دیگر از اعضای شورای اسلامی شهر و از شاعران به نام شهرستان دماوند، به اهمیت برگزاری این مسابقه پرداخت و گفت: گویش ها و لهجه های مختلف در ایران میراث ارزشمندی هستند كه باید در قالب برنامه های فرهنگی در حفظ و تقویت آن تلاش بیش از پیش داشت.

وی ادامه داد: در این راستا بنده نیز در بخش عمده ایی از اشعار خویش سعی داشته ام تا گویش محلی شهر دماوند را كه برگرفته از مازندرانی و تهران قدیم است، حفظ كنم.

این مسوول گفت: گویش ها و لهجه ها بخش مهمی از فرهنگ، آداب و رسوم یك شهر محسوب می شود و به دلایل مختلف در حال از بین رفتن است كه این برنامه ها زمینه تقویت و احیای آن را افزایش می دهد.

اسدالهی زبان فارسی را بخشی از اركان هویت ملی ایرانیان خواند و افزود: گویش ها در ایران بخشی از زبان فارسی است و هویت ما از گویش های ما جدا نیست.

'محمدهادی كرمانی' رییس واحد فرهنگی و اجتماعی شهرداری دماوند نیز با اشاره به برگزاری این مسابقه افزود: مسابقه ادبی كُچن همزمان با روز ادبیات كودك و نوجوان برای گروه های سنی نونهال، نوجوان و جوان برگزار شده است.

وی با بیان اینكه در این مسابقه تعداد 20 نفر شركت كننده هستند، افزود: در این مسابقه شركت كنندگان با آمادگی قبلی و به انتخاب خود، بخشی از اشعار اساتید ادب شهر دماوند كه به زمان و گویش دماوندی سروده شده است را با لهجه و گویش محلی در جمع حاضران می خوانند كه طبق آیتم های مدنظر داوران همچون رعایت نكات دستوری، نوع اجرا، ادای صحیح لهجه و ادا كردن كلمه ها امتیاز دریافت كرده و برترینها معرفی می شوند.

كرمانی با اشاره به اهداف این مسابقه، خاطرنشان كرد: این مسابقه با هدف ارج نهادن به آداب و رسوم و سنت مردم فرهنگ دوست و ادب پرور خطه دماوند در آینه شعر، زنده نگه داشتن گویش ها و لهجه های محلی شهر كه به مرور زمان به دست فراموشی سپرده شده است و همچنین شناسایی شاعران و صاحبان قلم، در این شهر برگزار شد.

این مسوول ادامه داد: در این مسابقه 'علیرضا علیجانی' پیشكسوت تاتر و رییس كمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای اسلامی شهر، 'جواد حاج آخوندی' شاعر و معلم ادبیات و 'عارفه هدایت' مربی كانون پرورش فكری كودكان و نوجوانان به عنوان داوران این مسابقه حضور خواهند داشت.

وی در پایان گفت: در این مسابقه 9 نفر چون 'هانیه راعی'، 'مجتبی غلامرضایی'، 'پارسا نهاوندی'، 'مبینا ایزدیار'، 'ثنا هدایت'، 'عسل نمازی'، 'امیر حسن ناصری'، 'مهیا شكرالهی' و 'مصطفی حاج احمدی'به ترتیب به عنوان نفرات برگزیده انتخاب و دو نفر 'هانیه محمدی' و 'محمدامین نورمحمدی' نیز مورد تقدیر ویژه قرار گرفتند.

این برنامه به همت اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی، شهرداری و كانون پرورش فكری كودكان و نوجوانان شهر دماوند برگزار شده است.

غزلی به لهجه دماوندی سروده شده از 'مرتضی اسدالهی' با تخلص (صابر) در سال 1369

دل ما نَمْ چرا بیدار نَمبُو ..... از این دلبستَگی بیزار نَمبُو

زمین دل مُخوا بارونی از اشك ..... كه صحرا سُزْ، بی اویار نَمبُو

دُعاینِصفِ شو گنجی ِ، امّا .... دلم نالون به شُو تار نَمبُو

با یك نیكی موخِیْم باغ بِهِشتَه .... زمینی با یِه گل گلزار نَمبُو

عملها كم توقعها فِراوون .... جُلَك باسه كسی شِلوار نَمبُو

باید آماده بو دل باسه حق كه ..... چمن سرسبز در سرهار* نَمبُو

نَدیِه كس از این دنیا وفایی .... كه خالَه باسِه هیچكس مار نمبو

محبت چون بَشو از قلب مردم ..... عاروس همسفره با شیمار نَمبُو

بُوتَم شعری كه از اعماق دل بو .... از این بهتر دیَه اشعار نَمبُو

خداوندا به صابر رحم كن كه ..... ایشاالله بعد از این تكرار نَمبُو

* مكانی در كنار كوه تل كمر، شمال غربی دماوند

تهرام/7246/1457/591
۰ نفر